Guevrner HNB-a

Boris Vujčić o rastu gotovinskih kredita: Postoje neke paralele sa “švicarcima”

Aneli Dragojević Mijatović



Današnji prilog Pogled Novog lista donosi veliki intervju s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem.


Uz ostalo se osvrnuo i na uvođenje mjera za zauzdavanje prevelikog rasta gotovinskih kredita, po uzoru na neke druge zemlje.


– Nakon što smo javno upozorili na relativno brz rast gotovinskih kredita krajem prošle godine, u javnosti se počelo glasno špekulirati o potrošačkim kreditima kao novom »švicarcu«, pa treba jasno reći da se radi o bitno različitim slučajevima. Nenamjenski potrošački krediti se odobravaju uglavnom u kunama uz fiksne kamatne stope pa su i rizici puno manji. No, neke paralele ipak postoje. Recimo, zbog blažih kriterija procjene kreditne sposobnosti, banke će u nekim slučajevima odobriti skuplji, za potrošače nepovoljniji nenamjenski kredit, čak i ako procijene da potrošač nije kreditno sposoban za stambeni kredit istog iznosa i ročnosti, kaže Vujčić.




Također je dodao da je nužno u određenoj mjeri ujednačiti kriterije za procjenu kreditne sposobnosti među različitim vrstama kredita.


– Ne želimo vidjeti takvu regulatornu arbitražu. Također, zahtijevamo od banaka da u svoje interne procjene kapitalnih zahtjeva uključe potencijalne gubitke po ovim kreditima, te svojim internim propisima osiguraju jasne mehanizme za povrat dijela bankarskih bonusa u slučaju prekomjernih gubitaka po ovim plasmanima.


* Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…