Tko će dobiti koncesiju?

Borba za Zlatni rat: Otočani ne daju plažu, MOST ih podržava

P. N.

foto: Wikimedia Commons

foto: Wikimedia Commons

Na natječaju za koncesiju kao najbolja uzeta je ponuda poduzeća iz Zagreba, a plažom je do sada upravljala tvrtka Grabov rat, u vlasništvu bolske općine. Takav rasplet natječaja na otoku nije dobro primljen.



Koalicijski partner HDZ-a, stranka MOST, pozvala je županijske vijećnike Splitsko-dalmatinske županije da ponište natječaj za koncesiju poznate plaže Zlatni rat, prirodne ljepotice kojom se ponosi Bol na Braču. Plaža Zlatni rat, valja napomenuti, jedna je od najatraktivnijih lokacija na Jadranu. Na natječaju za koncesiju kao najbolja uzeta je ponuda poduzeća iz Zagreba, a plažom je do sada upravljala tvrtka Grabov rat, u vlasništvu bolske općine. Takav rasplet natječaja na otoku nije dobro primljen.


Konačna odluku o dodjeli koncesije trebala bi biti donesena sutra, na skupštinskoj sjednici Splitsko-dalmatinske županije. U priopćenju koje su ovim povodom poslali iz MOST-a navodi se da je povjerenstvo za pregled i ocjenu pristiglih ponuda odbacilo financijski bolju i kvalitetniju ponudu tvrtke u vlasništvu općine Bol, zbog navodno nepotpune dokumentacije. Također, navodi se da je tvrtka iz Zagreba, koja je na natječaju najpozitivnije ocijenjena, “bez prihoda, bez zaposlenih i bez referenci”.


– Ovaj postupak dodjele koncesije na pomorskom dobru najbolje svjedoči o tome kako članovi povjerenstva, koji predlažu skupštini najboljeg ponuditelja, mogu dovesti u zabludu članove županijske skupštine. Oni će, ako izglasaju ovakvu odluku, oštetiti proračun Općine Bol, Splitsko-dalmatinske županije i Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju MOST-a.




Saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj poručuje da se natječaj mora ponoviti “zbog sumnje u ispravnost odluke povjerenstva”.


– Ne može se dopustiti ponavljanje netransparentne situacije kao u slučaju natječaja za koncesiju nad Kašjunima, kada je pod neobičnim stjecajem okolnosti koncesija dodijeljena tvrtki Dolis, vlasnika Ante Dolića koji je blizak prijatelj župana Ževrnje. Ne smije se dopustiti koncesioniranje hrvatske obale onima koji su najpodobniji, a ne najkvalitetniji ponuđači, jer ti sigurno neće raditi u korist županije nego u korist svog džepa. Još jednom, ponovite natječaj, da ne bismo ostali bez plaže kakva je sada i po kojoj smo poznati u čitavom svijetu, poručuje MOST-ov zastupnik Miro Bulj.


U isto vrijeme, grupa Boljana sprema se u Split, gdje će sutra ujutro biti podrška bolskim predstavnicima, pozvanima na sjednicu Skupštine SDŽ. Kako navodi lokalni portal boljani.info, Boljani će u Split putovati “kako bi pokazali nezadovoljstvo činjenicom da bi plažom Zlatni rat mogla upravljati neka druga tvrtka, a ne bolski Grabov rat”. Inicijativu da Boljani idu u Split dao je sudionik tribine Ivan Živković Delta. Na taj način, ističe se, “mještani bi pokazali da ne žele plažu o kojoj gospodarski i životno ovise i na kojoj se temelji razvoj bolskog turizma, prepustiti na upravljanje vanjskim tvrtkama”.