Donacija

Bojan Glavašević u Josipovićevo ime uručio pomoć majci ubijene djevojke

Hina

Foto 	Vlado Kos / CROPIX

Foto Vlado Kos / CROPIX

Predsjednik je osobno donirao 10.000 kuna i osigurao novac za kupnju 10 metara drva kako bi joj se u ovom trenutku pomoglo prevladati tešku životnu situaciju, a nakon toga slijedi zakonsko rješavanje problema civilnih žrtava rata, koji inače imaju daleko manja prava od branitelja, rekao je Glavašević



PETLOVAC  Majci pokojne Valerije Canjko, koju je aktivirajući ručnu bombu u Osijeku u srpnju 1995. ubio njezin zaručnik, tada hrvatski branitelj, u petak je u ime predsjednika Josipovića pomoć uručio pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević budući da živi u iznimno teškim uvjetima.


Marija Canjko živi u Petlovcu i 20 godina pokušava uvjeriti državne institucije da ima pravo na novčanu naknadu zbog teškog ubojstva kćeri i duševnih boli, ali bez uspjeha. U razgovoru za Hinu Bojan Glavašević je rekao kako ga je gospođa Marija Canjko prije mjesec i pol dana izvijestila o svojemu teškom zdravstvenom i financijskom stanju.


Rekla mu je među ostalim kako je mladić koji je ubio njezinu kćer bolovao od PTSP-a i da je pokopan uz vojne počasti. Njegov otac, dodala je, prima njegovu mirovinu, a ona – majka ubijene Valerije nema nikakva prava.




Nažalost, rekao je Bojan Glavašević, sadašnja zakonska legislativa ne uključuje mogućnost da majka civilne žrtve rata naslijedi pravo na novčanu naknadu, što se u postupku mora promijeniti.


Na tom smo putu i bili, no prosvjedi branitelja stavili su zasad takvu inicijativu ‘na led’, ustvrdio je Glavašević.


Istaknuo je kako je predsjednika Josipovića o svemu osobno izvijestio, posebice o tome kako je gospođa Marija Canjko uoči Božića živjela u takvim »uvjetima« da joj se voda u posudi zaledila u kući.


Predsjednik je osobno donirao 10.000 kuna i osigurao novac za kupnju 10 metara drva kako bi joj se u ovom trenutku pomoglo prevladati tešku životnu situaciju, a nakon toga slijedi zakonsko rješavanje problema civilnih žrtava rata, koji inače imaju daleko manja prava od branitelja, rekao je Glavašević.


Dodao je kako je gospođa Marija Canjko »samo jedan u nizu primjera koji zaslužuju pomoć i dugoročno rješavanje na državnoj razini«.


Gospođa Canjko zahvalila je predsjedniku Josipoviću na pomoći te je rekla kako vjeruje da će se njezine 20-godišnje muke u traženju pravde jednake za sve riješiti, rekao je Bojan Glavašević.