Lijepa naša konfuzna

Bizarno: Povjerenstvo za sukob interesa ostaje bez članova, ali radi – i prima naknade

Dražen Ciglenečki

Kako neslužbeno doznajemo ova bi tema trebala biti na dnevnom redu današnje vladine koordinacije za unutarnju politiku. Vjerojatno će se vratiti staro zakonsko rješenje prema kojem je Povjerenstvo vodila parlamentarna oporba



ZAGREB Prije skoro godinu dana, u veljači 2011., Sabor je usvojio izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojima je predviđeno da članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa biraju zastupnici između osoba koje su se prijavile na javni natječaj.


Taj je natječaj dva puta raspisivan, ali parlamentarna većina u prošlom sazivu nije uspjela u tajnom glasovanju izabrati sastav Povjerenstva. Jedan od razloga je i bojkot tadašnje opozicije koja je imala velike primjedbe na način formiranja Povjerenstva, između ostalog tražili su da se članove bira dvotrećinskom većinom zastupnika.


Sukladno odredbama spomenutog Zakona, postojeće Povjerenstvo funkcionira sve do izbora novog.




Međutim, nakon konstituiranja novog saziva Sabora, to Povjerenstvo je s 11 članova spalo na njih svega pet. Budući je mandat prestao za šestero članova koji su bili zastupnici, u Povjerenstvu su još samo oni iz redova uglednih javnih djelatnika na čelu s predsjednikom Matom Kačanom. I njih petero, premda su ostali i bez kvoruma, nastavljaju s radom. Riječ je, dakle, o prilično apsurdnoj situaciji.


– Takav je Zakon. Mi nismo razriješeni, pa i dalje obavljamo tehničke poslove. Upravo se spremamo uputiti poziv državnim dužnosnicima u kojem ćemo ih podsjetiti na obvezu da u roku od 30 dana po stupanju na dužnost moraju predati imovinske kartice, objašnjava Kačan.


SDP-ovac Josip Leko jedan je od zastupnika koji su do 22. prosinca bili članovi Povjerenstva, smatra da legitimnost preostalih članova nije upitna.


– Oni mogu i dalje davati mišljenja i ocjene, samo ne mogu donositi odluke o sukobu interesa državnih dužnosnika, rekao nam je Leko.


Pred Kukuriku koalicijom sada su dvije mogućnosti, raspisivanje novog javnog natječaja i izbor Povjerenstva prema aktualnom Zakonu ili, pak, izmjena tog akta.


– Promijenit ćemo Zakon i to je jedan od naših prioriteta, naglašava šef SDP-ovog Kluba Igor Dragovan.


Kako neslužbeno doznajemo ova bi tema trebala biti na dnevnom redu današnje vladine koordinacije za unutarnju politiku. Vjerojatno će se vratiti staro zakonsko rješenje prema kojem je Povjerenstvo vodila parlamentarna oporba.


Kako bilo, sve do izbora novog Povjerenstva, petero članova postojećeg i dalje će primati mjesečne naknade u visini 2.200 kuna.