Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Privilegije i u inozemstvu

Bivši premijer vratio se na stari posao u Tevu: Oreškovića u Amsterdamu štite dva hrvatska policajca

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2017. u 23:32 2017-01-04T23:32:00+01:00

Plaćanje zaštite i službenog automobila problematično je i Josipu Kregaru, profesoru Pravnog fakulteta u Zagrebu. Jer, smisao zakona je u zaštiti i sigurnosti a ne u uživanju posebnog statusa, kaže Kregar

Bivši premijer Tihomir Orešković vraća se na novi, stari posao u Tevu u Amsterdam, u kojoj je radio i prije nego što ga je potkraj 2015. godine HDZ pozvao da vodi hrvatsku vladu. Imat će ulogu u globalnim financijama, a neće biti uključen u odluke vezane za poslovanje u Hrvatskoj.

Poznato je da je Orešković radio u Tevi od 2005. godine, početkom 2009. došao je Plivine urede (čiji je Teva vlasnik) u Zagrebu i tu je tri i pol godine financijski vodio širu regiju istočne Europe a ubrzo su mu odgovornost proširili na Bliski istok, Izrael i Afriku. Bio je i predsjednik Uprave Plive od 2012. do ljeta 2014. kada se vratio u Amsterdam, a 22. siječnja prošle godine postao je hrvatski premijer. Ostalo je povijest.

Troškovi dnevnica

Tihomir Orešković je već otputovao na novu funkciju u Amsterdam. No, sporno je da se nije odrekao službene zaštite pa su u Amsterdam otišla i dva zaštitara iz policijske uprave za posebne poslove sigurnosti, sa službenim vozilom. Bivšem premijeru zaštita pripada šest mjeseci nakon odlaska s dužnosti, što je u Oreškovićevom slučaju – 19. travnja. Ali, svakako je neuobičajeno da ga se štiti i dok obavlja novi posao i živi u inozemstvu.

Premijer će tražiti primjereno rješenje

Oreškovićevu policijsku zaštitu u Amsterdamu komentirao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. On je kazao da, koliko mu je poznato, bivši premijer može uživati zaštitu do 19. travnja, a članovi njegove obitelji do sredine siječnja. Bivši dužnosnik uvijek se vlastitom odlukom može odreći te zaštite, a odgovarajuće službe u MUP-u mogu na temelju sigurnosne procjene to prihvatiti.

»Informaciju o ovome dobio sam početkom tjedna, razgovarat ćemo o toj temi i zaključiti što je najprimjerenije, a što ne bi trebalo, po mom sudu iz razloga koji nisu posebno sigurnosno problematični, dodatno opterećivati državni proračun«, odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje o Oreškoviću. (D. C.)

– Osobna zaštita i eventualni privilegiji trebali bi se prvenstveno odnositi na ljude koji žive u Hrvatskoj. Nema nikakve opasnosti da ga u inozemstvu napadne netko tko je bio nezadovoljan njegovim radom. Nije etički tako ekstenzivno tumačiti zakon i uzrokovati dodatne troškove proračunu, komentirao je Zorislav Antun Petrović, antikorupcijski stručnjak.

Plaćanje zaštite i službenog automobila problematično je i Josipu Kregaru, profesoru Pravnog fakulteta u Zagrebu. Jer, smisao zakona je u zaštiti i sigurnosti a ne u uživanju posebnog statusa, kaže Kregar.

Naime, dnevnica u Nizozemskoj stoji 70 eura dnevno pa se stoga samo za dnevnice trebalo platiti oko 15.000 eura i još po prilici toliko i za smještaj. Tu su i troškovi vozila koji su daleko veći u inozemstvu.

Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, odgovorila nam je da službeno, prema evidenciji ulazne pošte Povjerenstva, Tihomir Orešković nije podnio zahtjev za davanjem mišljenja o mogućem sukobu interesa.

Naime, čl. 20. Zakona o sprječavanju sukoba interesa izriče da »dužnosnik u roku od jedne godine nakon prestanka dužnosti ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor kojim stupa u radni odnos kod pravne osobe koja je za vrijeme obnašanja mandata dužnosnika bila u poslovnom odnosu ili kad u trenutku imenovanja, izbora ili sklapanja ugovora iz svih okolnosti konkretnog slučaja jasno proizlazi da namjerava stupiti u poslovni odnos s tijelom u kojem je obnašao dužnost.«

Supruga u Zagrebu

Vidimo da je glasnogovornik Teve precizirao da Orešković neće biti uključen u odluke vezane za poslovanje u Hrvatskoj.

Ljetos je Dalija Orešković u intervjuu za Novi list odgovorila na tada hipotetičko pitanje našeg novinara Tihomira Ponoša – što ako se Orešković, nakon što prestane biti premijer, vrati u Tevu? Dalija Orešković odgovorila je da slučaj da netko ode u inozemstvo još nismo imali ali da bi bilo najbolje da zatraži mišljenje Povjerenstva koje bi odlučilo radi li se o sukobu interesa. No, vidimo da on to (još) nije učinio.

Kad je već riječ o trošku na naš račun, sjetimo se da je obitelj Orešković boravila u proljeće i ljeto prošle godine više od 30 dana u državnoj vili Costabella kraj Rijeke, u kojoj u principu sve plaća MUP, odnosno državni proračun. Ukupan račun za uglavnom dostavljenu gotovu hranu za vrijeme boravka obitelji u Costabelli bio je viši od 100.000 kuna. Orešković je platio samo 18.000 kuna jer je, prema njegovoj procjeni, to bio njihov stvarni trošak.

Oreškovićeva supruga Sanja ostaje navodno u Zagrebu jer joj se ne sviđa život u Amsterdamu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.