NIšta od izlaska

Bivši premijer ostaje u pritvoru u Remetincu, odvjetnici najavili ustavnu tužbu

Hina

Foto D. Tadić / Cropix

Foto D. Tadić / Cropix

Sanaderova obrana tražila je da ga se pusti na slobodu jer je istekao zakonski rok od tri i pol godine, koliko najdulje može trajati istražni zatvor. Ustavni je sud ukinuo pravomoćne presude za slučaj Hypo i INA/MOL, vrativši postupak na početak



Bivšem premijeru Ivi Sanaderu u srijedu je odbijen zahtjev za puštanjem iz istražnog zatvora i obranom sa slobode.


Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nije prihvatilo tvrdnje njegovih branitelja da je istekao zakonski rok od tri i pol godine, koliko najdulje može trajati istražni zatvor. Obrana tvrdi da je s pritvorom u Austriji Sanader već dulje od tri godine i devet mjeseci iza rešetaka. No odluka je obrazložena tvrdnjama da se vrijeme provedeno u pritvoru za različite procese ne može zbrajati.


Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešeimir Devčić, obrazlažući odluku o odbacivanju prijedloga Sanaderove obrane, kazao je da se istražni zatvori određeni u različitim predmetima za istu osobu ne mogu zbrajati, a pogotovo se tome ne može pribrajati i vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru u Austriji.




Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković najavili su podnošenje ustavne tužbe protiv odluke Županijskog suda u Zagrebu.


Na odluku izvanraspravnog vijeća Sanader se može žaliti Vrhovnom sudu, no odluku će morati čekati u zatvoru u Remetincu u kojem je od 18. srpnja 2011.  Sanader je bio pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora u slučajevima Hypo i INA/MOL, no Ustavni je sud krajem srpnja ukinuo tu presudu i postupak vratio na početak.


Pripremno ročište za ponovljeno suđenje zakazano je za početak rujna.  U slučaju Fimi media bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora, a o žalbama na tu presudu Vrhovni sud bi trebao raspravljati krajem rujna. Uz to, još mu se sudi u slučaju Planinska, no nastavak postupka odgođen je do sredine jeseni zbog pogoršanja njegova zdravstvenog stanja.