Želi biti konzultant

Bivši premijer neće previše vremena boraviti u Saboru: Milanović u potrazi za poslom bio u Tirani

Dražen Ciglenečki

Zoran Milanović pred poslovnom karijerom / Snimio Denis LOVROVIĆ

Zoran Milanović pred poslovnom karijerom / Snimio Denis LOVROVIĆ

Zasad je najizglednije da će Zoran Milanović, kao dio većeg tima ljudi, pružati konzultantske usluge državama iz ovog dijela Europe koje su u različitim fazama pristupanja Europskoj uniji



ZAGREB  Premda je Milanka Opačić faktično vršiteljica dužnosti predsjednice SDP-a, jer se Zoran Milanović potpuno povukao iz stranačkog života i općenito hrvatske politike, on će nakon konstituiranja Sabora kraće vrijeme biti nominalni šef parlamentarne oporbe.


Dok ne bude izabran novi predsjednik SDP-a, Milanović će obnašati dužnost šefa njihovog Kluba zastupnika, ali neće biti naročito aktivan. Svakako će doći u Sabor kako bi položio zastupničku prisegu, ali, kako neslužbeno doznajemo u SDP-u, Milanović u okviru rasprave o potvrđivanju Vlade Andreja Plenkovića neće govoriti uime Kluba SDP-a.


Još nije određeno koji će SDP-ovac to učiniti. Sam Milanović trenutačno je uglavnom zaokupljen potragom za poslom izvan politike, koju napušta barem privremeno.


Ostaje u Hrvatskoj




U javnosti se spekuliralo da bi bivši premijer mogao napustiti Hrvatsku, pojedini su ga mediji čak »zapošljavali« u Europskoj banci za obnovu i razvoj, to nikad nije bila opcija. Milanović sigurno ostaje u Hrvatskoj, ali će u skoroj budućnosti možda dosta putovati. Naime, zasad je najizglednije da će Milanović, kao dio tima ljudi, pružati konzultantske usluge državama iz ovog dijela Europe koje su u različitim fazama pristupanja Europskoj uniji.


U tu je svrhu, kao određeno ispitivanje terena, Milanović ovog tjedna boravio u Tirani, kako bi ustanovio bi li albanske vlasti bile zainteresirane za savjete koje bi im on, s iskustvom predsjednika Vlade jedne od država članica EU, mogao dati. Među zemljama u kojima bi Milanović mogao raditi konzultantski su, osim Albanije, i Crna Gora, BiH, Makedonija i Kosovo. Malo je vjerojatno da bi predsjednik SDP-a na odlasku mogao dobiti posao u Srbiji, s obzirom na njegove loše odnose sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.


Milanović navodno računa s desetak ljudi, bivših i sadašnjih političara, ali i stručnjaka za problematiku europskih integracija. Nije poznato bi li među njima bio i, primjerice, Daniel Mondekar, no taj bivši SDP-ov zastupnik odustao je od politike i prošle godine je odlučio da se neće kandidirati na parlamentarnim izborima kako bi se bavio konzultantskim poslom, primarno vezanim za europske fondove. Inače, jedan je SDP-ovac, aktualni europski povjerenik Neven Mimica, prije desetak godina bio savjetnik kosovskog premijera Agima Cekua za približavanje Europskoj uniji.»Mlad sam još i trebam nešto zaraditi«, u više je navrata Milanović rekao tijekom nedavne predizborne kampanje, najavljujući da ne planira dugo ostati u politici.

Povratak u politiku


Prekid u njegovoj političkoj karijeri došao je, međutim, zbog izbornog poraza ranije nego što je on to planirao. Ali, to ne znači da se Milanović za koju godinu, u zavisnosti od okolnosti, neće vratiti u politiku. Sve je više informacija iz SDP-a prema kojima Milanović nije rekao konačno zbogom politici.


Naravno, prerano je nagađati u kojoj bi se formi dogodio Milanovićev eventualni povratak u politiku. Inače, jučer su, na osnovi jedne neodređene izjave Tonyja Blaira, britanski mediji počeli kalkulirati imali li on opet političkih ambicija, nakon što se 2007. povukao s mjesta premijera.