Afera bojanja tunela dobija i nove sudske epiloge

Bivši predsjednik Uprave dobio spor protiv Hrvatskih autocesta; Juricu Prskala moraju vratiti na posao

Ladislav Tomičić

Prskalo je bio pritvoren zbog slučaja farbanja tunela, a HAC mu je uručio otkaz, dajući kao obrazloženje njegovo nepojavljivanje na radnom mjestu u vrijeme dok je bio u pritvoru



Bivši predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo dobio je pred Općinskim sudom u Zagrebu nepravomoćnu presudu u sporu protiv spomenutog državnog poduzeća, prema kojoj ga HAC ima vratiti na posao i isplatiti mu zaostatke plaće od mjeseca siječnja 2010. godine naovamo. Podsjetimo, Prskalo je bio pritvoren zbog slučaja farbanja tunela, a HAC mu je uručio otkaz, dajući kao obrazloženje njegovo nepojavljivanje na radnom mjestu u vrijeme dok je bio u pritvoru.


Prema neslužbenim procjenama, potvrdi li se pravomoćno ova presuda, Prskalo bi od Hrvatskih autocesta mogao dobiti oko 950 tisuća kuna, koliko bi za navedeno razdoblje iznosila njegova primanja u bruto iznosu.


Inače, pravosuđe još uvijek nije podignulo optužnicu protiv Prskala zbog slučaja spornog farbanja tunela, a zbog čega je, rekosmo, svojedobno bio u pritvoru u trajanju od 2,5 mjeseca. Prema nepravomoćnoj presudi, Hrvatske autoceste Prskala sad moraju vratiti na adekvatno radna mjesta, sukladno njegovoj stručnoj spremi.




Podsjetimo, Jurica Prskalo pritvoreni je koncem sudenog 2009. godine, zajedno s direktorom građenja Goranom Legcom, članom Uprave Marijom Lovrinčevićem i direktorom HAC-ove tehničke jedinice Bosiljevo-Sveti Rok Željkom Kandžijom.


Zbog istog slučaja iza rešetaka je završio vlasnik tvrtke – izvođača radova Slaven Žužul. Tužbu protiv Hrvatski autocestam, p istom osnovu kao Jurica Prskalo, podigli su i Goran Legac i Željko Kandžija, ali nikakva presuda u njihovim predmetima još uvijek nije donesena. Član Uprave Marijo Lovrinčević sam je nakon pritvaranja zatražio raskid radnog odnosa s HAC-om i nije tužio tvrtku.