Mimo stava Javnobilježničke komore

Bivši ekscesni šef riječke policije Mirko Ružić javni bilježnik u Krku

Ico Mikuličić

Bivši načelnik PU primorsko-goranske pamti se po nizu teških ili lakših prometnih nesreća koje je izazvao u pijanom stanju, pa i bježao s mjesta nesreće, ali su svi ti slučajevi završili u zastari



RIJEKA Imenovanje novog javnog bilježnika u Krku preraslo je u aferu zbog skandaloznog načina na koji je popunjeno to mjesto. Natječaj je po nalogu Ministarstva pravosuđa provela Hrvatska javnobilježnička komora. Razgovarali su sa svim kandidatima, proučili njihove životopise i predložili kao najboljeg, Roberta Beletića iz Rijeke, dugogodišnjeg javnobilježničkog prisjednika s besprijekornom karijerom iz poznatog i jednog od prvih riječkih javnobilježničkih ureda, onog nekadašnjeg suca Darka Paravića. No, na opće iznenađenje, taj ugledni i unosni posao Ministarstvo pravosuđa i ministar Dražen Bošnjaković dodijeljuju posve drugom kandidatu, Mirku Ružiću, nekadašnjem šefu riječke policije, dojučerašnjem odvjetniku i čovjeku s dobrim vezama u vlasti, ali bez i dana staža u javnobilježničkim poslovima!   


Izabran miljenik


»Hrvatska javnobilježnička komora je po nalogu Ministarstva pravosuđa raspisala i provela natječaj za upražnjeno javnobilježničko mjesto u Krku. Prijavu po objavljenom natječaju podnijelo je pet kandidata, te je Upravni odbor HJK-a u postupku natječaja na temelju prikupljenih isprava i razgovora sa svim kandidatima utvrdio da bi prednost u odnosu na ostale kandidate trebao imati Robert Beletić, javnobilježnički prisjednik iz Rijeke, koji ima šesnaest godina iskustva kao prisjednik u javnobilježničkoj službi, te u odnosu na njegov dosadašnji rad nije bilo nikakvih primjedbi. Takvo je mišljenje dostavljeno Ministarstvu pravosuđa RH. Rješenjem Ministarstva pravosuđa imenovan je za javnog bilježnika u Krku kandidat mr.sc. Mirko Ružić iz Rijeke« – kažu u svom odgovoru našem listu iz Hrvatske javnobilježničke komore, naglašavajući da ni tijela HJK-a ni njen predsjednik nisu ovlašteni komentirati rješenje ministra pravosuđa. 


Upit o ovom slučaju poslali smo, naravno, i u Ministarstvo pravosuđa, ali od njih još nismo dobili odgovor. 




U krugovima upućenim u ovu problematiku postavlja se pitanje zašto su ministar Bošnjaković i njegove službe cijeli posao proučavanja kandidata i njihovih sposobnosti dali Hrvatskoj javnobilježničkoj komori, a onda cijeli njihov posao i mišljenje bacili u prašinu i izabrali svog miljenika. Zašto mišljenje struke nije bilo važno i zašto se sa strukom služe samo kao s paravanom koji obavlja formalni dio posla i pokriva osnovne zakonske norme?   


Bijeg u pijanom stanju


Koliko smo uspjeli saznati, Ministarstvo pravosuđa je u rješenju o imenovanju Mirka Ružića reklo da je on najbolji kandidat, dostojan javnog povjerenja koje mu se dodjeljuje i da je svoju besprijekornost dokazao – potvrdom o sudskom nekažnjavanju. No, što stoji iza te potvrde, pitaju se kritičari Bošnjakovićevog rješenja i podsjećaju na čitav niz afera afera u kojima se našao novopečeni javni bilježnik!? 


Mirko Ružić je poznata osoba u Rijeci, no unatoč brojnim javnim funkcijama koje je obnašao njegovo se ime često nalazilo i na stranicama crne kronike. Pamti se niz teških ili lakših prometnih nesreća koje je izazvao u pijanom stanju, pa i bježao s mjesta nesreće. Zahvaljujući svom pravničkom znanju, a neki kažu i nekadašnjem položaju u vrhu policije, te drugim »bočnim i moćnim silama«, svi ti slučajevi su čudno završili u zastari! Jedna od najtežih nesreća koju je izazvao dogodila se 1999. godine u Matuljima (na predjelu Kuk). U toj je nesreći bilo i teško ozlijeđenih, ali ono što je još zanimljivije, i puno propusta u samoj policijskoj obradi tog događaja (primjerice, na očevid nije izišao istražni sudac), što se pripisivalo tadašnjoj Ružićevoj funkciji načelnika Policijske uprave primorsko-goranske. No i to je ostalo bez sudske presude i završilo u zastari. Zbog tih je zastara Ružić sada i mogao Komisiji Hrvatske javnobilježničke komore podastrijeti potvrdu o nekažnjavanju. Ali nije mogao izbrisati tamnu sjenu koja ga prati. Na to se i pozivaju oni koji sada osporavaju njegov izbor pred drugim kandidatima.   


Više u tiskanom izdanju Novog lista, u subotu, 30. travnja