Subota, 28. studenog 2015.
Mimo stava Javnobilježničke komore

u tiskanom Bivši ekscesni šef riječke policije Mirko Ružić javni bilježnik u Krku

Mirko Ružić / Foto Livio ČERNJUL
Mirko Ružić / Foto Livio ČERNJUL
Autor: Ico Mikuličić
Objavljeno: 30. travnja 2011. u 10:08

Bivši načelnik PU primorsko-goranske pamti se po nizu teških ili lakših prometnih nesreća koje je izazvao u pijanom stanju, pa i bježao s mjesta nesreće, ali su svi ti slučajevi završili u zastari

RIJEKA  Imenovanje novog javnog bilježnika u Krku preraslo je u aferu zbog skandaloznog načina na koji je popunjeno to mjesto. Natječaj je po nalogu Ministarstva pravosuđa provela Hrvatska javnobilježnička komora. Razgovarali su sa svim kandidatima, proučili njihove životopise i predložili kao najboljeg, Roberta Beletića  iz Rijeke, dugogodišnjeg javnobilježničkog prisjednika s besprijekornom karijerom iz poznatog i jednog od prvih riječkih javnobilježničkih ureda, onog nekadašnjeg suca Darka Paravića . No, na opće iznenađenje, taj ugledni i unosni posao Ministarstvo pravosuđa i ministar Dražen Bošnjaković  dodijeljuju posve drugom kandidatu, Mirku Ružiću , nekadašnjem šefu riječke policije, dojučerašnjem odvjetniku i čovjeku s dobrim vezama u vlasti, ali bez i dana staža u javnobilježničkim poslovima!   

Izabran miljenik

»Hrvatska javnobilježnička komora je po nalogu Ministarstva pravosuđa raspisala i provela natječaj za upražnjeno javnobilježničko mjesto u Krku. Prijavu po objavljenom natječaju podnijelo je pet kandidata, te je Upravni odbor HJK-a u postupku natječaja na temelju prikupljenih isprava i razgovora sa svim kandidatima utvrdio da bi prednost u odnosu na ostale kandidate trebao imati Robert Beletić, javnobilježnički prisjednik iz Rijeke, koji ima šesnaest godina iskustva kao prisjednik u javnobilježničkoj službi, te u odnosu na njegov dosadašnji rad nije bilo nikakvih primjedbi. Takvo je mišljenje dostavljeno Ministarstvu pravosuđa RH. Rješenjem Ministarstva pravosuđa imenovan je za javnog bilježnika u Krku kandidat mr.sc. Mirko Ružić iz Rijeke« – kažu u svom odgovoru našem listu iz Hrvatske javnobilježničke komore, naglašavajući da ni tijela HJK-a ni njen predsjednik nisu ovlašteni komentirati rješenje ministra pravosuđa. 

Upit o ovom slučaju poslali smo, naravno, i u Ministarstvo pravosuđa, ali od njih još nismo dobili odgovor. 

U krugovima upućenim u ovu problematiku postavlja se pitanje zašto su ministar Bošnjaković i njegove službe cijeli posao proučavanja kandidata i njihovih sposobnosti dali Hrvatskoj javnobilježničkoj komori, a onda cijeli njihov posao i mišljenje bacili u prašinu i izabrali svog miljenika. Zašto mišljenje struke nije bilo važno i zašto se sa strukom služe samo kao s paravanom koji obavlja formalni dio posla i pokriva osnovne zakonske norme?   

Bijeg u pijanom stanju

Koliko smo uspjeli saznati, Ministarstvo pravosuđa je u rješenju o imenovanju Mirka Ružića reklo da je on najbolji kandidat, dostojan javnog povjerenja koje mu se dodjeljuje i da je svoju besprijekornost dokazao – potvrdom o sudskom nekažnjavanju. No, što stoji iza te potvrde, pitaju se kritičari Bošnjakovićevog rješenja i podsjećaju na čitav niz afera afera u kojima se našao novopečeni javni bilježnik!? 

Mirko Ružić je poznata osoba u Rijeci, no unatoč brojnim javnim funkcijama koje je obnašao njegovo se ime često nalazilo i na stranicama crne kronike. Pamti se niz teških ili lakših prometnih nesreća koje je izazvao u pijanom stanju, pa i bježao s mjesta nesreće. Zahvaljujući svom pravničkom znanju, a neki kažu i nekadašnjem položaju u vrhu policije, te drugim »bočnim i moćnim silama«, svi ti slučajevi su čudno završili u zastari! Jedna od najtežih nesreća koju je izazvao dogodila se 1999. godine u Matuljima (na predjelu Kuk). U toj je nesreći bilo i teško ozlijeđenih, ali ono što je još zanimljivije, i puno propusta u samoj policijskoj obradi tog događaja (primjerice, na očevid nije izišao istražni sudac), što se pripisivalo tadašnjoj Ružićevoj funkciji načelnika Policijske uprave primorsko-goranske. No i to je ostalo bez sudske presude i završilo u zastari. Zbog tih je zastara Ružić sada i mogao Komisiji Hrvatske javnobilježničke komore podastrijeti potvrdu o nekažnjavanju. Ali nije mogao izbrisati tamnu sjenu koja ga prati. Na to se i pozivaju oni koji sada osporavaju njegov izbor pred drugim kandidatima.   

Više u tiskanom izdanju Novog lista, u subotu, 30. travnja

Komentari

7
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • bomani
  bomani   Objavljeno: 1. svibnja 2011. u 16:16

  ANNO1777 je online igra koja simulira gospodarski politički i vojni sustav, kao u stvarnom svijetu. Vi ste građanin sedamnaestog stoljeća, koji se bori na svim razinama kako bi se unaprijed društvene hijerarhije. Možete otvoriti poduzeća, postati guverner ili možete izgraditi vojnu carstvo. Sve je do vas. Za razliku od ostalih igara ovog tipa, virtualni novac iz ANNO1777 mogu razmijeniti za pravi novac, i obrnuto. Drugim riječima, financijski uspjeh u virtualnom svijetu igra postaje financijski uspjeh u stvarnom svijetu.

  DIREKTNI LINK:

  http://www.anno1777.com/index.php?i=96885

 • magla
  magla   Objavljeno: 1. svibnja 2011. u 9:02

  Ovdje je do izražaja došla presumpcija nevinosti. Kad to vide u Europskoj komisiji biti će oduševljeni ministrom Bošnjakovićem i njegovim doprinosom skorašnjem zatvaranju poglavlja 23.

 • calimero.mali2@gmail.com
  calimero.mali2@gmail.com   Objavljeno: 1. svibnja 2011. u 0:13

  Moja preporuka je obrnutog karaktera od pepi-coto : ne bježite i borite se za bolju i moralniju Hrvatsku a ne ovakvu i ne spuštenih gaća i ponuđenu strancima koji su isti kao i ovi naši kojih se treba jednom za uvijek riješiti demokratskim putem .

  • Pepi COTO
   Pepi COTO   Objavljeno: 1. svibnja 2011. u 12:52

   Kada Bosnjakovic to cini struci,sebi ravnima,sto tek da ocekujuemo mi maleni? Jesmo li spremni na revoluciju i krv na ulicama,mislis da ce ti banda predati vlast tek tako? Kad bi izbori postavljali vlast davno bi se izbori ukinuli; uplovili smo u mracnu stranu hrvatske buducnosti.Volio bi da nisam u pravu.

 • dadijan
  dadijan   Objavljeno: 30. travnja 2011. u 14:38

  Krčani ujedinite se i bojkotirajte usluge takvog javnog bilježnika.

 • prvi primorski partizan
  prvi primorski partizan   Objavljeno: 30. travnja 2011. u 14:07

  Mirko Ružić.
  Mislim da mi se povraća.

 • Pepi COTO
  Pepi COTO   Objavljeno: 30. travnja 2011. u 10:38

  Kada ovako nesto procitas onda vidis da je vrag stvarno odlucio Hrvatsku uciniti moralnom barustinom,a o Europi o kojoj pisemo da je amoralna,smo tako daleko da ju cak i ne naziremo zbog cega ju nepravedno stalno napadamo.Nista mi neznamo,mi smo neznalice i zbog toga nam se takve stvari i dogadjaju.Moja preporuka svima koji mogu,bjezite gdje stignete ,svugdje vam se pruza bolja prilika,napustite nadu da cete srecu dozivjeti u domovini.