Zaboravljena

Bivša premijerka Jadranka Kosor iako je radila na radiju ostala bez pozivnice za HRT-ovu proslavu u Lisinskom

Jagoda Marić

Dobitnica nagrade za životno djelo HRT-a – Jadranka Kosor / Snimio D. Jelinek

Dobitnica nagrade za životno djelo HRT-a – Jadranka Kosor / Snimio D. Jelinek

 Za Jadranku Kosor nije bilo mjesta u »Lisinskom« Hrvatski radio nije pozvao jedinu svoju novinarku koja je bila – premijerka Nadam se da im nije cilj brisati povijest radija i televizije i da su pozvali sve ostale, kaže Jadranka Kosor koju je takva odluka vodstva HRT-a jako pogodila 



Na nedjeljnu svečanu akademiju u dvoranu Vatroslav Lisinski kojom se obilježavalo 90. godina radija i 60. godina televizije, HRT nije pozvao Jadranku Kosor, koja je na Radiju provela više od dva desetljeća za što joj je ta kuća dodijelila i nagradu za životno djelo »Ivan Šibl«: Uz to je dobitnica nagrade »Zlatno pero« Hrvatskog novinarskog društva i jedina novinarka HRT-a koja je bila premijerka i potpredsjednica u hrvatskoj Vladi i potpredsjednica hrvatskog Sabora. Da se za nju na svečanosti HRT-a nije mogla pronaći nijedna stolica u Lisinskom, potvrdila nam je to sama JadrankaKosor koja priznaje da ju je takva odluka sadašnjeg vodstva televizije pogodila.


– Teško mi je i vjerojatno neću ni gledati prijenos svečanosti, jer se radi o okrugloj i velikoj obljetnici radija na koji sam došla sa 17 godina. Pa za moj rad mi je HRT dao nagradu za životno djelo, zahvaljući emisiji »Dobar dan, ovdje Hrvatski radio«, predsjednik Franjo Tuđman me pozvao u politiku, ta mi je emisija donijela i nagradu Europske komisije za humanitarni rad. Uvijek, ali baš uvijek, bez obzira tko je bio na čelu HRT-a pozivali su me na Dan HRT-a.


Žao mi je da su baš ove godine napravili iznimku. Nadam se da to nije zato što netko želi brisati povijest radija, kazala nam je Kosor. Na stranicama HRT-a stoji objašnjenje da se »nagrada za životno djelo »Ivan Šibl« dodjeljuje se istaknutim radnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali, a čija ostvarenja ostaju trajno dobro HRT-a«. Ta nagrada dodjeljuje se od 1991. godine i dosad ju je zaslužilo nešto više od pedesetak novinara HRT-a.




– Nadam se da nisu zaboravili ostale dobitnike jer to bi doista bilo brisanje povijesti HRT-a, kaže Kosor.


Posebno joj je žao, otkriva nam, što neće biti u pozivnom centru kojeg HRT organizira za prikupljanje novca za Vukovar, jer su je dosad zvali na sve slične prigode.


– Radeći emisiju za stradalnike zbližila sam se s Vukovarcima, postala sam i počasna građanka Vukovara i možda mi je još više žao da neću biti u tom centru, kazala nam je Kosor.


Na pitanje što misli da je razlog da su je na HRT-u zaboravili Kosor odgovara da »o tome neće spekulirati« ali da joj je teško zamisliti i jedan drugi razlog osim političkog.