Pravo na preferencijalni glas i na lokalnim izborima

Bitka za vlast u Rijeci 2017. godine kroz pet izbornih jedinica?

Dražen Ciglenečki

Vjerojatno na pet jedinica podijelili bi se gradovi čija predstavnička tijela imaju više od 20 vijećnika, to znači i Rijeka. Mandati unutar lista raspoređivali bi se u izbornoj jedinici, prema dobivenim glasovima



ZAGREB Birači će pravo na preferencijalni glas, osim u izborima za Sabor, moći koristiti i na izborima za županijska, gradska i općinska vijeća. Ministar uprave Arsen Bauk najavio je jučer uvođenje spomenutog pravila i u zakon kojim se uređuju lokalni izbori.


 A to će povući za sobom i temeljitije promjene izborne regulative za županije i velike gradove, koji više neće biti jedna izborna jedinica. 


– U slučaju Zagreba na svakoj listi bi, da ostane jedna jedinica, bio 51 kandidat, a to bi bio malo preveliki glasački listić, objasnio je Bauk novinarima zašto će primjena preferencijalnog glasovanja u županijama i velikim gradovima, zbog tehničkih razloga, dovesti do njihove podjele na više izbornih jedinica. 


  Neslužbeno doznajemo da će se na više, vjerojatno pet, jedinica podijeliti svi gradovi čija predstavnička tijela imaju više od 20 vijećnika, to znači, primjerice, i Rijeka. Rezultati lista i broj osvojenih mandata utvrđivali bi se i ubuduće kao da je cijeli grad jedna jedinica, ali bi se mandati unutar lista raspoređivali na razini izbornih jedinica, sukladno broju dobivenih glasova.  

Inače, ministar uprave procjenjuje da mogućnost preferencijalnog glasovanja neće sama po sebi pridonijeti porastu izbornog odaziva. 


  – Ali, ono pokazuje određeni stav političkih struktura da se ipak u tom dijelu otvori izborni proces građanima, ustvrdio je Bauk. Predsjedništvo SDP-a u srijedu je navečer odlučilo da će poslati u saborsku proceduru zakonske izmjene kojima bi se preferencijalno glasovanje ugradilo u pravila za izbore u Sabor. 


  Predsjednik Ivo Josipović je, pak, ponovio da bi volio da se sve parlamentarne stranke slože oko toga. Komentirajući jučerašnji bijes HDZ-ovih zastupnika zbog pisma što ga je uputio predsjedniku Sabora Josipu Leki, Josipović je istaknuo da je to »dio demokracije i pluralizma u Saboru«. 


  – Nema razloga za ljutnju, mislim da će svi koji pročitaju pismo shvatiti da je ono dobronamjerno i u cilju unapređenja političke situacije u Hrvatskoj, izjavio je predsjednik Republike. 


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!