UHDDR izrazio zgražanje

Biondić: Neka se SDP ogradi od Jovanovića zbog vrijeđanja branitelja; Jovanović: Biondić je ”niškoristi”

Tihana Tomičić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

UHDDR Grada Rijeke održao je uz podršku niza drugih braniteljskih udruga konferenciju za novinare na kojoj su od zastupnika SDP-a i bivšeg ministra Željka Jovanovića zatražili ispriku, a od SDP-a ogradu zbog njegovih riječi koje je objavio na Facebooku. Nakon incidenata koji su se na dan proslave Oluje dogodili pred riječkim kazalištem, Jovanović je, naime, na svom profilu napisao da je riječ o »šaki jada« te onima koji su stvarali nerede poručio: »Malo vas je, malo vas je p....«



RIJEKA – UHDDR Grada Rijeke održao je uz podršku niza drugih braniteljskih udruga konferenciju za novinare na kojoj su od zastupnika SDP-a i bivšeg ministra Željka Jovanovića zatražili ispriku, a od SDP-a ogradu zbog njegovih riječi koje je objavio na Facebooku. Nakon incidenata koji su se na dan proslave Oluje dogodili pred riječkim kazalištem, Jovanović je, naime, na svom profilu napisao da je riječ o »šaki jada« te onima koji su stvarali nerede poručio: »Malo vas je, malo vas je p….«.


Sada UHDDR izražava zgražanje zbog, kako kažu, vrijeđanja branitelja te traže ispriku, a među ostalim na konferenciji su upozorili na niz Jovanovićevih afera iz faze kad je bio ministar pa su ga tako među ostalim optužili i da mu je Ustavni sud poništio niz odluka, da je »skandalozno hrvatske udžbenike kao ministar nosio na autorizaciju u Srbiju«, potom da je 2013. godine sudjelovao u Beogradu na proslavi Sv. Save itd., sve do konstatacije da je počinio »nedjelo koje ga je stajalo ministarske fotelje kad si je osigurao posao u Osijeku«.


– Tražimo da se Željko Jovanović-Kundak ispriča, a da se SDP ogradi od ovoga – rekao je predsjednik UHDDR Rijeke Mile Biondić. 




Na pitanje zašto UHDDR tek sad reagira na ovo, ako se post objavljen u kolovozu, Biondić je rekao da su tek prije nekoliko dana došli u posjet te informacije, a svi okupljeni ustvrdili su da nije riječ o političkoj presici već da oni jednostavno ne mogu dozvoliti da itko vrijeđa hrvatske branitelje. 


Za Dan neovisnosti 8. listopada najavili su da će ispred HNK Ivana pl. Zajca održati performans pod nazivom »Čobanizam i renesansa«, čime će nastaviti svoje protivljenje načinu rada aktualnog intendanta Olivera Frljića. 



Na SDP-ovoj konferenciji Željko Jovanović se očitovao o ovim optužbama:– Nikad ja nisam vrijeđao branitelje nego pijane nasilnike koji su htjeli ući u kazalište i napasti žene koje su 5. kolovoza govorile o svojim žrtvama u ratu. Da, premalo ih je da bi ugrozili otvorenost Rijeke i demokratski sustav Hrvatske – rekao je Jovanović, koji je Milu Biondića okarakterizirao kao »niškoristi« koji je uništio Brodomaterijal i niz obitelji zavio u crno i koji je neodgovorno 90-ih maloljetnike želio voditi na front. – Sedam ministara Kukuriku koalicije provelo je 4.674 dana na ratištu, dok su HDZ-ovi ministri na ratištu bili 2.206 dana. Ja osobno proveo sam kao branitelj 308 dana na ratištu. To najbolje govori o tome tko je domoljub i branitelj, a tko nije – rekao je Jovanović. Upitao se i o kakvom »genetskom i svjetonazorskom čišćenju« Mile Biondić govori, te poručio da se Rijeka već odavno ogradila od njega.