Franko Čerin

“Big game” majstor: ‘Kad sam ulovio tunu od 154 kg, vukla je brod od 10 tona s petoricom’

Milan Pavlović

Foto Facebook

Foto Facebook

Izniman je doživljaj na jednoj tako tankoj najlonskoj uzici i štapu držati ribu težu od sto kilograma kojoj je cijelo tijelo osim glave zapravo veliki radni mišić, kaže Franko Čerin



Prvi i jedini sportski klub u Istri koji se aktivno bavi vrlo atraktivnim i jedinstvenim ribolovnim sportom, poznatim i kao lov na veliku ribu, aktivirali su prije četiri godine u Puli Franko Čerin i skupina entuzijasta i zaljubljenika u more i ribolov.


Doduše sama ideja “big gamea” uz obale Istre puno je starija, jer je klub kao sportska udruga osnovan još 2004. godine. Međutim, karte su se posložile deset godina kasnije kada su u klubu BigGame4Tuna krenuli s intenzivnijim radom i natjecanjima. Te je godine organizirano prvo pokazno klupsko natjecanje, ujedno i prvo ikad održano natjecanje u sportskom lovu na tunu u Istri.


Vjetar u leđa


– Radi se o izuzetno atraktivnom i popularnom sportu u svijetu kojeg sa sve većim zanimanjem prate i mediji, pa su tako danas i televizijski programi i internet puni emisija i reportaža koji su doprinijeli popularizaciji lova na veliku ribu.




To je bio naravno povoljan vjetar u leđa i nama koji smo u Puli i Istri krenuli u tu priču svjesni da smo samo počeli raspirivati žar iz kojeg vjerujemo da može planuti velika vatra.



Stvorila se neophodna kritična masa i klub je te 2014. godine počeo živjeti kroz natjecanja u kojima su sudjelovali oni slični meni kojima taj lov na najveću ribu donosi i najveće zadovoljstvo.


Teško je to opisati riječima, ali izniman je doživljaj na jednoj tako tankoj najlonskoj uzici i štapu držati ribu težu od sto kilograma kojoj je cijelo tijelo osim glave zapravo veliki radni mišić, govoreći o rađanju ideje i samoga kluba, ali i strasti prema ovoj vrsti ribolova, kazao nam je predsjednik i najveći promotor ŠRK-a BigGame4Tuna Franko Čerin.


Adrenalin i strast


Upravo ta borba čovjeka i velike, snažne ribe na otvorenom moru mamac je koji pumpa adrenalin i budi strast kod svih zaljubljenika u ovaj sport. Uz opremu, kaže Čerin, značajnu ulogu igra osoban doprinos i vještina ribolovca, jer riba se ne predaje tako lako i nadmudrivanje s njom često traje satima.



– Prije nekoliko godina ulovio sam tunu koja je težila čak 154 kile, a ona je u jednom trenutku vukla moj brod težine deset tona s petoricom ljudi na njemu, i to brzinom od skoro jednog čvora. Naravno da na tu silu treba znati adekvatno odgovoriti, i tu se razvija atraktivnost i privlačnost tog sporta, kazao nam je Čerin.


Strast je s vremenom prerasla u plan, a onda su počele organizacije natjecanja, kako niza manjih, tako i velikih i atraktivnih, kao što je Offshore World Challenge, kvalifikacijsko natjecanje za najveću svjetsku godišnju smotru lovaca na veliku ribu, koje se od 2015. godine neprekidno održava u porečkom akvatoriju.


Jedna od najvećih


U protekle četiri godine ta je sportska manifestacija postala jedna od najvećih u ovakvom tipu lova, i to ne samo u Jadranu, već na cijelom Mediteranu. I to kako po broju natjecatelja, tako i po količini i veličini ulova ribe.



– Raduje nas i ogroman odaziv i gostiju Poreča, i domaće publike, a za mnoge od njih vrlo je neobično i atraktivno vidjeti izbliza nešto što su do tad imali prilike vidjeti samo na svojim malim ekranima. Ja sam prvu tunu u životu vidio prije puno godina kao mladi ronilac, kada je negdje nasred Kvarnera ta beštija iskočila ispred mene loveći neke srdele ili ciple.


Tako se i puno naših ribara srelo s tunom, no činjenica je da nikad nije bilo te ribe u ovoj količini i ovom broju u kojem je ima danas. Sve to možemo zahvaliti velikoj međunarodnoj akciji koja je imala za cilj zaštitu plavoperajne atlanske tune i koju su prihvatile sve zemlje mediteranskog bazena.


Akcija traje petnaestak godina i njoj možemo zahvaliti da je populacija te najplemenitije vrste tune obnovljena i da je ona vraćena na one razine koje su bile prije prelova, a računa se da je to oko 90-tak tisuća tona biomase te ribe koja pliva i živi u Mediteranu, naglašava Čerin.