Na suđenju za Fimi mediju

Bianca Matković: Novac isplaćivan iz HDZ-ove blagajne bio je akontacija za troškove na terenu

Hina

Ustvrdila je da paušale nije preuzimala svakog mjeseca već nekoliko puta godišnje te da je mnogo puta na stranačke poslove trošila vlastiti novac jer je, uz niz dužnosti, bila i predsjednica HDZ-ove zajednice žena



ZAGREB – Bivša HDZ-ova ministrica Bianca Matković posvjedočila je na suđenju u slučaju Fimi media da novac koji je u gotovini preuzimala na stranačkoj blagajni nije bio isplaćivan za njene osobne potrebe već da se radilo o paušalima koji su bili akontacija za troškove na terenu.


»Kada smo išli na teren u predizbornoj kampanji radi pripremanja mimi sabora ili ostalih aktivnosti na kojima je bio vrh stranke nismo uzimali dnevnice nego su nam isplaćivani paušali za troškove. Svi računi su naknadno poslani u računovodstvo«, kazala je bivša bliska suradnica optuženog premijera Ive Sanadera koja se u slučaju Fimi media ranije spominjala kao jedna stranačkih dužnosnica koja je dobivala novac iz HDZ-ovog crnog fonda.


Ustvrdila je da paušale nije preuzimala svakog mjeseca već nekoliko puta godišnje te da je mnogo puta na stranačke poslove trošila vlastiti novac jer je, uz niz dužnosti, bila i predsjednica HDZ-ove zajednice žena, zamjenica direktora središnjeg izbornog stožera, uključena u sve kampanje te tajnik za politički marketing.




Kada joj je tužiteljica pokazala isplatnicu na 16 tisuća kuna s njenim potpisom Matković je kazala da se radi o troškovima HDZ-ove zajednice žena koja, unatoč 60 tisuća članova, nije imala formalno mjesto u stranci. »Zamolila sam da se u HDZ-u organizira tajništvo zajednice žena, zaposlene su dvije djevojke, ali posebne stavke u proračunu za to nije bilo«, kazala je Bianca Matković, ističući da se ne sjeća da je na isplatnici pisalo »naknada za peti i šesti mjesec«.


Potvrdila je i da je naknada isplaćivana nekim zaposlenicama HDZ-a koje su nakon dobivenih izbora 2003. otišle raditi u vladu, ali samo zato jer im je plaća u vladi bila znatno manja od one u HDZ-u, a često su nakon radnog vremena dolazile pomagati u stranku jer zaposlenice koje su ih zamijenile nisu znale sve što treba napraviti.


»Nakon nekog vremena pitale su hoće li im to biti plaćeno. Smatrala sam opravdanim njihov zahtjev, pitala predsjednika koji je rekao da je suglasan te da sve dogovorim s glavnim tajnikom«, kazala je Matković. Dodala je da ne zna jesu li one imale ugovore o radu ili djelu jer je sve vezano uz plaćanje vodilo glavno tajništvo.


Odgovarajući na pitanja tužiteljstva, Matković je potvrdila i da je HDZ, prema odluci glavnog tajništva, kupovao odjeću za svoje zaposlenike te da je popis naknadno proširen i na neke dužnosnike među kojima je bila i ona. »Radilo se o nabavi radne odjeće i pretpostavljam da je sve bilo plaćeno sa žiro računa jer je odluku o kupnji donio vrh stranke«, ustvrdila je svjedokinja.


Osim što je pobila tvrdnje svjedoka i optuženika koji su posvjedočili da je sve navedeno plaćano iz ilegalno punjenog stranačkog crnog fonda, Bianca Matković je suprotno donedavnoj predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor kazala da je Predsjedništvo stranke raspravljalo o poslovanju, ali i nastupu pjevača u predizbornoj kampanji. No, dodala je da nije bilo riječi o njihovim naknadama.


»Svi pjevači koji su bili zainteresirani uglavnom su dolazili po preporukama uglednih članova stranke i oni su upućivani u tajništvo koje je vodilo financijsko poslovanje. Pretpostavljam da su neki simpatizeri HDZ-a nastupali i besplatno«, kazala je svjedokinja.


Na pitanje HDZ-ove obrane kazala je da kao zamjenica direktora središnjeg izbornog stožera nikada nije kontaktirala s Markom Perkovićem Thompsonom koji je, prema svjedočenjima iz istrage, prije izbora 2007. dobio više od pola milijuna eura da ne nastupa u predizbornoj kampanji.


»Nije bilo govora da bi on uopće nastupao za HDZ ili da ne bi nastupao«, kazala je Bianca Matković, koja tvrdi da je za poslovanje HDZ-a s agencijom Fimi media po kojoj je afera dobila ime prvi puta čula kada se o aferi počelo pisati u medijima.


Uz HDZ kao prvu političku stranku optuženu za korupciju i njenog bivšeg predsjednika Sanadera, USKOK u ovom slučaju tereti bivšeg glavnog stranačkog rizničara Mladena Barišića, Sanaderova glasnogovornika Ratka Mačeka, bivšu blagajnicu Branku Pavošević te vlasnicu Fimi medie Nevenka Jurak.


Optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna, kojima su uglavnom punili stranački »crni fond«, priznali su svi osim Sanadera i Mačeka. Obrana HDZ-a, pak, tvrdi da je »crni fond« nastao bez znanja stranačkih tijela.


Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem bivše HDZ-ove blagajnice Marice Glavaš.