Ponedjeljak, 30. studenog 2015.
Kriza tjera ljude na ulicu, gdje ih dočeka - administracija

Beskućnici u vrtlogu nemilosrdne birokracije

U Zagrebu beskućnici nemaju doslovce nikakva prava / Foto: D. LOVROVIĆ
U Zagrebu beskućnici nemaju doslovce nikakva prava / Foto: D. LOVROVIĆ
Autor: Bojana Mrvoš Pavić
Objavljeno: 13. prosinca 2013. u 20:03

U Zagrebu, da bi beskućnik dobio pravo na boravak u prihvatilištu treba mu uputnica Centra za socijalnu skrb. Da bi dobio uputnicu, treba mu osobna. Imati osobnu iskaznicu znači imati prijavljeno prebivalište, a onda beskućnik više to nije, barem ne na papiru! 

ZAGREB  » U Hrvatskoj, pretpostavke su, ima oko deset tisuća beskućnika, i svaki ih je dan sve više. Ljudi zbog krize i životnih nedaća gube krov nad glavom, a ionako im težak odlazak u neko od prihvatilišta još više otežava nemilosrdna birokracija. 

   Jer da bi, barem u Zagrebu, beskućnik dobio pravo na boravak u prihvatilištu, za to mu treba uputnica Centra za socijalnu skrb, a da bi dobio uputnicu, treba mu osobna iskaznica. Posve paradoksalno, jer imati osobnu iskaznicu znači negdje imati prijavljeno prebivalište, zbog kojeg onda beskućnik više to nije, barem ne na papiru. Centri su po Zakonu o prebivalištu, štoviše, obavezni beskućnike koji drugo prebivalište nemaju, prijaviti na svoju adresu, adresu Centra, odnosno na adresu prihvatilišta za beskućnike. 

  Primjena u praksi

Prema MUP-ovom Zakonu o prebivalištu, »osobi koja nema mjesto i adresu stanovanja niti sredstava kojima bi mogla namiriti potrebu stanovanja, beskućniku, nadležno će tijelo rješenjem utvrditi prebivalište na adresi ustanove socijalne skrbi ili kod drugih pružatelja usluge smještaja«. I dok centri za socijalnu skrb u, primjerice, Rijeci i Osijeku to čine, zagrebački ne, pravdajući se »problemom primjene u praksi«. 

Rijeka i Osijek pozitivni primjeri skrbi

Hoće li se ovim administrativnim nebulozama pozabaviti i Ministarstvo socijalne politike, nije poznato. Upućuju na centre za socijalnu skrb, prvenstveno onaj zagrebački, jer je drugdje, čini se, sustav prema beskućnicima milosrdniji. Kako se može čuti, osječki centar beskućnike na svoju adresu odnosno adresu prihvatilišta prijavljuje bez problema, baš kao i Centar za socijalnu skrb Rijeka. Prema riječima pravnice tog centra, Nere Peranić Čelić, takvi se problemi rješavaju i dosta je riječkih beskućnika prijavljeno na adrese neke od socijalnih ustanova ili prihvatilišta. Drugim riječima, beskućnika se u prihvatilište primi, a ako on zatim izrazi potrebu za osobnom iskaznicom, prijavljuje ga se na adresi prihvatilišta, i izrađuje osobna.

   Prema odgovoru ravnateljice zagrebačkog Centra za socijalnu skrb, Božene Horvat-Alajbegović našem listu, »Centar za socijalnu skrb nije ustanova koja pruža usluge smještaja na način kako to određuje Zakon o prebivalištu«. Zatražili su, napominju, mišljenje nadležnog im Ministarstva socijalne politike i mladih »kako zakon primijeniti u praksi« te očekuju odgovor. Drugim riječima, zakon već primjenjuju na beskućnicima, tumačeći da nisu ustanova koja bi trebala prijavljivati beskućnike na svoju adresu, ali su sada ipak zatražili mišljenje Ministarstva. 

  Biti čovjek

Potaknula ih je na to, naime, priča Media servisa o 55-godišnjem beskućniku Mili Mrvalju, Sarajliji koji je zbog rata i drugih nesretnih okolnosti ostao bez svega. Zagrebački je beskućnik godinama, no ne može u neko od zagrebačkih prihvatilišta bez osobne iskaznice. Na svoju ga adresu Centar, suprotno zakonu, ne želi prijaviti, opravdavajući se kako ga može prijaviti samo u prihvatilištu. Oni to nisu, a u prihvatilište ne može dok nema osobnu. Zakon koji decidirano kaže da se beskućnika treba prijaviti »na adresu ustanove socijalne skrbi, ili kod drugih pružatelja usluge smještaja«, za socijalne radnike, očito, nije dovoljno jasan. Pojašnjenje zakona traže tek sada, kad je jedan slučaj, od moguće mnogobrojnih, završio u medijima. »Samo želim biti čovjek i negdje postojati«, kazao je za Media servis Mrvalj, koji bi s osobnom iskaznicom konačno mogao imati i druga prava, prije svega na zdravstvenu zaštitu. To, naglašava Mrvalj, imaju čak i psi, a njega ni veterinar ne želi pregledati.

Komentari

4
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • pinčunela
  pinčunela   Objavljeno: 15. prosinca 2013. u 1:21

  Znakovito kako nema komentara dežurnih skribera dušobrižnika i inih političkih „pismoslikara“ , „đubrebrižnika“ i „ društvenih guzilica“ kada su u pitanju beskućnici....
  Poznat mi je Riječki slučaj, osoba visokoobrazovana sada umirovljenik koji je nakon 40 godina radnoga staža i 66 godina života , slučajem okolnosti naše zbilje postao je uvjetno beskućnik- nema adrese stanovanja, živi u kamperu .
  Od 2009 godine traži osobnu iskaznicu od svih institucija i ne može je dobiti, jer po Zakonu o osobnoj mora imati adresu stanovanja u njegovom slučaju kamper-kuća na kotačima, a ona se po Zakonu o prebivalištu ne računa kao adresa stanovanja.... i tako živimo u državi apsurda.... policija mu piše prekršajne prijave, jer nema osobnu, koje mu ne može uručiti, (anegdota apsurda, pred tri godine su ga priveli prekršajnom sucu koji ga nije mogao kazniti što nema osobne jer je dokazao da je podnio uredno zahtjev MUPu koji mu nije izdao osobnu )koji mu traže da se prijavi u prihvatilište za beskućnike u kojem ne boravi jer ima svoju mirovinu. Sve institucije na koje se obratio od Predsjednika države,Sabora, MUPa, Pravobranitelja , nemaju rješenja ...Drže se komunističke dogme, da bi dobio osobnu izmisli adresu , ako imaš adresu nisi beskućnik i svi zadovoljni bez problema...
  Naš građanin čeka sada (već 2 godine) odgovor Ustavnoga Suda ,jer su mu povređena osnovna ljudska prava koja proizlaze iz posjedovanja osobne, ali odgovora još nema, čak se ni Saborski odbor za predstavke i pritužbe građana još nije oglasio odgovorom kako dobiti osobnu bez adrese stanovanja.....
  Pitam se što bi se desilo kada bi recimo 63% građana koji nisu izašli na referendum vratili osobne iskaznice MUPu i odjavili svoje adrese stanovanja, postali beskućnici... uvjeren sam da bi Vlada i država pala u roku 30 dana, bez izlaska na ulice i javnoga protesta, jednostavna gesta građanskoga neposluha sa nesagledivim posljedicama za političare i birokrate....

 • Nome
  Nome   Objavljeno: 14. prosinca 2013. u 21:35

  Po mom iskustvu - ovo bi trebao biti problem samo za osobe koje barem u jednom trenutku nisu uspjele dobiti osobnu jer jednom kada je dobiješ dok si živ možeš ostati na istoj adresi bez problema.

 • PH
  PH   Objavljeno: 14. prosinca 2013. u 17:09

  Milanović i ekipa jedino što žele je IZGUBITI VLAST. To je jedino objašnjenje zašto u ime socijaldemokracije donose najcrnji neoliberalni ustroj pogodovanja najkrupnijem kapitalu, govore takve gluposti i rade takve svinjarije da nije moguće da bi to radili i da su totalno retardirani, autistični i ludi, već je jedino objašnjenje da TO RADE NAMJERNO. Pogledajte samo što radi Taraš. U situaciji kad službena statistika priznaje da je 50% Hrvata gladno, ona bez ikakve empatije nameće sve veće i veće troškove stanovanja i to one građevinske, nekretninske, zemljoknjižničke gdje dolazite neizbježno u ruke arkitekata, geometara, građevinaca, administracije i gdje svi troškovi pojedincu rastu na minimalno tisuće i tisuće kuna i eura. A narod, stanovništvo nema ni za kruh! TKO JE TU LUD! Ima li itko da zaustavi ove podivljale s prijedlozima poreza na nekretnine, ukidače ZORa itd.itd.itd. Ima . To su novi izbori i to jedva čekaju ovi na vlasti da se vrate u ugodnu neodgovornu opoziciju,saborsku zavjetrinu i elegantno i sretno neometano tamane ogromne stranačke funkcionerske i saborske plaće koje im omogućuje blasavi narod i članstvo ništaneshvaćajućih! Je li vama onaj plavooki izgleda uopće kao netko tko bi i sekundu svoga dragocjenog egoizma i narcisoidnosti potrošio na nekakve tamo jadnike što se zovu narodom i živio za opće dobro odričući se šampanjca sa intimusom , jednim od najbogatijih krupnih kapitalista u Hrvatskoj s kim odčepljuje Don Perignjon i vođen njegovim sugestijama određuje buduću sudbinu radnika i sindikata t.j opljačkanog (200 familija) naroda u Hrvatskoj? Sic!

 • PH
  PH   Objavljeno: 13. prosinca 2013. u 23:32

  Šekspir: Sonet 66

  Umornom od sveg u smrt mi se žuri,
  Jer vidjeh zaslužnog kako bijedno prosi,
  I nitkova što se bogato kinđuri,
  I odanost kako poniženja snosi,
  I zlatna odličja o pogrešnom vratu
  I savršenstvo u blatnom beščašću,
  I djevice silom predane razvratu
  I snagu straćenu nesposobnom vlašću,
  I umjetnost kojoj moćnik uzde stavlja
  I zločince kako vladaju dobrotom,
  I mračnjaštvo kako mudrošću upravlja,
  I kako iskrenost brkaju s prostotom:
  Skrhan, spokojnoj smrti ću se dati.