Bizarna odluka Općinskog suda u Samoboru

Bešćutnost na djelu: Čistačici dali otkaz jer se pokušala ubiti i nije očistila sud

Gabrijela Galić

Predsjednik Općinskog suda u Samoboru  okarakterizirao  je  pokušaj samoubojstva kao »tešku povredu radne obveze i gubitak povjerenja«



ZAGREB  Predsjednik Općinskog suda u Samoboru Darko Župančić, uručio je izvanredni otkaz namještenici – spremačici – koja je »uslijed psihičke rastrojenosti pokušala izvršiti samoubojstvo«. Nesretna radnica, prema policijskom izvještaju kojeg je poslodavac iskoristio za obrazloženje izvanrednog otkaza, 07. travnja u vremenu od 20 do 20.30 sati pokušala se ubiti skokom s krova Općinskog suda u Samoboru. Zadobila je teške ozljede, a nakon liječenja u KBC-u Zagreb od konca travnja liječenje je nastavila u Psihijatrijskoj bolnici »Sveti Ivan«.


Poslodavac, predsjednik Općinskog suda u Samoboru životnu dramu namještenice iskoristio je kako bi joj uručio izvanredni otkaz s obrazloženjem  kako ona zbog pokušaja samoubojstva nije obavila posao kojeg je preuzela – čišćenje zgrade suda. Odnosno, pokušaj samoubojstva okarakterizirao je kao »osobitu tešku povredu obveze iz radnog odnosa i gubitak povjerenja«.  Ministarstvoi pravosuđa, kako doznajemo, zaprimilo je informaciju o ovom slučaju te ga provjerava. Tako se uskoro može očekivati i reakcija Ministarstva. 


Skrivljeno ponašanje


Pozivajući se na odredbe Zakona o radu kojima se reguliraju temeljne obveze i prava iz radnog odnosa, kolektivni ugovor i ostale službene dokumente, predsjednik Općinskog suda u Samoboru navodi: »Namještenica I.M. nije postupala u skladu s navedenim jer je uslijed pokušaja samoubojstva za vrijeme radnog vremena ostao neizvršen posao koji je preuzela – čišćenje prostorija Općinskog suda u Samoboru, a takovo njeno ponašanje je protivno i Etičkom kodeksu državnih službenika«.




Cijelo obrazloženje izvanrednog otkaza temelji se na samom događaju i policijskom očevidu, odnosno iscrpnom policijskom izvješću koji je Sudu dostavljen četiri dana nakon što je namještenica pokušala samoubojstvo. Poslodavac, skrivljeno ponašanje tako i dodatno argumentira rečenicom kroz koju se, istina, teško probiti: »Nadalje, valja istaći, da je uslijed opisanog ponašanja namještenice, iz kojeg proizlazi da je ista pokušala samoubojstvo za vrijeme radnog vremena, ostao neizvršen posao koji je preuzela, te da je njeno ponašanje suprotno zakonu, pa je izgubljeno i povjerenje u namještenicu, jer bi ista i ubuduće mogla jednako tako postupati i kršiti svoje obaveze iz ugovora o radu, zbog čega je istoj valjalo otkazati ugovor o radu na neodređeno vrijeme zbog osobito teških povreda iz radnog odnosa i gubitka povjerenja jer uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć«. 


Zakašnjela reakcija


Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, potez predsjednika Općinskog suda u Samoboru nazvao je bešćutnim, navodeći kako je »nesretna žena de facto optužena zbog toga što prije pokušaja samoubojstva nije počistila zgradu suda«. Sindikat ističe i kako se Etički kodeks, na koji se poslodavac poziva, ne primjenjuje na namještenike. Sam otkaz, pak, napisan je više od dva mjeseca nakon što je namještenica, prema mišljenju poslodavca, pokušajem samoubojstva osobito teško povrijedila obveze iz radnog odnosa i narušila povjerenje. Ne ulazeći u obrazloženje poslodavca, koje samo dovoljno govori, nije zgoreg podsjetiti da se izvanredni otkaz može uručiti samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji.