Pirova pobjeda

Bernardić pred slomom: Slijedi mu ultimatum da podnese ostavku, a već se zna i tko će ga naslijediti

Dražen Ciglenečki

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Prije početka jesenskog zasjedanja Sabora trebamo to riješiti, sljedeći će se tjedan u SDP-u puno toga događati, rekao nam je danas jedan član Predsjedništva SDP-a. Nije želio govoriti o pojedinostima, tek je natuknuo da će se Bernardiću »morati objasniti da ne može više voditi stranku«



ZAGREB Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zabilježio je u unutarstranačkim sukobima još jednu formalnu pobjedu, Statutarna komisija potvrdila je većinom glasova suspenzije četvorice članova Predsjedništva, Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića, ali njegova komplicirana pozicija nije time poboljšana. Politički odnos snaga u SDP-u, naročito u okviru Kluba zastupnika, nije se promijenio u Bernardićevu korist.


Štoviše, neslužbeno doznajemo da bi idući tjedan ljudi iz vodstva SDP-a koji Bernardića održavaju na predsjedničkoj dužnosti mogli krenuti u akciju protiv njega. – Kad biste danas Bernardića pitali hoće li ostati predsjednik, on bi sigurno potvrdno odgovorio. Ali, ja mislim da neće. Situacija za SDP nije toliko loša kako je prikazuju mediji, ali nešto se mora učiniti jer bi ona uskoro doista mogla biti takva. Nema u SDP-u nikakvih programskih niti svjetonazorskih razilaženja, kao što je to slučaj u HDZ-u, problem je jedino Bernardić, koji kao predsjednik nije ispunio očekivanja. Prije početka jesenskog zasjedanja Sabora trebamo to riješiti, sljedeći će se tjedan u SDP-u puno toga događati, rekao nam je danas jedan član Predsjedništva SDP-a. Nije želio govoriti o pojedinostima, tek je natuknuo da će se Bernardiću »morati objasniti da ne može više voditi stranku«. Navodno će mu nekoliko ključnih SDP-ovaca postaviti ultimatum da do 15. rujna, odnosno do sjednice Sabora koja starta 19. rujna, podnese ostavku. Razlog zbog kojeg Bernardić ubrzano gubi pristalice u stranci nije samo činjenica da je rejting socijaldemokrata s njim na čelu u konstantnom padu nego i najave novih političkih opcija koje primarno računaju na biračko tijelo SDP-a.– Nema opasnosti da će Dalija Orešković, Bojan Glavašević, Vlaho Orepić, svi ti koji namjeravaju osnovati stranke ljevice i lijevog centra, postati jači od SDP-a. Ali, dovoljno je da nam na izborima svaki od njih »gricne« po dva, tri postotka glasova. Moramo zato stabilizirati stranku kako bismo to spriječili, ističe naš sugovornik. Informacija da se Bernardić možda nalazi pred slomom proširila se i do SDP-ovaca koji su pismom tražili od njega da se povuče, a koji se preksutra okupljaju u Kamanju.– Da, čuo sam da se Bernardiću sprema nešto od strane onih koji su ga i doveli za predsjednika. Promjena na čelu stranke temeljni je preduvjet obnove SDP-a. Ako Bernardić ode, čekao bi nas dogovor o stranačkim politikama i nakon toga bi se za SDP otvorila nova perspektiva. Mislim da ne bi trebalo proći puno vremena da stranka vrati dobar dio birača i da bi onima koji su nas nedavno napustili moglo uskoro biti žao, optimističan je bio jedan suspendirani član SDP-a. Znakovito je i da oni koji su mjesecima javno protiv Bernardića i oni koji su mu dugo bili oslonac, dijele ovih dana slično raspoloženje u vezi s budućnošću SDP-a. Čini se i da bi Zlatko Komadina, kao potpredsjednik s najviše glasova na Konvenciji SDP-a, mogao biti konsenzualno prihvaćen kao prijelazni lider stranke.

– SDP-u su potrebni izbori, ali prvo moramo donijeti dokumente koji stvaraju za njih proceduralne pretpostavke. Kako ne može biti vakuuma u vođenju stranke, logično bi bilo da Komadina preuzme tu ulogu za jedno kraće razdoblje, napominje Bernardićev protivnik.


Kad bi se sve u SDP-u ovako rasplelo, s dnevnog reda bi bio skinut i problem Bernardićevog dolaska na mjesto predsjednika Kluba zastupnika, sukladno odluci Predsjedništva. Velika većina SDP-ovih zastupnika ne slaže se da im Bernardić bude šef i u Klubu i stoga bi se, ako bi on ostao predsjednik stranke, sukobi u SDP-u prelili i u Sabor. – Dvije trećine Kluba zastupnika traži odlazak predsjednika stranke, a samim time on je disfunkcionalan, ocijenio je danas Zmajlović, koji se novinarima obratio uime četvorice suspendiranih članova Predsjedništva. On je, inače, odluku Statutarne komisije o odbacivanju njihovih žalbi nazvao »duboko pogrešnom, nelegitimnom i ništavnom«.– Činjenica da za odluku nije glasao predsjednik Statutarne komisije Zoran Bauer, govori sama za sebe, upozorio je Zmajlović. Od osmero članova Statutarne komisije, osim Bauera i Bojan Kralj je glasovao protiv potvrde suspenzija.