Prvi potez

Bernardić “oprao” kolege zbog prazne sabornice: ‘Posao vam je sjediti na svojem radnom mjestu’

Tihana Tomičić

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Održao je izvanrednu sjednicu kluba zastupnika nakon što je vidio da je sabornica s oporbene strane potpuno prazna. Zastupnicima je rekao da moraju sjediti na svom radnom mjestu



 Bernardićev protukandidat na izborima u SDP-u, Ranko Ostojić, vodit će izbornu konvenciju SDP-a koja će se održati sutra, u subotu, u dvorani Cibone pred oko 2.300 delegata. Time pobjednička ekipa novog šefa stranke Davora Bernardića želi pokazati širinu prema dojučerašnjem konkurentu i svima koji su i njega podržali na izborima prošle subote, jednako kao što je i nakon proglašenja rezultata u subotu navečer bio na Ostojićevom tulumu u jednom zagrebačkom pubu.



Davor Bernardić je i jučer na kavi s novinarima u Saboru demantirao velike smjene među kadrovima u Saboru., od Milanke Opačić nadalje. Sam smatra da nema nikakve potrebe da se »gura« na mjesto potpredsjednika Sabora umjesto Opačić, kao što su neki mediji pisali, a ni sastav saborskih odbora mu nije sporan. Zasad, stoga, većih promjena neće biti. Realnije je da će se prvi kadrovski »check-in« i evaluacija rada zastupnika dogoditi za otprilike šest mjeseci, prije ljetne stanke, kada će novi predsjednik već imati te rezultate pred sobom.



Regionalni princip




Na konvenciji će se članove Glavnog odbora birati po novom, regionalnom principu, kako bi se pokušala suzbiti šalabahter demokracija. Naime, na ovaj način delegati određenih županija glasat će za njima poznate ljude iz svoje regije, pa će biti manje potrebe za papirićima s imenima. Kad su u pitanju prvi potezi Davora Bernardića kao novog šefa stranke, on je, među ostalim, u ovih prvih nekoliko dana sazvao predsjednike županijskih organizacija s kojima je razgovarao o novim izbornim pravilima – dio njih bio je za stari sustav, a dio za novi, i Bernardić je, kako se čini, presjekao da se glasa po novom sistemu koji su predložili Siniša Hajdaš Dončić i Arsen Bauk. To će na konvenciji iziskivati donošenje formalne odluke o tome, no također i »čišći« ishod glasanja.


Bernardić se susreo i s problemom dvorane u kojoj će se konvencija održati – tajništvo je rezerviralo neadekvatni Boćarski dom pa su prvi radni dani protekli u tome da se riješi problem dvorane, da bi na kraju bila izabrana dvorana Dražena Petrovića, jer je Dom sportova već bio zauzet.


Novi predsjednik socijaldemokrata ovaj tjedan je održao i izvanrednu sjednicu kluba zastupnika nakon što je vidio da je sabornica s oporbene strane potpuno prazna. Iako još nije postao predsjednik kluba zastupnika, a pitanje je i hoće li, ili će to prepustiti Hajdašu Dončiću ili Peđi Grbinu, kako se nagađa, očitao je lekciju kolegama zastupnicima i rekao im da moraju sjediti na svom radnom mjestu. Dogovoren je i rad po koordinacijama u pet sektora, kako bi se zastupnici specijalizirali za teme koje će držati pod kontrolom.


Tražit će od zastupnika da budu koordinirani i aktivni jer je Sabor mjesto gdje stranka mora biti najvidljivija. »SDP mora biti proaktivan i biti jasna alternativa HDZ-u cijelo vrijeme«, kaže šef SDP-a.


– Bernardić može biti zadovoljan kako je protekao prvi sastanak sa zastupnicima. Moglo je biti opstrukcije, a moglo je biti i »čačkanja«, provokacija. No, svi su bili vrlo kooperativni, dogovorio se posao i nastupi idućih dana. Vrlo zadovoljavajuće komentirao je nakon tog sastanka jedan od zastupnika koji dosad nije podržavao Bernardića.


Novi stranački predsjednik odlučio je da se iduće subote u Novoj Gradiški održi »team building« na kojem će kolege pokušati motivirati i podsjetiti da su svi na istom poslu – jačanja SDP-a. Prije toga, u Zagrebu će se održati prva sjednica novog Glavnog odbora, koji se bira sutra na konvenciji.


Zasad, međutim, još nije izvjesno tko će biti svi novi članovi vodstva stranke – zasad se za Predsjedništvo barata sa 11 od 15 imena koja se izravno biraju, tu su naravno Zlatko Komadina, Franko Vidović, Domagoj Hajduković, Siniša Hajdaš Dončić, Arsen Bauk, Davorko Vidović, Bojan Glavašević, Vedran Babić, Romana Jerković, vjerojatno Peđa Grbin itd., a najzanimljivije će biti u Zagrebu: osim Rajka Ostojića u vrh stranke mogla bi ići Vesna Nađ, Bernardićeva potpredsjednica u zagrebačkom SDP-u, te Ivo Jelušić, dok bi prvi Bernardićev suradnik u Zagrebu Zvane Brumnić moga, kako se nagađa, biti novi poslovni tajnik stranke.


»Ova stranka je ne samo organizacijski, nego i financijski devastirana«, rekao nam je jedan od suradnika novog šefa stranke.