Okršaj na sudu

Bernardić o Ramljakovoj tužbi: “Čovjeku nikad dosta novca”

Hina

Davor Bernardić, Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Davor Bernardić, Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odštetu od Bernardića Ramljak traži zbog njegove izjave u kojoj ga je označio kao člana ortačke skupine koja ima za cilj izvlačenje novaca iz Agrokora u korist lešinarskog fonda



Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je da tužba izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka, zbog koje je u četvrtak na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu održano pripremno ročište, pokazuje da Ramljaku »nikada nije dosta novca«, jer ga je tužio za 150.000 kuna koliko »radnice u Konzumu zarade za četiri godine«.


Odštetu od Bernardića Ramljak traži zbog njegove izjave u kojoj ga je označio kao člana ortačke skupine koja ima za cilj izvlačenje novaca iz Agrokora u korist lešinarskog fonda.


Bernardićev odvjetnički tim zatražio je dodatni rok za kako bi mogao proučiti podnesak tužitelja na njihov raniji odgovor pa je sud prekinuo ročište, zakazavši nastavak za 24. travnja u 12 sati.




Ramljakov odvjetnik Mladen Prka i Bernardićeva obrana ostali su pri svojim stavovima.


Prka je rekao da ostaju pri svim navodima iz tužbe, ustvrdivši da je Bernardić Ramljaku imputirao kazneno djelo kad ga je nazvao članom ortačke skupine koja za cilj ima izvlačenje novca iz Agrokora. Nakon ročišta Prka je rekao novinarima da je dovođenje u kontekst Ramljaka s bilo kojim kaznenim djelom od strane vođe oporbe apsolutno neprihvatljivo i ilegalno.


Bernardić je rekao, pak, kako od suda očekuje da potvrdi da je riječ o ortačkoj skupini koja izvlači novce iz Agrokora i Hrvatske, zaključivši kako je očito da je bio u pravu.»Očito je danas svima u Hrvatskoj, svaki dan je sve više dokaza za to…, očito je da sam bio u pravu, a jasno je izgleda i Plenkoviću koji je priznao da je riječ o nerazumnim i duboko nemoralnim naknadama«, rekao je Bernardić. Dodao je da zbog toga očekuje da se i Plenković pojavi na sudu.

Novinarima je objasnio da je Ramljak Plenkovićev povjerenik u Agrokoru koji, bez obzira što je dao neopozivu ostavku i dalje prima plaću pri čemu se vrte vrtoglave naknade. »Tarifa ide dalje, brojčanik se i dalje vrti, a tužio me za 150 tisuća kuna, jednostavno čovjeku nikad dosta novaca. Toliko radnice u Konzumu zarade za četiri godine«, rekao je Bernardić.


Na novinarsku napomenu kako je Ramljak rekao da će novac od odštete, ako ju dobije, dati u humanitarne svrhe, Bernardić je odgovorio protupitanjem: »Mislite li na milijun kuna koji mu sjeda na račun svaki mjesec«, dodavši kako je u Hrvatskoj svima jasno da je riječ o udruženom pothvatu kojem je cilj punjenje džepova dok 27 tisuća radnika Agrokora strahuju za svoje plaće.


Bernardićeva obrana predložila je da se kao svjedoci u postupku ispitaju Martina Dalić, Tomas Wagner i Tomislav Matić, da se pribavi ugovor o ‘roll up’ kreditu na hrvatskom jeziku i da se od Ministarstva financija pribavi izvješće o porezima za Texo management unatrag tri godine.


Bernardićev odvjetnički tim tvrdi da je sve što je Bernardić govorio bilo motivirano ugovorom o ‘roll up-u’ i da nikad nije tvrdio da je Ramljak počinio kazneno djelo. No, smatraju da je druga stvar ako se Ramljak prepoznao u toj izjavi.


Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio je neopozivu ostavku nakon što se otkrilo da je za savjetnike u Agrokoru angažirao svoju bivšu tvrtku, Texo Management, koja je tjedno dobiva gotovo 250.000 kuna, što je u javnosti izazvalo rasprave o visokim savjetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa. Premijer Plenković u srijedu je izvijestio da će Ramljak ostati na dužnosti do izbora novog povjerenika.