Razgovor sa šefom SDP-a

Bernardić Novom listu otkrio: ‘Neću se predati’. Prvi put je otvoreno optužio Milanovića

Zlatko Crnčec

Moja je greška što sam u nakani da pomirim sve struje propustio članstvo suočiti s političkim nasljeđem moga prethodnika i njegovih sekundanata koji sada urlaju »držite lopova«



Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u razgovoru za naš list govori o situaciji u ovoj stranci, komentira pozive dijela stranačkih čelnika za njegovom smjenom, te najavljuje da se ne namjerava predati već da će se i dalje boriti kako bi ostao na čelu stranke.


Jesu li točne informacije koje su se pojavile u medijima da bi i dio vodstva koji vas je do sada podržavao mogao zatražiti vašu smjenu?


– Da se malo našalim, prema medijskim špekulacijama svatko tko malo drži do sebe u Hrvatskoj, već je tražio moju smjenu. Zahtjevi za mojom smjenom koji traju, praktički, od prvoga dana kad sam izabran na mjesto predsjednika SDP-a smatraju se valjda dijelom uobičajene dnevne doze medijskih naklapanja, jer se svakom tko poželi malo medijske pažnje, ma koliko bio marginalan i politički beznačajan, daje enorman medijski prostor. Zanimljivo je da se više nitko niti ne trudi izmisliti bilo kakav suvisao razlog zbog čega bih ja to trebao sam odstupiti s čelnog mjesta SDP-a.




Valjda je dovoljno samo to da oni to žele. Zanimljivo je da ih novinari niti ne pitaju zašto bih ja trebao odstupiti. Umjesto bilo kakvoga argumenta, konkretne političke aktivnosti, izjave, pogrešne procjene, političke štete oni se pokrivaju općom floskulom o mojoj tobožnjoj nesposobnosti, a u zadnje vrijeme glavni im je argument moja navodno niska javna podrška. Nije valjda da je moj najveći krimen zagovaranje kupovine hrvatskih proizvoda. Koliko znam nitko se ne sprda sa dvadeset godina dugom akcijom »Kupujmo hrvatsko«. Bolje se boriti za hrvatski proizvod i hrvatsko zelje, nego pljačkati Hrvatsku! Jel vama to izgleda tako, kao da ja na vas stalno bacam blato i onda vas optužujem da ste obični prljavac i da smrdite. Zbog mojih navodno teških političkih grijeha sljedeći će biti zahtjev za izgonom iz Hrvatske. A kako i ne bi: umiješan sam u teške korupcijske afere, sudjelovao sam u privatizacijskoj pljački, u ratu sam činio zločine, izgubio sam kao predsjednik SDP-a pet izbora za redom, potpisao sam koaliciju sa HDZ-om, vrijeđao sam Srbe, ulagivao se šatorašima, bio sam neuspješan ministar u Vladi, …


Očigledno se nema mjere u plasiranju lažnih informacija i spinova i stvaranja dojma da ja eto tek što nisam izbačen naglavačke iz stranke. Interesna skupina onih koji uništavaju SDP očito ne preza ni od čega, a mene su očito prepoznali kao nekoga tko ugrožava njihove foteljaške interese. S druge strane imamo činjenicu kako višekratno gube na svim regularnim tijelima stranke, na konvenciji, predsjedništvu, glavnom odboru, statutarnoj komisiji. Ja do sada niti na jednom od tih tijela, kada se raspravljalo i o meni i o radu stranke nisam izgubio potporu. Ako sam tako notorno loš i nepopravljiv, kako im je tako teško osigurati na baš prezahtjevne uvjete za moju legalnu i na statutu stranke utemeljenu smjenu? Lako i legalno to mogu odraditi, a ne cmizdriti po svim mogućim medijima i moljakati mene da sam odstupim. Ne sporim nikome pravo da se ne slaže s mojim izborom za predsjednika i da traži moju smjenu, ali odbijam prihvatiti njihove metode kojima ruše ugled stranke i stvaraju dojam u javnosti kako u stranci vlada kaos, i da sam ga ja proizveo. Bilo bi fantastično i lako rješivo da sam samo ja problem stranke. Moja je greška što sam u nakani da pomirim sve struje propustio članstvo suočiti s političkim nasljeđem moga prethodnika i njegovih sekundanata koji sada urlaju »držite lopova«. A to je nasljeđe – zapuštenost organizacije, pasivizacija članstva, pasivnost lokalnih organizacija. Nevidljivi forumi, pasivnost savjeta, nedostatak političkih rasprava, slab liderski kapacitet vodstva, autoritarnost predsjednuika, klijentelizam, neispunjena obećanja, loše gospodarsko stanje, izostanak reformi. To su naši istinski problemi koje pokušavam s vodstvom stranke rješavati, ali me se na sve načine u tome ometa. Naslijedio sam i Klub koji je sastavio moj prethodnik, a čiji disidenti danas drže HDZ na vlasti. Ovim ih putem podsjećam kako pad rejtinga počinje gubitkom dvaju parlamentarnih izbora u zadnje dvije godine i takvo stanje sam zatekao kad sam došao na funkciju predsjednika stranke. Većina onih koji danas galame, imali su tada priliku koju nisu znali iskoristiti. Ne da je nisu iskoristili, nego su skoro upropastili stranku.


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



Propale politike 


Ovo je prvi put da ovako otvoreno kritizirate Milanovića. Zbog čega niste prije govorili o njegovoj odgovornosti kako je vi vidite?


– Prvo i osnovno nije istina da se prvi put kritički osvrćem na taj period djelovanja stranke. Jednostavno ljudi moraju na sebe preuzeti odgovornost i svoj dio krivnje. Kritika je dobronamjerna jer iz nje moramo izvući pouke kako bi sutra bili jači. Ne smijemo bježati od činjenica i gurati glavu u pijesak. Ni pod koju cijenu, ako želimo bolji SDP. Uostalom to što sam ja rekao o tome već pričaju i ptice na grani koliko je puta to ponovljeno od strane drugih u stranci i izvan nje u javnosti. Nisam otkrio toplu vodu niti rekao ništa novo.


Smatrate li da je on u vezi s članovima vodstva stranke koji traže vaš odlazak?


– To morate pitati njega. Tada ih se nije moglo čuti da kritiziraju krive poteze i zbog toga je 100.000 naših birača ostalo kod kuće – to je prava istina o rejtingu stranke. Uostalom sve što misle o tim njihovim propalim politikama, rekli su članice i članovi stranke na zadnjim unutarstranačkim izborima. Ako su i članovi Predsjedništva dio pobune, neka izađu imenom i prezimenom umjesto da se skrivaju. Medijima se u zadnje vrijeme plasira niz neistintih teza. Izvori tih informacija uvijek su anonimni, jer ne žele razotkriti svoje stvarne planove. Trude se u javnosti stvoriti dojam da u stranci vlada kaos, sve s ciljem rušenja rejtinga, što bi za posljedicu trebao imati moju smjenu. No, mogu biti sigurni da sve dok sam ja ovdje neće moći izručiti stranku svojim partnerima u HDZ-u s kojima su vjerojatno već i dogovorili podjelu fotelja u vladi velike koalicije.


Ima li i vaše odgovornosti za nastalu situaciju?


– Ne bježim od činjenice da je dio odgovornosti i na meni. Žao mi je što nisam uspio organizirati stranku kao modernu stranku, koja svoje djelovanje temelji na vrijednostima solidarnosti, pravednosti, slobode i jednakosti. Nažalost, posljedica je to opstrukcije dijela članova stranke koji su navikli ne raditi ništa. Čim se pred njih stavio konkretan zadatak, što bi opravdalo plaću koju primaju, isti su krenuli s opstrukcijama i miniranjem vodstva stranke. Umjesto sankcioniranja, moja odluka je bila da pokušamo »sjesti« u istu lokomotivu i zajedno povući SDP-ovu kompoziciju. Međutim, pripradnici te destruktuvne frakcije nikad nisu željeli jaki SDP, već sinekure, fotelje i novac.


Opstruiranje rada 


Imate li još uvijek podršku Zlatka Komadine?


– Da. Sa Zlatkom Komadinom se čujem svakodnevno. Blizak mi je suradnik, cijenim ga i važno mi je njegovo iskustvo. I njemu je kao potpredsjedniku stranke jako stalo da se ova situacija riješi i da nastavimo normalno raditi u interesu građana Hrvatske. Zlatko Komadina je moj prijatelj i pravi SDP-ovac. Drago mi je da mi je otvoreno i javno dao podršku i javno stao iza mene kao predsjednika stranke.


Hoćete li na početku jesenskog zasjedanja Sabora inzistirati na provedbi odluke Predsjedništva stranke da vi postanete novi predsjednik zastupničkog kluba SDP-a?



Kako komentirate situaciju u Uljaniku i »3. maju«?


– Vlada je i ovdje potvrdila da je nesposobna ili, još gore, da je nije briga – niti za brodogradnju, ni za radna mjesta, ni za novac građana koji je utukla bez nadzora i provjere financijskih izvješća. Svima je jasno da ne može restrukturiranje provesti uprava koja je dovela do ove katastrofe, osim njima. Žalosno je da ih Europska komisija treba učiti kako se postaviti prema hrvatskoj proizvodnji i kriminalu koji ju je upropastio.



– Imam potpuni legitimitet obnašati funkciju potpredsjednika Sabora ili predsjednika Kluba SDP-a, ali vjerujem da stranka ne smije biti jedan čovjek. Želio sam dati šansu Arsenu Bauku, koji je po mom mišljenju sasvim dobro vodio Klub iako su se iz njega nedavno mogli čuti zahtjevi za njegov odlazak. Pružio sam šansu i Sinišu Hajdašu Dončiću, misleći kako će s funkcije potpredsjednika Sabora jasno prezentirati politike i stavove SDP-a. Umjesto toga odabrao je organizirano putem medija uništiti i mene i SDP. Nisam čuo niti jednu njegovu ideju za SDP, osim da ja moram dati ostavku. Sastav Kluba zastupnika zapravo je većinom naslijeđen od mog prethodnika. Možda je za njegovog predsjednikovanja SDP-om bilo poželjno, ili on to nije primjećivao, zabušavati, ne dolaziti u Sabor i biti neaktivan na područjima djelovanja zastupnika, no za mene je to neprihvatljivo. Upravo zbog toga je zaiskrilo u SDP-u i zbog toga su pojedinci počeli s opstruiranjem rada i kluba i stranke. Što se tiče mog preuzimanja kluba zastupnika, važno je napomenuti kako bi svaki član stranke treba poštivati odluke njenih najvažnijih tijela. s obzirom da postoji dio onih koji to ne čine, treba postaviti pitanje zašto toliko žele uništiti SDP i tko stoji iza njih? Očekujem da mediji postave ta pitanja vođama neformalne skupine koja stalno pokušava stvoriti privid rata u SDP-u, među kojima su, usput rečeno, i bivši članovi HDZ-a.


Kako to namjeravate izvesti s obzirom da su čak 23 člana tog kluba potpisala pismo kojim se traži vaš odlazak s čela stranke?


– Svaki zastupnik SDP-a koji na takav način opstruira odluke najvažnijeg tijela stranke, direktno radi za HDZ i što je još gore, radi protiv velike većine od 30.000 članova koji su demokratskim izborima dali legitimitet Predsjedništvu. Siguran sam, a to i njihov zadatak, da će Predsjedništvo i oni koji su to predložili, poput Rajka Ostojića, pronaći način da se ta jednoglasna odluka i provede.


Sve u svoje vrijeme


Hoće li oni koji neće poštovati odluku Predsjedništva stranke biti kažnjeni?


– Ovim putem još jednom pozivam sve one u stranci koji žele dati svoj puni doprinos jačanju socijaldemokracije u Hrvatskoj da se priključe i rade za dobrobit građana i SDP-a. Kao predsjednik stranke moram biti legalist i poštovati prvenstveno Statut stranke i sva pravila i procedure koja iz njega proizlaze. Na taj način, čuvam i štitim SDP. Oni koji ne žele poštovati statut i pravila rada stranke nisu istinski SDP-ovci i morat će odgovarati Predsjedništvu i Glavnom odboru za takav svoj potez.


Hoćete li se pozvati na interpretaciju stranačkog Statuta po kojoj nije potrebno glasanje već je dovoljno da predsjednik SDP-a samo obavijesti predsjednika Sabora?


– Pitanje provedbe odluka tijela stranke je tehničko, a ne političko pitanje.


Kada će se održati zajednička sjednica kluba zastupnika i predsjedništva stranke koju je svojom odlukom zatražio Glavni odbor?


– Sve u svoje vrijeme. Obavijestit ćemo javnost o terminu kad za to dođe vrijeme. Sigurno je to da će se odluka Glavnog odbora poštovati.


Hoćete li inicirati smjenu Siniša Hajdaša Dončića s funkcije potpredsjednika Sabora, te ostalih suspendiranih iz drugih saborskih tijela?


– SDP je demokratska stranka u kojoj stavove oko bitnih pitanja donosimo zajedno. Suspenziju je, nakon što je Predsjedništvo SDP-a dalo političku ocjenu, proveo Glavni odbor i potvrdila Statutarna komisija. Odlazak s mjesta potpredsjednika Sabora logičan je čin i, ako je Hajdašu Dončiću stalo do stranke, a ne do fotelje, otići će sam. To vrijedi i za sve ostale, tko ne poštuje odluke stranke, pokazuje da ga je briga samo za privatni interes.


Je li istina da ste se nekoliko puta tajno susreli s premijerom Andrejom Plenkovićem?


– Ne, to je apsurdna laž, jedno u nizu podmetanja takozvanih pobunjenika.


Mijenjanje »dresova« 


Kako komentirate prelazak u Bandićevu stranku SDP-ove zastupnice u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tamare Čubretović?


– Osuđujem to. Mijenjanje stranačkih dresova je najbolji pokazatelj da se tu osobu može jeftino kupiti. Imam jednu poruku za njih – u politici birači najviše cijene dosljednost i principijelnost. Oni koji su to nepovratno izgubili bježanjem od odgovornosti, kao Bojan Glavašević, trebali bi vratiti mandat osvojen zahvaljujući SDP-u, ali to je stvar njihovog morala.



U dijelu SDP-a kruži informacija da je vaš plan da se nakon izbora ide u veliku koaliciju s HDZ-om. Je li to točno?


– Istina je upravo suprotna i borit ću se do zadnje kapi krvi da par zlonamjernih stranačkih uhljeba to ne uspije učiniti. Kao što sam napomenuo na početku, takve laži plasira par pojedinaca koji me pokušavaju srušiti od prvog dana, jer su si osigurali sinekure u dogovoru s HDZ-om i možemo ih samo etiketirati kao njihove spavače, jer kad god Plenković i njegova nesposobna Vlada uđu u veće probleme, po jedan zastupnik izađe iz SDP-a i odluči podržati Vladu. Primjeri za to su Saucha i Ronko, inače veliki prijatelji najglasnijih kritičara aktualnog vodstva stranke. Ti bivši propali ministri, lobisti i zaštitnici tajkuna pokušavaju me rušiti od samog početka, a sve kako bi svojim nalogodavcima omogućili ostvarivanje sna o velikoj koaliciji te daljnju rasprodaju Hrvatske kao i zataškavanje kriminala i korupcije koja je na primjeru Agrokora pokazala da još uvijek upravlja Hrvatskom. Poručujem im da taj film neće gledati. Znam da im smetam jer sam upozorio na kriminal i izvlačenje novca iz Agrokora i cjelokupni cirkus oko nagodbe u kojem je bilo i onih koji su na liniji s mojim stranačkim suparnicima. Znam da im smetam jer sam inzistirao na istražnom povjerenstvu za Agrokor te da se glasanje o njemu veže za glasanje za ustavne suce. Tada je jedan od kolovođa takozvane pobune Peđa Grbin ujesen 2017. predvodio pokušaj mog rušenja, a istodobno glasao za HDZ-ovog kandidata za šefa DORH-a. I to za onog koji pokušava zataškati istrage u Agrokoru, koje je započeo smijenjeni Dinko Cvitan. Drugi kolovođa, Siniša Hajdaš Dončić je pak, najavio mogućnost velike koalicije s HDZ-om i Zvonka Mršića kao premijera. Mršić je, svi to znamo na plaći u Agrokoru. I onda sam ja taj koji želi veliku koaliciju. Da budem posve jasan, dok sam ja predsjednik SDP-a, neću dopustiti izdaju stranke interesnoj hobotnici koja nema ideologiju već samo želi zaštititi svoj privatni interes, interes krupnog kapitala i uvoznog lobija, na način da se neprirodnom koalicijom s HDZ-om zataškava izvlačenje novca iz Agrokora. Ne bojim se pokušaja rušenja od prikrivenih igrača HDZ-a. Ne mogu me ucijeniti ni kupiti. Nisam vezan ni za jednu aferu i nikada nisam ništa ukrao, privatizirao, niti nekome pogodovao. Živim u stanu od 40 kvadrata u Sopotu. Vozim stari Ford i cijeli svoj život borim se poštenim radom za svoju obitelj, a političkim djelovanjem za SDP. Bilo bi zanimljivo čuti što su ti nezadovoljnici stekli od politike i kako.



Smatrate li svojim osobnim porazom da je već drugi gradski zastupnik prešao u Bandićeve redove, s obzirom na to da ste dugo godina bili predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a?


– Dok sam ja vodio zagrebački SDP, nitko nije prešao kod Bandića.


Imate li komunikaciju s Milanom Bandićem?


– Nemam. Milan Bandić je predsjednik stranke koja je u koaliciji s HDZ-om i koja podržava rad ove nesposobne Vlade. Ta je činjenica dovoljna da nas postavi na suprotstavljene strane.


Kako vam se čine ambicije koprivničko gradonačelnika Mišela Jakšića da postane predsjednik SDP-a?


– Svatko ima pravo istaknuti svoje ambicije, pa tako i Mišel Jakšić, samo za to mora pričekati unutarstranačke izbore. SDP je demokratska stranka i na zadnjim unutarstranačkim izborima za predsjednika bilo je 8 kandidata, pa sam siguran da će na sljedećim redovnim ili izvanrednim izborima za predsjednika SDP-a biti nas više kandidata, isto kao i za tijela stranke, i to je praznik demokracije.


Izvrtanje činjenica 


Jeste li saznali tko je zvao članove Statutarne komisije SDP-a i radio na njih pritisak?


– Nisam upućen u te administrativno-birokratske poslove, kao što i nemam informaciju da je netko na njih vršio pritisak.


Jeste li nazvali Hrvoja Nekića i pitali ga tko je njega zvao?


– Ne, sve što sam saznao po tom pitanju, saznao sam iz medija. Ovdje se radi o još jednom pokušaju izvrtanja činjenica kako bi se obezvrijedila sama procedura i zaključak Statutarne komisije. Pozivam ga i ovim putem da javno kaže tko ga je zvao.


Bojite li se da bi neke nove političke inicijative mogle ući u politički prostor SDP-a?


– Ne, najvažnija prednost SDP-a pred nekim potencijalnim novim inicijativama je da smo već danas spremni ponovo preuzeti odgovornost za Hrvatsku, jer imamo ljude, strategiju i plan za provođenje ključnih reformi. SDP je, bez obzira na unutrašnje prijepore, jaka stranka, jer naš temelj čine vjerni članovi i simpatizeri te ćemo se i dalje snažno zalagati za jednakost, slobodu, pravednost i solidarnost te nuditi rješenja za bolji život građana.


Hoćete li na izbore za Europski parlament izaći samostalno ili u koaliciji s nekim strankama?


–SDP će na izbore za Europski parlament izaći samostalno.