Primanje kod gradonačelnika

Baldasar: Izvijestit ću premijera o stajalištima splitskih braniteljskih udruga

Hina



SPLIT – Predstavnici splitskih braniteljskih udruga u petak su na primanju kod gradonačelnika Ive Baldasara u povodu Dana branitelja grada Splita, koji će se prvi put obilježiti 30. svibnja, izrazili solidarnost s braniteljima te kritizirali Vladu zbog događaja na Markovu trgu, a Baldasar je novinarima rekao da će o stajalištima splitskih braniteljskih udruga izvijestiti premijera Zorana Milanovića.


Splitsko Gradsko vijeće jednoglasno je na sjednici 21. travnja ove godine odlučilo da se 30. svibnja proglasi Danom hrvatskih branitelja grada Splita koji će se, kako je rečeno na primanju, ove godine obilježiti paljenjem svijeća ispred zgrade Gradske uprave te na groblju Lovrincu i misom u katedrali sv. Dujma.


Baldasar je objasnio kako ove godine nije bilo dovoljno vremena za kvalitetnije pripreme obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Splita, ali je najavio da će 2016. godine obilježavanje tog dana biti »sveobuhvatnije i značajnije«.




Potpredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade pukovnik Ivan Mršić rekao je kako mu nije jasno zašto premijer Milanović ne može primiti predstavnike hrvatskih branitelja i s njima razgovarati kako bi se prevladale teškoće.


»Žalosno je vidjeti gnusnu situaciju da se naši stopostotni invalidi skrivaju u crkvi«, rekao je Mršić i upitao: »Pa gdje mi to živimo?« Dodao je da će se idućih dana i splitski branitelji pridružiti kolegama u Zagrebu.


»Mi smo uz naše branitelje. Mi nismo ni ustaše ni partizani – mi smo hrvatski branitelji i molimo hrvatsko društvo da se zatvori ta knjiga o ustašama i partizanima«, poručio je Mršić.U ime koordinacije veteranskih i braniteljskih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije govorio je Mirko Ramljak, koji je oštro kritizirao Vladu i premijera Milanovića zbog događaja na Markovu trgu u Zagrebu.

»Bešćutnim, bahatim i agresivnim ponašanjem nazovi hrvatskog premijera i njegova šefa policije Ranka Ostojića primijenjena je gruba i potpuno nepotrebna sila nad najtežim stradalnicima Domovinskog rata, stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima«, istaknuo je Ramljak i dodao kako je »očita namjera sljedbenika Komunističke partije trenutačno na vlasti izazivanje nasilja i prolijevanje nevine hrvatske krvi«.


»I za to žele optužiti branitelje iako u ovih više do 200 dana prosvjeda nije bilo nijednoga nasilnog čina od branitelja. Upravo suprotno – branitelji čine sve kako bi spriječili nasilje koje nad hrvatskim građanima čine Milanović, Pusićka, Ostojić, Grbić… izdajući hrvatske nacionalne interese«, rekao je Ramljak.


Na to je reagirao gradonačelnik Baldasar, koji je rekao kako je Ramljakov govor bio politički i da se ne slaže s njim, ali, dodao je, on ima pravo na svoje mišljenje.Predsjednik Udruge bošnjačkih branitelja Splita Kadro Kulašin rekao je kako Ramljakov govor treba smatrati isključivo kao njegovo mišljenje.»Ja sam protiv toga da se Vladu naziva nehrvatskom i da se pojedine ministre naziva pogrdnim imenima. Trebamo raditi na smirivanju strasti«, dodao je Kulašin. Predsjednik Udruge »Hrvatski vitezovi ratni veterani 1990./1991.« Velimir Ramljak rekao je kako se slaže da je sadašnja Vlada nesposobna, ali se ogradio od istupa Mirka Ramljaka. Istaknuo je da je protiv bilo kakvog izazivanja nasilja, a smatra i da su neprimjerene prijetnje blokadom grada ili države.»Ne može se pozivati na dijalog a istodobno postavljati uvjete«, poručio je Velimir Ramljak. Više predstavnika branitelja je istaknulo kako primanje kod gradonačelnika Baldasara treba poslužiti kao primjer za uspostavljanje dijaloga s braniteljima.Na kraju primanja, odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li izvijestiti stranačke kolege (SDP) o stajalištima predstavnika splitskih braniteljskih i veteranskih udruga, gradonačelnik Baldasar je odgovorio da će premijeru Milanoviću prenijeti razmišljanja s današnjeg primanja.