Slučaj arbitraže

BORUT PAHOR Granični spor s Hrvatskom je riješen, tužbu treba prepustiti sljedećoj vladi

Hina

Reuters

Reuters

»Spor oko određivanja granice s Hrvatskom je riješen, granica je određena presudom arbitraže. Hrvatska doduše tu presudu ne priznaje, ali je u pitanju samo način primjene te presude«, kazao je Pahor nakon susreta s Janezom Janšom, relativnim izbornim pobjednikom



LJUBLJANA Slovenski predsjeednbik Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je granični spor s Hrvatskom riješen donošenjem arbitražne presude i da podržava odluku o podizanju tužbe protiv Hrvatske koja arbitražu ne priznaje, no da bi bilo dobro da tužbu uloži sljedeća vlada kako bi se održao politički i pravni kontinuitet slovenskog pogleda na to pitanje.


»Spor oko određivanja granice s Hrvatskom je riješen, granica je određena presudom arbitraže. Hrvatska doduše tu presudu ne priznaje, ali je u pitanju samo način primjene te presude«, kazao je Pahor nakon susreta s Janezom Janšom, relativnim izbornim pobjednikom, s kojim se sastao oko mogućnosti formiranja nove vlade nakon parlamentarnih izbora 3. lipnja.


Pahor je rekao da je na strani Slovenije u arbitražnom sporu međunarodno pravo i želja da se arbitraža implementira na miran način, kako se odvijao i arbitražni proces.




»Slovenska politika se je odlučila za tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU-a, o čemu je obavijestila Europsku komisiju. Mislim da bi zbog političkog i pravnog kontinuiteta bilo dragocjeno da s tužbom nastavi i iduća vlada, bez obzira na njen budući sastav«, kazao je Pahor.


Budući da se s podnošenjem tužbe ne žuri jer je vrijeme na našoj strani, bilo bi dobro da tužbu podnese sljedeća vlada nakon temeljite analize te da se preostalo vrijeme možda iskoristi za još neki razgovor s hrvatskom stranom kako i kada arbitražnu presudu implementirati, kazao je slovenski predsjendik, dodavši da je to njegovo osobno stajalište kao predsjednika.


Premijer tehničke vlade Miro Cerar kazao je ovog tjedna da o odluci o podnošenju tužbe protiv Hrvatske, koja po njegovu mišljenju neimplementiranjem arbitražne presude krši europsko pravo, biti riječi na redovnoj sjednici vlade u petak i da ona, iako obavlja samo tekuće poslove, ima sva potrebna ovlaštenja parlamenta.