Hladni odnosi

BERNARDIĆEV ULTIMATUM VRDOLJAKU Izvolite se odlučiti, ponuda još neće dugo biti na stolu

Tihana Tomičić

Ako misle da je njima bolje sa Šišljagićem ili Bajsom, neka izvole, ali teško da bi im IDS to podržao, kaže član Predsjedništva SDP-a. SDP je spreman nastaviti suradnju, ali činjenica je da su odnosi zahlađeni. Prema tome, sad je korak na HNS-u



ZAGREB Predsjednici HNS-a i SDP-a Ivan Vrdoljak i Davor Bernardić naći će se vjerojatno do kraja ovoga tjedna i razgovarati o mogućnosti suradnje na parlamentarnim izborima, za koje se očekuje da će se održati najkasnije najesen jer se smatra da HDZ trenutno vjerojatno nema većinu za izbor nova četiri ministra.


Iako su odnosi dviju stranaka bili loši zadnje vrijeme, još će se razgovarati, a tako je zaključilo sinoć u Krapini i Predsjedništvo SDP-a, na kojem je Bernardić izvijestio o dosadašnjim pregovorima sa HSS-om i HSU-om.


Kako je poznato, ako bi išli kao predizborna koalicija na izbore zajedno SDP, HSS i HSU, tada bi HSS čak dobio više ulaznih mjesta na zajedničkim listama nego se dosad licitiralo, čak šest umjesto pet, a HSU najmanje tri – dakle, isto koliko imaju i sada. A sada je na SDP-u odluka želi li uopće u savezu imati i HNS (koji sada ima devet mandata u Saboru) te IDS (tri mandata). Neki u stranci, naime, misle da bi bilo bolje kada bi SDP-ov savez pred birače išao sam, a HNS i IDS također sami, kao drugi lijevo-centristički blok. Pritom se pozivaju na 2007. godinu kad je ljevica i lijevi centar upravo na taj način osvojili velik broj mandata i bili u prilici formirati vlast, te misle da je matematika na strani takve taktike.




– Ponuda HNS-u bit će na stolu još neko vrijeme, ali ne još dugo. Nitko ih neće tjerati u savez, niti zivkati. Ako misle da je njima bolje sa Šišljagićem ili Bajsom, neka slobodno izvole, ali teško da bi im IDS to podržao. SDP je spreman nastaviti suradnju, ali činjenica je da su odnosi već neko vrijeme zahlađeni. Prema tome, sad je korak na HNS-u – rekao nam je sinoć nakon sjednice jedan član Predsjedništva.


U HNS-u pak smatraju da mogu ponoviti uspjeh od oko 140.000 preferencijalnih glasova sa izbora 2016. godine, a to bi im, smatraju, donijelo gotovo isti broj mandata koji imaju i sada, no ipak će se Vrdoljak i Bernardić sresti jer, naravno, postoje i oni koji misle da sinergija zajedničkog nastupa cijele oporbe ipak ima najviše šanse protiv snažnog Plenkovićevog HDZ-a.


Ovih dana, čini se, slijedi međusobno ispipavanje terena – Ivan Vrdoljak želi se nametnuti kao lider oporbe, pritom računa na činjenicu da je njegov HNS na terenu vrlo dobro organiziran, no njegova stranka ima uobičajeno slabašan rejting, a to ide u prilog SDP-u koji nosi brend velike stranke koja može okupljati. Bernardićevi neće biti jako strpljivi – ako se HNS-ovci uskoro ne izjasne, oni će već potpisati koaliciju samo sa HSS-om i HSU-om i nekim manjim strankama na platformi Dobrog društva.