Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Nove cijene od lipnja

u tiskanom Autoceste skuplje 15 posto, ENC uređaje dijele za kunu

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 21. svibanj 2012. u 22:51 2012-05-21T22:51:13+02:00

Cestarina od Rijeke do Zagreba za automobil bit će 69 kuna, od Zagreba do Splita oko 180 kuna. Očekuje se i veliko zanimanje za preuzimanje ENC uređaja

Autoceste u Hrvatskoj poskupjet će za 15 posto i nove cijene trebale bi biti uvedene već u lipnju, pa bi putovanje od Rijeke do Zagreba koštalo 69 kuna za osobni automobil, dok bi od Zagreba do Splita (Dugopolja) cestarina bila oko 180 kuna. Istovremeno s uvođenjem novog cjenika Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture priprema veliku promidžbenu akciju besplatne podjele uređaja za elektronsku naplatu cestarine (ENC), čija je cijena  iznosila oko 120 kuna, a sada će se prodavati za simboličnu jednu kunu plus PDV. S tim uređajima bi svaki korisnik mogao izbjeći poskupljenje, jer uz praktično besplatni ENC ide i 25 posto popusta na cestarinu, ali uz uvjet da svatko tko uzme ENC uplati minimalnu svotu od 500 kuna. 

Riječ je o osnovnim odrednicama plana novog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaša Dončića, koji bi ovog tjedna i službeno trebao biti predstavljen hrvatskoj javnosti. Upravo su u ponedjeljak na sastanku u Ministarstvu kojem su bili nazočni predstavnici uprava cestovnih tvrtki dogovoreni i posljednji detalji o novim cijenama, kao i detalji novog sustava, koji je osmišljen kako bi udar na džep hrvatskih građana bio što manji zbog uvođenja atraktivnih povlastica za sve učestale korisnike autoceste. Praktično odmah nakon stupanja odluke na snagu očekuje se veliko zanimanje za preuzimanje ENC uređaja, koji bi u relativno kratkom roku trebali postati i uvjerljivo najviše korišteni oblik plaćanja autocesta u Hrvatskoj. 

Zasad još postoji nedoumica oko toga hoće li vozaći iznos uplaćen na ENC moći koristiti neograničeno ii će se ipak raspisati vremensko razdoblje u kojem se minimalni iznos od 500 kuna mora potrošiti. Opcija je da se ova svota ograniči na 3, 6 ili 8 mjeseci ili da bude bez vremenskog ograničenja, a krajna odluka je na ministru Hajdaš Dončiću. 

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u utorak, 22. svibnja 2012.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.