Ne samo švicarci

Austrijanci najavili ustavnu tužbu zbog RBA zadruga

Jagoda Marić

Ugovori koji su sklopljeni s osobama koje nisu imale za to ovlaštenje u Hrvatskoj su ništetni ako su sklopljeni u našoj zemlji, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić



ZAGREB  Vlada je u paketu s rješenjem za dužnike u švicarcima odlučila  »ugurati« i odredbe kojima se nastoji olakšati situacija građana koji su uzimali zajmove od austrijske Raiffeisen kreditne zadruge. I prije nego što je taj Vladin amandman stigao na drugu stranu Markova trga, Raiffeisen bankarska grupacija Štajerske najavila je ocjenu ustavnosti tog prijedloga. Tako je Vlada otvorila još jednu frontu s austrijskim bankama, makar na jučerašnjem sastanku s premijerom Zoranom Milanovićem, kako doznajemo, austrijski kancelar Werner Faymann nije ni jednom riječju povlačio pitanje kredita iako su razgovori trajali sat i pol.


Ističući da su građani bili naivni i ulazili u nešto što se pokazalo vrlo loše za njih, ministar pravosuđa Orsat Miljenić dodao je da s druge strane u Hrvatskoj nitko nije reagirao na bezbrojne posrednike koji su poticali i nagovarali građane da uđu u takve zajmove. Ministar smatra upitnim gdje su ugovori sklapani te dodaje da je dogovarana nadležnost austrijskih, ali i hrvatskih sudova, koji su pak zauzeli stav »da su posve nenadležni za te stvari«. Miljenić  je na sjednici Vlade ustvrdio da je to u potpunosti u suprotnosti s odredbama o zaštiti potrošača, jer potrošač može odabrati sud prema svojem prebivalištu.


– Sada izričito kažemo da su za to nadležni naši sudovi i oni neće moći reći da nisu nadležni, čime dajemo ljudima mogućnost da štite svoj pravni interes. Također, kaže se i da su ugovori koji su sklopljeni s osobama koje nisu imale za to ovlaštenje u Hrvatskoj ništetni, ako su sklopljeni u Hrvatskoj, jer ne možemo dozvoliti da netko u ovoj zemlji sklapa takve ugovore, a da nema ovlaštenje HNB-a, kazao je Miljenić. Ako se ta ništetnost dokaže, oni koji su primili zajmove novac će morati vratiti, ali se barem »ljudima daje mogućnost da ništetnost dokazuju«.




Vlada predlaže i to da se do dovršetka postupaka o eventualnoj ništetnosti sudovima naloži zaustavljanje ovršnih postupaka u tim slučajevima, a takvih je trenutno oko 1.800. Miljenić je objasnio da  su te zajmove dizali ljudi koji nisu imali kreditnu sposobnost, a samo je bilo važno da imaju nekretninu na dobrome mjestu.– Nisu na područjima od posebne državne skrbi, nego na područjima od posebnog položaja uz more. Oni iz Klagenfurta vole more, dodao je premijer.


Sjednica Vlade nije pošteno ni završila, a iz Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske stiglo je priopćenje da Vladin prijedlog smatraju zadiranjem države u ugovornu volju stranaka te najava pokretanja postupka radi ocjene njihove usklađenosti s Ustavom RH i europskom pravnom stečevinom. Ističu još da su građanima dali ukupno tri tisuće kredita, čija se vrijednost prema zadnjim podacima procjenjuje na 265 milijuna eura ili dvije milijarde kuna te da su oni  bili znatno povoljniji od onih koji su tada bili na hrvatskom bankarskom tržištu. Otkrivaju da su deložacije dosad provedene u 70 slučaja, što čini dva posto od ukupnog broja korisnika kredita.