Ministrov suradnik poslan u Rijeku

Apsurd: Financije Jadrolinije – strojaru iz Krapine

Robert Frank

Novi direktor dosad je bio poznat kao znalac malog i srednjeg poduzetništva, te koautor s ministrom prometa Hajdašom Dončićem u znanstvenim radovima o ruralnom turizmu i agroturizmu



Prošli tjedan naš list je otkrio kako je u Hrvatskim vodama u Rijeci zaposlena osoba koja je – samo dan prije prvog dolaska na novo radno mjesto u toj državnoj kompaniji – zbog gospodarskog kriminala osuđena na četiri godine zatvora, uvjetno na godinu i pol. Rodoljub Kosić, bivši IDS-ov gradonačelnik Poreča, na zadnjim se lokalnim izborima, no sada već odmetnut od IDS-a, a uz podršku Damira Kajina i SDP-a, opet kandidirao za porečkog gradonačelnika. Nije uspio.


  U međuvremenu je, zbog brojnih pogrešaka u vođenju tog društva, dobio otkaz u porečkom komunalcu Usluga. Pripisujući otkaz političkom revanšizmu IDS-a, oko Kosića je stvorena atmosfera da je postao žrtva dojučerašnjih stranačkih kolega. Stoga su mu novi politički zaštitnici trebali pronaći novo radno mjesto. Zaposlen je kao tehničko lice u zaštiti voda, iako je po struci diplomirani inžinjer elektrotehnike.   No apsurdima u zapošljavanju u državnim kompanijama ili javnim trgovačkim društvima kojima upravlja politika tu nije kraj. Osim Hrvatskih voda, poznatih i po zapošljavanju po politički podobnih osoba kojima se tako vraćaju usluge, pažnje vrijedan je i slučaj u Jadroliniji iako u sebi nema kriminalnu notu.

U ovoj nacionalnoj brodarskoj kompaniji, nakon što je umjesto peteročlane izabrana nova tročlana uprava, prije mjesec dana na javnom natječaju izabrani su i novi izvršni direktori. Tako je izvršni direktor Jadrolinije za financije i računovodstvo postao diplomirani inženjer strojarstva Ivan Šmid iz Krapine! Na prvi pogled nije jasno što je čovjeka s takvom, tehničkom stručnom spremom, kvalificiralo za posao s financijama.


  Jadrolinija je, podsjetimo, najveći linijski brodar u Hrvatskoj, vlasnik je nekoliko desetaka brodova, zapošljava između 1.500 i 2.000 radnika, a prihod je tek nešto manji od milijarde kuna. Kompanija je pred restrukturiranjem te se u narednim godinama mora pripremiti za liberalizaciju tržišta i dolazak jake konkurencije iz nekih europskih zemalja.




  Realno je pitanje može li osoba koja je 1992. u Zagrebu završila Fakultet strojarstva i brodogradnje u tom četverogodišnjem razdoblju uspješno organizirati, kontrolirati i usmjeravati složen posao oko novčanih tijekova u skladu sa, naprimjer, Zakonom o deviznom poslovanju i Zakonom o platnom prometu. Upravo oko primjene nekih od tih zakona, neslužbeno smo saznali u Jadroliniji, Ivan Šmid pokazao je da je upitno koliko može kvalitetno upravljati procesima. Zbog toga se može zaključiti da se u Jadroliniji ne poštuje načelo, koje je inače prisutno u tako velikim kompanijama, da je jedan član uprave uvijek zadužen za financije, dok se na razini izvršnih direktora pozicioniranih odmah ispod uprave također bira osoba za financije i računovodstvo koja zbog specifičnosti tog posla, i tu je poanta, bezuvjetno mora biti te struke.


Kako se moglo i očekivati, u Jadroliniji smatraju da je Šmid kao diplomirani inženjer strojarstva kvalificiran za funkciju izvršnog direktora za financije i računovodstvo.


Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista od nedjelje 17. studenoga 2013.