Tiskovna konferencija ruskog veleposlanika

Anvar Azimov: Agrokor neće više dobivati ruske kredite, ne zanima nas ulazak u vlasničku strukturu te tvrtke

Zdenko Duka

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Ja ne poznajem predsjednika Agrokora. On valjda smatra da je suvišno naći se s veleposlanikom Rusije. Sukladno tome će biti i posljedice«, kazao je Azimov o Agrokoru koji više od trećine svojih ukupnih dugova duguje ruskom Sberbanku



ZAGREB Više puta davali smo kredite Agrokoru sa željom da se ta tvrtka stabilizira. Neće više biti novih ruskih kredita Agrokoru, a polazimo od toga da će oni sadašnje kredite vratiti. Rusija nije zainteresirana za ulazak u vlasničku strukturu Agrokora, istaknuo je Anvar Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj, odgovarajući na pitanja novinara, na konferenciji koju je za novinare koju je sazvao u povodu ruskog dana diplomata i tom prigodom je došao u uniformi, okićen državnim odlikovanjima.


Azimov je kazao da ne može reći da Agrokor aktivno surađuje s Rusijom. »Ja ne poznajem predsjednika Agrokora. On valjda smatra da je suvišno naći se s veleposlanikom Rusije. Sukladno tome će biti i posljedice«, kazao je Azimov o Agrokoru koji više od trećine svojih ukupnih dugova duguje ruskom Sberbanku.


Ako Agrokor ipak zatraži nove razgovore, kaže Azimov, oni će im razmotriti ali uzimajući u obzir kompliciranu situaciju u kojoj se Agrokor nalazi.Rusija više nema niti interesa kupiti dionice Ine niti Mola u Ini. Iako, ako bi se Hrvatska u vezi s tim obratila Rusima, onda bi vidjeli što učiniti. 




Kazao je da je u ruskom interesu pomagati onim tvrtkama koje žele aktivno surađivati s Rusijom. Ima desetak kompanija koje dobro surađuju s Rusijom. One isporučuju Rusiji robu u godišnjem iznosu od 300 milijuna eura a prije je ta brojka iznosila oko 600 milijuna.Azimov je naveo PPD kao tvrtku koja od Rusije kupuje 600 tisuća kubika plina a Rusi su zainteresirani da se taj promet i poveća.


Azimov je hvalio kozmetičke tvrtke, Podravku pa Adriaplast i brodograditeljske tvrtke, s kojima Rusija posluje, bez obzira na sankcije. S brodogradilištima će Rusija nastaviti surađivati a prošle je godine promet promašio 100 milijuna eura. Veleposlanik Azimov posebno je istaknuo da nije zadovoljan ekonomskom razmjenom između Hrvatske i Rusije koja je 2016. godine pala 50 posto.


Ona je iznosila manje od milijarde dolara a po njegovom je mišljenju potencijal oko 3 milijarde dolara.Najavio je skore nove mogućnosti za bolju gospodarsku suradnju. S hrvatskim ministarstvom vanjskih poslova potpisan je protokol o političkih konzultacijama u u ožujku će predstavnici MVEP-a doći u Moskvu da nastave dijalog.


Priprema se program o kulturnoj suardnji između rusije i Hrvatske, o suradnji ministarstava unutarnjih poslova te pokretanje znanstveno-tehničke suradnje.Kazao je da u Rusiji s poštovanjem prate hrvatski vanjskopolitički kurs, razumiju obaveze koje Hrvatska ima prema EU i NATO-u. Rusija podržava mir i stabilnost na Balkanu.


Najviše bi željeli da Balkan bude neutralna regija, a svakako im je interes da Hrvatska riješi sve svoje probleme sa susjednim zemljama. Kao primjer vrlo dobrih odnosa s Rusijom, bez obzira na članstvo tih zemalja u NATO-u, Azimov je naveo Sloveniju, Slovačku i Mađarsku. Rusija je dio Europe i želi formirati zajednički gospodarski prostor te bezvizni režim.


Na kalkulacije da bi Rusija i SAD mogli dogovoriti da Rusija prizna neovisno Kosovo u zamjenu za američko priznavanje Krima kao ruskog, Azimov je odgovorio da je pitanje Krima potpuno riješeno. Što se tiče Kosova, Rusija će ga priznati jedino ako ga prizna Srbija.