Zbog Tita otkazali predsjednici pokroviteljstvo

Antifašisti ogorčeni: Ne želimo predsjednicu u Brezovici, ni u Jasenovcu

Dražen Ciglenečki

Uklanjanje Tita je još jedan u nizu revizionističkih postupaka – Ivan Fumić / Foto: Arhiva NL

Uklanjanje Tita je još jedan u nizu revizionističkih postupaka – Ivan Fumić / Foto: Arhiva NL

Tito je zločinac samo za ustaše i fašiste, za nas će uvijek biti heroj, prkosno je naglasio Ivan Fumić. Je li na redu uklanjanje antifašizma iz ustavne preambule, i što je sljedeće – komentirao je Franjo Habulin



ZAGREB  Uklanjanje Titove biste iz Ureda predsjednice, već ima negativne posljedice za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Savez antifašističkih boraca Hrvatske toliko joj je to zamjerio da su odlučili predsjednici otkazati pokroviteljstvo obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.


SABH 9. svibnja tim povodom u zagrebačkom HNK organizira svečanu akademiju, a prije tri tjedna zamolili su Kolindu Grabar-Kitarović da bude pokroviteljica, što je ona i prihvatila. No, dogodilo se u međuvremenu to micanje Tita s Pantovčaka i SABH se predomislio.   

Ljuti protivnici


»Zbog odnosa predsjedice Republike prema Josipu Brozu Titu i antifašizmu, SABH ne može prihvatiti njezino pokroviteljstvo nad obljetnicom pobjede nad fašizmom, najmračnijom ideologijom u povijesti ljudskog društva«, navodi se u priopćenju SABH-a, koje je na konferenciji za novinare pročitao njihov predsjednik Franjo Habulin. 


     Potpredsjednik SABH-a Ivan Fumić čak je poručio predsjednici da je ne žele niti na komemoraciji u Jasenovcu, niti u Brezovici na proslavi Dana antifašističke borbe. Titovi štovatelji su, dakle, novi i to vrlo ljuti protivnici predsjednice Republike.    – Da nije bilo Tita, Kolinda bi danas živjela u Italiji, dobacio je jedan član SABH-a koji je nazočio press konferenciji. Dobio je pljesak zbog te konstatacije, a jednako su nagrađeni i svi službeni govornici, koji su nastupili ispod Titove slike. »Simbolički čin uklanjanja biste zapravo govori o odnosu predsjednice prema Titu kao vojskovođi, državniku i svjetskom političaru, a kroz to i o antifašizmu i antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu. To je još jedan u nizu revizionističkih postupaka kojima se Tita želi prikazati kao diktatora, a Narodnooslobodilačku vojsku kao komunističku i zločinačku«, ističe se u priopćenju, u kojem se nabrajaju sve maršalove zasluge, kako ih ocjenjuju u SABH-u. Kolindu Grabar-Kitarović kritizira se i zato što je prihvatila pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu, »čime je izjednačila Bleiburg i Jasenovac«.   


Luka Đurić, glasnogovornik Ureda predsjednice, rekao nam je da ona žali, ali da poštuje odluku SABH-a. Osim toga, negirao je da predsjednica Republike nema razumijevanje za hrvatski antifašizam.    – Predsjednica naglašava kako apsolutno poštuje i cijeni, te će u svojem djelovanju i dalje zastupati antifašizam i pobjedničku antihitlerovsku koaliciju. Predsjednica potječe iz obitelji koja je također sudjelovala u povratku Rijeke, Istre i Dalmacije matici Hrvatskoj. No, nikada se neće složiti s izjednačavanjem cjelokupnog antifašističkog pokreta u Hrvatskoj s Josipom Brozom kojeg smatra diktatorom, a što je sukladno i rezoluciji Vijeća Europe o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima, kazao nam je Đurić.


Čuvari logora




– Pa nisu valjda čuvari logora u Jasenovcu i drugima očekivali da će nakon završetka rata biti odlikovani. Niti u ostalim zemljama nije bilo drukčije. Tito je zločinac samo za ustaše i fašiste, za nas će uvijek biti heroj, prkosno je naglasio Fumić.


   Habulin, inače sudionik Domovinskog rata između 1991. i 1995. godine, koji je u Oluji zapovijedao jednom satnijom, upozorio je da se 11 tisuća preživjelih boraca iz NOB-a pita što je sljedeće.


   – Je li na redu uklanjanje antifašizma iz ustavne preambule i poništavanje saborske deklaracije o antifašizmu, zapitao se Habulin. Jovan Vejnović, predsjednik Društva Josip Broz Tito, ocijenio je da će »stavljanje Titove biste u bunker« imati vrlo negativne posljedice za budućnost mlađih generacija.