Premijer o subvencioniranju brodogradilišta

Andrej Plenković o Uljaniku: Ne mogu dati informaciju hoće li biti iduće plaće za radnike

Hina

foto: screenshot youtube

foto: screenshot youtube

Plenković, koji je u ponedjeljak i utorak bio u Ženevi na sastanku o zapadnom Balkanu, rekao je da je ministar gospodarstva Darko Horvat otišao danas u Rijeku na razgovore s brodogradilištem 3. maj i da se stalno traži rješenje za opstanak te djelatnosti.



ZAGREB – Hrvatska vlada zainterisirana je za opstanak brodogradnje na tržišnim osnovama jer beskrajno subvencioniranje kao što je bilo dosad nije više realno, izjavio je utorak u Ženevi hrvatski premijer Andrej Plenković.


Plenković, koji je u ponedjeljak i utorak bio u Ženevi na sastanku o zapadnom Balkanu, rekao je da je ministar gospodarstva Darko Horvat otišao danas u Rijeku na razgovore s brodogradilištem 3. maj i da se stalno traži rješenje za opstanak te djelatnosti.


“Snažno smo zainteresirani da hrvatska brodogradnja opstane na načelima tržišne ekonomije u skladu s hrvatskim i europskim propisima, a beskrajno subvencioniranje kao što je bilo prije više nije realno. Važno je pronaći okvir koji može omogućiti isplatu plaća ali i konkurentnost Uljanika. Znamo da ima jako puno zainteresiranih za 3. maj i Uljanik i vidjet ćemo, razgovori traju”, rekao je premijer.




Na upit hoće li radnici u Uljaniku dobiti sljedeću plaću, rekao da je da u ovom trenutku ne može dati takvu informaciju.


foto: screenshot youtube


foto: screenshot youtube



S druge strane, predstavnici Stožera za obranu brodogradnje Uljanik i sindikata koji djeluju u pulskom brodogradilištu razgovarali su danas s izabranim strateškim partnerom Darkom Končarom o njegovim planovima s Uljanikom i brodogradnjom te o nedoumicama u vezi s diversifikacijom poslovanja.


Po riječima povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đina Šverka, cilj sastanka bio je informirati se iz prve ruke, bez prisustva predstavnika menadžmenta Uljanika, o Končarovim planovima vezanim uz Uljanik i općenito brodogradnju. Sastanak nije rezultirao zajedničkim zaključcima, međutim, prema Šverkovim riječima, Danko Končar im je poručio kako njemu nije cilj postati većinski vlasnik brodogradilišta Uljanik već da bi “htio da u tom projektu zajednički s vlasničkim udjelima sudjeluju i zainteresirani radnici, ali i država”.


“Što se prostora namijenjenog diversifikaciji tiče, Končar je ponovio ono što smo već mogli čuti, a to je da bi se prenamjenom tog prostora trebala osigurati sredstva koja bi omogućila organizaciju i dugoročnu održivost brodogradnje na ostatku prostora,” kazao je za Hinu Đino Šverko dodavši da “od svih tih planova neće biti ništa ako “projekt restrukturiranja ne podrži Vlada i država se aktivno ne uključi u njega”.


Po njegovim riječima u Uljaniku među radnicima i dalje vlada strah i neizvjesnost jer sumnjaju da se brodogradilište primiče konačnom krahu.


“Radnici sve nade u spas polažu u Vladu. Stoga ukoliko doista postoji interes novog strateškog partnera neka se to jasno kaže,” rekao je Šverko, dodavši kako bi eventualna neisplata plaće za rujan mogla izazvati nove nemire kod Uljanikovaca koji ponovno najavljuju štrajk i prosvjede.


“Ako plaće za rujan ne bude, izvjestan je prosvjed i štrajk. Sindikati su jedini koji mogu organizirati štrajk i prosvjede, no prije toga treba provesti i proces mirenja te držati se zakonske procedure,” poručio je Đino Šverko.


Predstavnici sindikata koji djeluju u Uljaniku zajedno s predstavnicima Stožera za obranu Uljanika u srijedu odlaze na sastanak u Zagreb, u Ministarstvo gospodarstva.


Iz Uljanika su, podsjetimo, izvijestili da im je blokiran račun te da su u tijeku pregovori o njegovu deblokiranju. Od početka rujna naručitelji su otkazali pet novogradnji.