Poruke koje mogu potkopati provedbu pravde

Amnesty International zabrinut zbog izjava Jadranke Kosor i glorificiranja Oluje

Hina

To može obeshrabriti hrvatski pravosudni sustav da istražuje i sudi za zločine počinjene tijekom operacije Oluja, ocjenjuje AI



ZAGREB – Amnesty International izrazio je u utorak »veliku zabrinutost« zbog počasti koju je predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor nedavno odala dvojici hrvatskih generala osuđenim zbog ratnih zločina nad Srbima i »glorificiranja« vojno-redarstvene operacije Oluja.


»Amnesty International jako je zabrinut i smatra da bi takve izjave (…) koje glorificiraju operaciju ‘Oluja’ i osobe koje se smatra odgovornim za ratne zločine počinjene u okviru te operacije mogle poslati političku poruku koja bi mogla potkopati provedbu pravde«, ocjenjuje AI a prenosi agencija AFP.


»To može obeshrabriti (hrvatski) pravosudni sustav da istražuje i sudi za zločine počinjene tijekom operacije ‘Oluja’«, dodaje AI.




Kosor je u petak na obilježavanju 16. godišnjice operacije »Oluja« u Kinu »posebno« pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, što je nekoliko stotina uzvanika pozdravilo dugim pljeskom.


Njezinu izjavu osudili su srbijanski predsjednik Boris Tadić i čelnik srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac.