Apsurd ili opravdan argument?

Alergija nosi 3 dodatna boda pri upisu u srednju školu

Ljerka Bratonja Martinović



Na  druženju s tviterašima u Banskim dvorima premijer Milanović je izrazito kritično govorio o mogućnostima dobijanja dodatnih bodova na račun alergije na pelud. 


    – Ti propisi ne valjaju. Djeca su upisivala najbolje škole temeljem dodatnih bodova zbog alergije na pelud. Nisam za to da netko može dobiti tri boda zbog toga što ima žulj na lijevoj nozi, kazao je sarkastično Milanović. (J.K.)





    Prema pravilima upisa u srednju školu, kandidati sa zdravstvenim teškoćama i teškoćama u učenju imaju pravo na tri dodatna boda pri upisu u srednju školu, što ih stavlja uz bok onima koji su postigli vrhunske sportske rezultate u okviru školskih sportskih društava na domaćim i međunarodnim natjecanjima ili drugim natjecanjima. 


    Kod upisa u elitne gimnazije, gdje je ponekad nemoguće upasti i s maksimalnih 60 bodova koliko ih se može prikupiti na račun ocjena i drugih elemenata koji se pri upisu boduju, svaki bod više može biti presudan za upis. Je li posebno bodovanje alergije opravdano, s obzirom na to da jednaki brojdodatnih bodova dobivaju i djeca s ozbiljnim teškoćama u učenju, te zloupotrebljava li se alergija, od nadležnih institucija nismo dobili odgovor. Ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije Ljilja Vokić kaže kako o tome hoće li se nekom učeniku peludna alergija uvažiti kao osnova za dodatna tri upisna boda odlučuje školsko upisno povjerenstvo, te da su u pravilu takvi zahtjevi osnovani. 


    – Nitko ne može dobiti tri boda na račun jedne liječničke potvrde s pečatom. To mora argumentirati poviješću bolesti koja ima svoj dulji kontinuitet i koja učenika ometa u realizaciji svojih sposobnosti – kaže Vokić. 


    Ni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, Boro Nogalo, ne smatra nimalo besmislenim što se djeci s alergijama daje prvenstvo pri upisu u srednje škole.  


    – Radi se o profesionalnoj selekciji u izboru zanimanja. Djeca s alergijama kroničari su koje zdravstveni problem uvijek prati, za razliku od upale pluća koja dođe i prođe, i njihovo je ljudsko i pravo djeteta na izbor zanimanja. Budući da su limitirani u izboru zanimanja, jer oni koji pate od peludne alergije ne mogu birati zanimanja na otvorenom, a oni alergični na prašinu ne mogu biti tokari, zidari ili krojači, logično je da im se omogući upis u školu općeg smjera, gdje će imati puno manje problema, zaključuje Nogalo, koji je ipak uvjeren kako je postotak onih koji iskoriste to pravo vrlo mali, svega nekoliko postotaka.