Nudi rješenje za krizu

Aleksandra Kolarić predložila mjere za stabilizaciju SDP-a: Komadina treba preuzeti vodstvo stranke

Tihana Tomičić

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Prema njenom prijedlogu, godinu dana provode se procesi modernizacije i demokratizacije stranke s ciljem stabilizacije i ponovnog jačanja SDP-a, a zatim se donosi politička platforma za EU izbore i održavaju stranački predizbori (svi članovi i simpatizeri glasaju) u kojima se odabire lista za EU izbore. Na koncu, slijede unutarstranački izbori za novo vodstvo



RIJEKA  SDP-ovka Aleksandra Kolarić izašla je sa svojim prijedlogom pet mjera za stabilizaciju SDP-a, koje se uvelike poklapaju sa zaključcima koje je prošlog tjedna bila donijela “neretvanska grupa” u Pločama.


Kolarić predlaže: prvo, postizanje kompromisa oba klana (umjesto “mi ili oni” politike) o budućem smjeru razvoja stranke i ključnim, konkretnim ciljevima koji će se ostvariti u sljedećih godinu dana; drugo, da vodstvo stranke preuzima v.d. predsjednika (statutarno to je Z. Komadina) i formira se Izvršni odbor, kao krizno savjetodavno tijelo.


Potom, kao treće, godinu dana provode se procesi modernizacije i demokratizacije stranke s ciljem stabilizacije i ponovnog jačanja SDP-a, a zatim se donosi politička platforma za EU izbore i održavaju stranački predizbori (svi članovi i simpatizeri glasaju) u kojima se odabire lista za EU izbore.




Na koncu, kao peto, slijede unutarstranački izbori za novo vodstvo (nakon EU izbora).


Kolarić kaže da joj je drago da su kolege u Pločama prihvatile njene ideje, koje je već ranije bila iznosila u sličnom obliku.


Ideja je da dvije “zaraćene” strane u SDP-u potpišu dokument o daljnjem nenapadanju, svojevrsni “Daytonski sporazum” unutar SDP-a, kaže Kolarić.