Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
Nova pravila

Ako vam vlak kasni, odsad možete dobiti i do 50 posto povrata od cijene karte

Foto: >V. KARUZA
Foto: >V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2019. u 9:47 2019-12-05T09:47:03+01:00

Ako vam vlak kasni 60 i više minuta, odsad možete tražiti odštetu i to 25 posto od cijene karte ako se radi o kašnjenju od 60 do 119 minuta, a 50 posto cijene karte ako vlak kasni više od 120 minuta, piše u četvrtak Večernji list.

Jučer je stupila na snagu Uredba (EZ-a) br. 1371/2007 Europskog parlamenta i Vijeća o pravima i obvezama putnika u željezničkom prometu kojom je propisano kad putnici u željezničkom prometu imaju pravo na naknadu zbog kašnjenja, donosi dnevnik.

U HŽ Putničkom prijevozu (HŽPP) navode da je u tom slučaju uz popunjeni zahtjev za ostvarivanje prava putnika, potrebno priložiti originalnu kartu koju je ovjerio vlakopratitelj u vlaku ili blagajnik.

Zahtjev i ovjerenu kartu zatim je potrebno poslati poštom na adresu: HŽ Putnički prijevoz, Prodaja i marketing, Strojarska cesta 11, 10.000 Zagreb. Naknada za kašnjenje, objašnjavaju u HŽPP-u, bit će isplaćena sukladno podacima navedenim u zahtjevu. Napominju i da se isplata naknade ne odnosi na subvencionirane karte, karte koje su prodali drugi željeznički prijevoznici i karte željezničkih radnika za odlazak na posao ili službeno putovanje.

Naknada za kašnjenje isplaćuje se u roku od mjesec dana od podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava putnika. Umjesto naknade za kašnjenje putnik može odabrati vaučer za putovanje u vrijednosti naknade, pojasnili su u HŽPP-u, uz napomenu da naknada za kašnjenje koja iznosi manje od četiri eura u kunskoj protuvrijednosti neće biti isplaćena.
Zahtjev za ostvarivanje prava putnika može se preuzeti na web stranicama HŽPP-a, donosi Večernji list.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.