Predizborna ponuda: investicije uz oprost duga i pomoć zaduženima

Akcija most: Milanović preko HDZ-ova gradilišta želi drugi mandat

Jagoda Marić

Gradilište je napušteno, jer HDZ nije mogao zatvoriti financijsku konstrukciju, ali u njegovo oživljavanje vjeruju u SDP-u, jer tvrde da sada novac stiže iz EU * Foto: D. JERKOVIĆ/CROPIX

Gradilište je napušteno, jer HDZ nije mogao zatvoriti financijsku konstrukciju, ali u njegovo oživljavanje vjeruju u SDP-u, jer tvrde da sada novac stiže iz EU * Foto: D. JERKOVIĆ/CROPIX

Za dodatnog investicijskog asa iz rukava SDP nema baš previše vremena, ni prostora. Ostaju im tek tri javna i dva privatna projekta, te mjere za dodatno olakšanje svakodnevice stanovnika Hrvatske



Već tjedan dana preko cijele naslovnice Vladine službene internetske stranice kočoperi se poruka »Novi početak«. Iza toga se skrivaju sve informacije o oprostu duga socijalno ugroženim građanima. 


  Nije čudo da je Vlada u zadnjoj godini mandata tako zapela za »Novi početak«, jer je mjera unatoč brojnim kritikama i objektivnim ograničenjima ipak u javnosti pozitivno prihvaćena jer je shvaćena kao kakva takva briga vlasti za 60 tisuća najugroženijih.


Iako ju je vrh HDZ-a kritizirao kao populističku, ne mogu je više ignorirati ni u toj stranci pa su i njihovi lokalni čelnici počeli popuštati i dio njih se u Osječko-baranjskoj županiji pridružio kolektivnom potpisu na sporazum o otpisu duga s potpredsjednicom Vlade Milankom Opačić.




Slučajno se poklopilo da Vlada u isto vrijeme mora reagirati i na rast tečaja franka, pa iako još nema trajno riješenje, odaje dojam da, nakon hitne reakcije, ima inicijativu i kad je u pitanju spas za 60 tisuća obitelji koje ugrožava visoki tečaj švicarske valute. 


  Iako je oprost duga projekt koji se u Vladi stidljivo počelo spominjati još u jesen 2013, a divljanje franka natjeralo ih je na reakciju, Banski dvori će u izbornoj godini oba slučaja nastojati kapitalizirati kao važne adute.


Tomu su ovih dana dodali i prve stidljive najave analitičara da bi posljednji kvartal 2014. trebao biti prvi kvartal rasta BDP-a za njihovog mandata, nakon što se objavljeni podaci o rastu potrošnje i industrijske proizvodnje.


Svjesni kako to nije dovoljno da do kraja kampanje uvjere birače kako se stvari ipak kreću na bolje i time si pojačaju izborne šanse, u Vladi razmišljaju o javnoj ponudi HEP-ovih dionica, ali i pokojem dodatnom »pozitivnom iznenađenju«. 


Opširnije u tiskanom izdanju