Politička odluka

Agencija posluje pozitivno, ali izvješće bi moglo pasti: HDZ sprema smjenu uprave Hine?

Ladislav Tomičić

Zgrada Hine / NL arhiva

Zgrada Hine / NL arhiva

Odluka će na koncu ovisiti o poziciji Mosta, koalicijskog partnera HDZ-a koji ističe da se zalaže za stručnost i vrednovanje dobrih poslovnih rezultata



ZAGREB  Prema neformalnim, kuloarskim najavama iz redova HDZ-a, ova stranka nije sklona prihvatiti Izvješće o radu Upravnog vijeća Hine, koje bi se uskoro trebalo naći na dnevnom redu Odbora za informatizaciju i medije. Međutim, uporište za rušenje aktualne ravnateljice Hine Gabrijele Branke Valentić vladajuća politička opcija ne može naći u rezultatima poslovanja javne novinske agencije.


Naime, Hina od 2014. godine posluje u plusu. Te godine poslovanje je bilo pozitivno za 273 tisuće kuna, dok će iskazani dobitak za 2015. godinu iznositi 1.49 milijuna kuna. Dodatno je Hina za sudske sporove rezervirala 1.6 milijuna kuna.


U razdoblju prije nego je Hinu preuzela aktualna ravnateljica, prosječni godišnji gubitak (od 2009. do 2013. godine) iznosio je dva milijuna kuna.




Dobar rad nacionalnog novinskog servisa potvrđuje i činjenica da je Hina potpisala nove ugovore s većinom vodećih medijskih nakladnika, otvoranje novih servisa, nove web stranice i popune redakcije, uz proširenje dopisničke mreže. S druge strane,


Hina je u razdoblju od 2009. do 2013. godine akumulirala gubitak od 9,8 milijuna kuna, ali zahvaljujući restrukturiranju poslovanje javne agencije u 2014. godini po prvi put je bilo u potpunosti pozitivno. Te godine Hina je ostvarila ukupno 25,15 milijuna kuna prihoda, od čega 16,62 milijuna kuna po ugovoru o skupnoj pretplati. Iste godine, na ime PDV-a Hina je državi uplatila 5,6 milijuna kuna.


Tragom najava da bi vladajući mogli odbiti Izvješće o radu Hine, komentar smo tražili od ravnateljice Gabrijele Branke Valentić. Dobili smo ga u pisanom obliku.


– Obzirom na to da Izvješće o radu Upravnog vijeća Hine još nije na dnevnom redu Odbora za informatizaciju i medije, te ne znam kako će se o njemu očitovati klubovi zastupnika, za sada ne želim davati nikakve izjave. Jedino što mogu reći jest da je Hina konsolidirana i posluje pozitivno, odgovorila je Valentić.


 Odgovore na pitanje o najavama mogućeg odbijanja izvješća tražili smo i u redovima HDZ-a, ali saborski zastupnik ove stranke kojeg smo kontaktirali, a koji će također odlučivati o izvješću, molio nas je da ga poštedimo pitanja, ne želeći da njegovo ime u ovom kontekstu bude spomenuto. Već iz toga jasno je da će u pitanju po svemu sudeći biti politička odluka, s nakanom da se Hina preda u ruke kadrovima lojalnim HDZ-u. Međutim, odluka će na koncu ovisiti o poziciji Mosta, koalicijskog partnera HDZ-a koji ističe da se zalaže za stručnost i vrednovanje dobrih rezultata rada.