Za štetu u MORH-u od 10 milijuna kuna više nema optuženih

Afera kamioni: Nakon Bačića, oslobođen i Berislav Rončević

Danko Radaljac

Sud je obrazlažući presudu naveo kako je Rončević postupao unutar svojih zakonskih mogućnosti, a i po preporukama stručnih službi u MORH-u i Glavnom stožeru



ZAGREB Županijski sud u Zagrebu oslobodio je nekadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića optužbi da je 2004. godine nabavivši kamione Iveco oštetio MORH za 10 milijuna kuna. 


Sud je obrazlažući presudu naveo da je Rončević postupao unutar svojih zakonskih mogućnosti, a i po preporukama stručnih službi u MORH-u i Glavnom stožeru. 


Kao jednu od ključnih činjenica sud je naveo gotovo ultimativni zahtjev Glavnog stožera da se kamioni zbog potreba partnerskih ciljeva u NATO paktu nabave do kraja 2004. godine.




Sada važeći Zakon o javnoj nabavi omogućavao je u prilikama žurbe da se ide u direktnu pogodbu s jednim trgovačkim društvom. 


Prije tri dana Uskok je odustao i od kaznenog progona Ive Bačića, pomoćnika bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića u slučaju kamioni. Taj potez tužiteljstvo je povuklo nakon što su Rončević i Bačić nadopunili svoje obrane. 


Tužiteljstvo smatra da u Bačićevim potezima nije bilo tzv. subjektivnih elemenata kaznenog djela.