Meta po meta

ANALITIČARI Aferu mailovi nisu pokrenuli amateri: ‘Pitanje je li sve gotovo smjenom Dalićke’

Branko Podgornik

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Sve to sliči na širenje teške bolesti. U početku je meta bio Ante Ramljak i premijer je odrezao palac. On mora sebe spašavati, pa je jučer otišao korak dalje i odrezao stopalo. Međutim, sve je više ugrožen sam Plenković, ne samo kao predsjednik Vlade nego i HDZ-a – kaže naš sugovornik



ZAGREB Teško je predvidjeti kakve će posljedice ostavka Martine Dalić imati na rješavanje krize u Agrokoru i na budući rad Vlade, jer je taj potez otvorio daleko više pitanja nego odgovora.


Još uvijek ne znamo koji je pravi cilj objavljivanja elektronske pošte i pritiska na Vladu – osporiti nagodbu među vjerovnicima Agrokora, maknuti Martinu Dalić, ili srušiti cijelu Vladu, neslužbeno su rekli izvori našeg lista, koji se bave uglavnom ekonomskim pitanjima.


– Ostavka ministrice gospodarstva ne bi trebala imati utjecaja na rješavanje krize u Agrokoru, jer je gospođa Dalić svoj posao obavila – rekao nam je profesor Ljubo Jurčić. Preostaje još dovršetak nagodbe među vjerovnicima i njihova preraspodjela vlasništva u Agrokorovim firmama. Hoće li na vidjelo izaći novi mejlovi i hoće li se potvrđivati da su neki savjetnici protežirali neke vjerovnike, otvoreno je pitanje. To može zapetljati situaciju, ali u osnovi je kriza u Agrokoru riješena – rekao nam je Jurčić. Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta odbio je komentirati slučaj povezan s Agrokorom, dodavši »neka komentiraju oni koji su to i dosad radili«.


Meta po meta 




Neki drugi ekonomisti i poslovni ljudi također ne žele još davati izjave, jer smatraju da javnost ima premalo raspoloživih informacija, pa se ne može zaključiti kakav će biti razvoj događaja nakon ostavke Martine Dalić.


– Ne bih isključio mogućnost da je cilj svih tih napada na Vladu i rušenje nagodbe oko Agrokora. Ima dosta nezadovoljnika, jer su neki vjerovnici protežirani. Ako je tako, pitanje je neće li novi ministar gospodarstva osporiti dosadašnji tijek nagodbe – kaže nam jedan od sugovornika.


Neki procjenjuju da bi Martinu Dalić mogao zamijeniti predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, sudeći po tome kako je ona obrazložila svoju ostavku.


– Dalić je rekla da su koalicijski partneri izveli pritisak. Znači li to da će Vrdoljak doći na svoje staro mjesto – pita se naš drugi izvor, podsjećajući da je Vrdoljak bio ministar gospodarstva tijekom Milanovićeve vlade. Prije godinu dana HNS je Plenkovićevu vladu »spasio« od kolapsa, Vrdoljak je podnio ostavku na mjesto šefa HNS-a, ali se ponovno politički angažirao.


Međutim, naš izvor nije siguran hoće li sve završiti smjenom ministrice Dalić.


– Sve to sliči na širenje teške bolesti. U početku je meta bio Ante Ramljak i premijer je odrezao palac. On mora sebe spašavati, pa je jučer otišao korak dalje i odrezao stopalo. Međutim, sve je više ugrožen sam Plenković, ne samo kao predsjednik Vlade nego i HDZ-a – kaže naš sugovornik pod uvjetom da mu ime ne spominjemo.


S time se uvelike slaže i treći izvor koji upozorava da aferu s mejlovima nisu pokrenuli amateri. Vidljivo je, kaže, da se u svakoj novoj seriji objavljenih mejlova uključuju dužnosnici na sve višoj razini. U početku se radilo uglavnom o savjetnicima, a sada su uključeni članovi Vlade, pa i Ured premijera.


Uzdrman ugled 


– Bilo bi nam lakše zaključivati kad bismo znali tko su pokretači afere. Osim osporavanja nagodbe i rušenja Marine Dalić, cilj svega može biti i rušenje Plenkovićeve vlade – kaže naš sugovornik. Pokretači afere mogu biti nezadovoljnici nagodbom, ili krugovi iz »duboke države« u Hrvatskoj, a mogu to biti i krugovi iz inozemstva, među našim zapadnim saveznicima, koji žele smanjiti utjecaj Rusije u našoj zemlji. Moskva dobiva rastući ekonomski i politički utjecaj u Hrvatskoj upravo u povodu krize u Agrokoru, podsjeća naš izvor.


Iako je rješenje krize u Agrokoru nadohvat ruke i iako bi priča trebala završiti dogovorom među vjerovnicima, kritičari vjeruju da su se stvari mogle voditi puno kvalitetnije.


– Nije problem u tome što se u rješavanje krize u Agrokoru umiješala država, nego je sporan način kako se kriza rješavala. Ispada da su savjetnici radili tako da namire samo neke vjerovnike i interese. Ugled Hrvatske u investicijskim krugovima u inozemstvu zbog toga je jako uzdrman – procijenio je jedan naš sugovornik.