Slijedi postupak

AGROKOR I DRUGE PRIČE: Martina Dalić u sukobu interesa. Pokrenut postupak protiv Zdravka Marića

Hina

Povjerenstvo je utvrdilo da je predsjednica sama plaćala studij dok je tek nakon treće požurnice od fakulteta dobilo očitovanje da je pohađala 80 posto nastave, ali da o tome nema dokumentaciju jer je profesori nisu dužni čuvati.



ZAGREB – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv ministra financija Zdravka Marića pokrenulo postupak, jer je sudjelovao na dva sastanka kojima je mogao utjecati na to da Vlada pogoduje njegovom bivšem poslodavcu Ivici Todoriću, osnivaču koncertna Agrokor.


Protiv Marića je podneseno više prijava zbog mogućeg sukoba interesa o kojima je Povjerenstvo odlučivalo u objedinjenom postupku.


Postupci protiv Marića nisu pokrenuti u drugim predmetima jer je povjerenstvo utvrdilo da se Marić u HBOR-u izuzeo iz odlučivanja o kreditiranju tvrtki iz sastava Agrokora.




Također nije pokrenut postupak jer poreznom reformom i donošenjem zakona nije pogodovao Agrokoru.


Povjerenstvo je također utvrdilo da Marić nije bio interesno povezan s Agrokorom, jer nije imao ugovor o povratku na posao.


No zbog sudjelovanja na dva sastanka, 26. veljače (predstavnici Agrokora, Vlade i Sabora) i 3. ožujka 2017. (Marić i Todorić) prekršio je načelo nepristranosti.


Suprotno Marićevim tvrdnjama, Povjerenstvo je utvrdilo da je Marić na spornom sastanku mogao predlagati kako država može pomagati Agrokor.


Povjerenstvo je utvrdilo da je ministrica gospodarstva Martina Dalić prekršila zakon o sukobu interesa jer u poreznoj kartici nije prijavila sva primanja svoga supruga odnosno bonusa od 168 tisuća kuna. Smatrala je da je taj bonus obuhvaćen drugim vremenskim razdobljem i zato ga nije prijavila. Kažnjena je sa 6000 kuna oduzimanjem od plaće.


Tihomir Jakovina prekršio je zakon o sukobu interesa, jer je u roku od godinu dana od napuštanja zastupničke dužnosti otišao na dužnost direktora što je zabranjeno zakonom. S obzirom da mu Povjerenstvo ne može naplatiti sankciju nije mu ni izrečena.


Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u čijem slučaju je povjerenstvo istraživalo je li na Fakultetu političkih znanosti gdje je upisala doktorski studij imala jednak tretman kao drugi studenti koji moraju pohađati 80 posto nastave i je li joj netko drugi plaćao studij što bi bio nedozvoljen dar.


Povjerenstvo je utvrdilo da je predsjednica sama plaćala studij dok je tek nakon treće požurnice od fakulteta dobilo očitovanje da je pohađala 80 posto nastave, ali da o tome nema dokumentaciju jer je profesori nisu dužni čuvati.


S 5000 kuna kažnjen je direktor APN Goran Bradović zbog subvencioniranog kredita Boži Petrovu koji je prijavio da na njegovoj adresi živi sedam osoba iako je prebivalište na toj adresi imalo samo pet osoba.