Prejaki pritisak

AFERA HOTMAIL Martina Dalić podnijela ostavku. Tvrdi da nije napravila ništa krivo i očekuje da se istraži tko je “pustio” mailove

P. N.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Očekujem i da će biti istraženo tko je točno objavio poruke potpredsjednice Vlade, to je kazneno djelo, kaže Martina Dalić



Potpredsjednica Vlade Martina Dalić napustila ja Vladu


Objavio je to premijer Andrej Plenković nakon dugotrajnog sastanka u Vladi a nakon što je Index objavio novu seriju mailova koji se tiču nastanka Lex Agrokor.


Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ja smo odlučili da ona danas podnese ostavku na svoju dužnost, izjavio je premijer Plenković novinarima.




Plenković je nakon toga prepričao sve što se događalo oko Agrokora.


“Da smo imali malo više vremena mogli smo izbjeći ove male sjene na onome što smo napravili”, rekao je Plenković. 


“Žao mi je što potpredsjednica napušta Vladu, na nama je da do kraja završimo procese. Temeljni cilj smo ostvarili uz veliki uspjeh”, rekao je premijer.


Martina Dalić je rekla:


“Odjednom ispada da sam ja uteg Vladi i koalicijskoj većini, ja to ne želim biti.


Dobila sam politički zadatak koji je za cilj imao spriječiti da Agokor povuče cijelu Hrvatsku u propast.


Zadatak je obavljen, ja bih rekla da je velika sreća što sve ove kritičare nije dopao ovaj zadatak.


Agrokor je pred nagodom, očekujem da će biti postignuta u rokovima zakonom.


Očekujem i da će biti istraženo tko je točno objavio poruke potpredsjednice Vlade, to je kazneno djelo.


Osobno nisam učinila ništa krivo ni protuzakonito, no percepcija je u navodno u politici jedino bitna.


Zato dajem ostavku.


Bit će vremena i prostora u kojem će svatko objasniti svoju ulogu u Agrokoru. Ja taj slom nisam izazvala, ali sam učinila sve da posljedice budu što manje”, izjavila je Dalić.


Portal Index danas je objavio novi set mailova takozvane “grupe Borg” iz kojih se dade zaključiti da je s dobrim dijelom prepiske oko pripreme Lexa Agrokor bio upoznat i premijer Andrej Plenković.


Naime, Branimir Bricelj iz investicijsko-bankarske tvrtke Altera poslao je samo par sati prije usvajanja zakona na Vladi, u ime “grupe Borg” mail s naslovom “Zakon o izvanrednoj upravi” te tekstom: “U prilogu je jutrošnja verzija (almost final).”


Uz uobičajene primatelje Antu Ramljaka i Tomislava Matića iz Texo Managementa, Tonćija Korunića iz InterCapitala, Borisa Šavorića i Branimira Žarkovića iz odvjetničkog ureda Šavorić i Partneri te Zorana Besaka iz Zadruge za etično financiranje ovog su puta, objavio je Index, bile dodane još dvije adrese. Službene adrese Dubravke Vlašić Pleše, savjetnice predsjednika vlade Andreja Plenkovića, te Sanje Mišević, državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa.


S Plenkovićevom savjetnicom i državnom tajnicom članovi Borg grupe komunicirali su i danima prije, šaljući joj posljednje verzije Lexa.