Ugovori

644 osobe s invaliditetom dobit će osobne asistente

Hina

Ministrica za demografiju Nada Murganić je uručila ugovore predstavnicima udruga

Ministrica za demografiju Nada Murganić je uručila ugovore predstavnicima udruga



Šesto četrdeset i četiri osobe s invaliditetom dobit će osobne asistente na temelju ugovora koji su u utorak u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijeljeni predstavnicima 135 udruga koje pružaju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom, vrijednih gotovo 40 milijuna kuna.


Ugovori su dodijeljeni na temelju poziva za prijavu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Hrvatskoj za financijsku potporu iz Državnog proračuna i dijela prihoda od igara na sreću, objavljenog 30. listopada 2015. godine.


Korisnici programa su osobe s tjelesnim oštećenjem kojima je nužno potrebna praktična pomoć u samozbrinjavanju, gluhoslijepe osobe s dodatnim poteškoćama, slijepe osobe s dodatnim poteškoćama te gluhe osobe s dodatnim poteškoćama kojima je nužno potrebna praktična pomoć u samozbrinjavanju.




Ovim programima obuhvaćene su i usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i gluhoslijepe osobe te usluge videćeg pratitelja za slijepe osobe.


Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, koja je uručila ugovore predstavnicima udruga, istaknula je da su asistenti većinom žene, srednje životne dobi i teže zapošljive.


»Zbog toga nam je ovaj projekt dvostruko značajan – omogućava spriječavanje potrebe za institucionalnim smještajem osobama s invaliditetom, a s druge strane omogućava zapošljavanje asistenata«, kazala je ministrica Murganić.


Najavila je da će uskoro biti završen i natječaj povlačenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda, također namijenjen asistencijskim uslugama. Za tu svrhu namijenjeno je 90 milijuna kuna za dvogodišnje razdoblje.


»Potrebe su još uvijek daleko veće, no danas je život osoba s invaliditetom bez asistencijskih usluga nezamisliv. Mi kao država u tom pravcu i težimo – da svaka osoba ima svog pratitelja koji će mu omogućiti kvalitetniji život«, dodala je Murganić.


Glavni cilj toga nacionalnog programa je jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije kao i povećanje socijalne uključenosti i unaprjeđenje kvalitete života. Također cilj je poticanje što veće samostalnosti i neovisnog življenja osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, odnosno poticanje zapošljavanja osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, njihovim zapošljavanjem kao osobnih asistenata.