Vladajuća koalicija odustaje od promjena na vrhu srednišnje banke

Željko Rohatinski ipak ostaje šef HNB-a?

Dražen Ciglenečki

Nemamo ništa protiv njega. A čini se da ni on nije nezainteresiran za ostanak. Još neko vrijeme trebali bismo svi ostati zajedno u ovim teškim trenucima, smatraju u Vladi



ZAGREB Iako se činilo da će nakon dva uzastopna mandata aktualni guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski svoje mjesto ustupiti svom zamjeniku Borisu Vujčiću, moguće je da do te promjene ipak neće doći. Naime, u Vladi sve više smatraju da bi bilo dobro, s obzirom na tešku gospodarsku situaciju, da Rohatinski još neko vrijeme ostane na svojoj funkciji.


– Nemamo ništa protiv njega. A čini se da ni on nije nezainteresiran za ostanak. Još neko vrijeme trebali bismo svi ostati zajedno u ovim teškim trenucima za hrvatsko gospodarstvo. Stoga bi najbolje bilo da Rohatinski ostane na svojoj funkciji barem još neko vrijeme, smatraju u Vladi. To, čini se, znači da u Vladi smatraju da bi Rohatinski trebao ostati barem dio novog šestogodišnjeg mandata na poziciji prvog čovjeka središnje banke.


U intervjuu kojeg je prošlog vikenda dao Vjesniku odgovarajući na pitanje bi li želio još jedan mandat Rohatinski je rekao da je »bilo određenih razgovora na tu temu« te da će »konačna odluka ovisiti o budućem razvoju događaja, posebno o suradnji fiskalne i monetarne politike«.




U jučerašnjoj kraćoj izjavi za Novi list Rohatinski nije želio reći ništa više od toga, odnosno nije demantirao svoju želju da ako je moguće ostane još šest godina na čelu središnje banke, uputivši nas da se o tome raspitamo u Vladi. U sličnom je tonu Rohatinski odgovorio na pitanje o tome je li o toj temi raspravljao s premijerom Zoranom Milanovićem.



Čak i u slučaju da Vujčić ipak postane guverner, ne očekuje se bilo kakva promjena politike HNB-a, ključni zadatak bit će očuvanje kune. Dio stručne javnosti napadao je Rohatinskog zbog politike jake kune, a meta tih i drugih kritika mogao bi postati i Vujčić.



– Ni to vam ne mogu reći, ali možete i sami zaključiti, rekao je Rohatinski.


Iz vladajuće koalicije početkom godine poručivali su da je vrlo vjerojatno da će Rohatinskog na čelnoj poziciji u HNB-u zamijeniti Vujčić.


Šanse za ostanak Rohatinskog na poziciji guvernera HNB-a činile su se neznatnim, čak i u slučaju da on sam izrazi želju za ostankom.


Njegov položaj činio se dodatno otežan zbog afere u kojoj je tijekom prošle godine njegova supruga Marija prodala svoju špeditersku tvrtku ROMAH Agrokoru za dva milijuna kuna. Tom je prilikom u javnost izašla i informacija da je kuća u kojoj živi bračni par Rohatinski, koja je također bila predmet transakcije, u vlasništvu spomenute tvrtke. Rohatinski je prije dolaska na funkciju guvernera bio glavni ekonomist Agrokora.


Zadnje dvije godine u javnost su puštane i informacije o mogućem guvernerovom političkom angažmanu. Ideja je bila da Rohatinski stane na čelo stranke ili liste koju bi financirala skupina jakih hrvatskih poduzetnika. Navodno se u zadnji čas predomislio i odustao od političkog angažmana.