Direktor riječke tvrtke RI ISA kažnjen za poštenje

Zbog velikog posla prijavio državi veći broj prekovremenih sati, platio ih radnicima – i još će biti kažnjen

Marinko Glavan

Vlasnik Nebojša Buljan je prijavio prekovremene sate i, premda nisu ugrožena prava radnika, tvrtki RI ISA prijeti 100 tisuća kuna kazne i narušavanje poslovnog ugleda 



Projektiranje dijela fasade za newyorški Freedom tower, budući najviši neboder u SAD-u i trenutno vjerojatno najpoznatiji građevinski projekt u svijetu, trebalo je biti kruna našeg dvadesetogodišnjeg rada, a umjesto toga sada nam, zbog nerazumijevanja domaće birokracije, prijeti sudski postupak i kazna od 100 tisuća kuna, riječi su Nebojše Buljana, direktora riječke tvrtke RI ISA, koju je inspekcija rada zbog utvrđenog prekoračenja zakonom dopuštenog broja prekovremenih radnih sati prijavila Prekršajnom sudu u Rijeci. 



U tvrtki RI ISA razgovarali smo i s dvojicom zaposlenika kod kojih je utvrđen prekomjeran broj prekovremenih radnih sati, inženjerima Josipom Červarom i Andrijom Vargom. Obojica ističu kako su zbog važnosti projekta svojevoljno pristali raditi prekovremeno. 


    – Sve nam je bilo plaćeno. Nije riječ o kontinuiranoj pojavi već je naprosto bila takva sila prilike. Što se tiče uvjeta rada u RI ISA-i oni su, za hrvatske prilike, i više nego korektni, kazali su Červar i Varga.





    RI ISA tvrtka je specijalizirana za projektiranje aluminijsko-staklenih fasada, a posluje u sklopu Permasteelisa grupe, jedne od vodećih svjetskih korporacija za projektiranje, proizvodnju i ugradnju složenih fasada, elemenata interijera i zahtjevnih konstrukcijskih elemenata gradnje. 


    U svojih je dvadeset godina poslovanja sudjelovala u projektima na nekima od najpoznatijih svjetskih građevina, poput Opere u Sidney-u, Guggenheim muzeja u Bilbau i zgrade Europskog parlamenta u Bruxellesu. Ovog ljeta, zajedno s podružnicama Permasteelisa grupacije iz Sjedinjenih Država i Italije, dobili su zadatak sastaviti ponudu za dio fasade takozvanog Freedom towera, nebodera koji se gradi na mjestu tornjeva blizanaca, srušenih u terorističkom napadu 11. rujna 2001. godine. 


    – Nepotrebno je objašnjavati o kako je značajnom poslu riječ i kakva je to prestižna referenca za našu tvrtku. Naš zadatak bio je inženjerski izračun kao i grafički prikaz gotovog rješenja za donjih 56 metara fasade nebodera, u Italiji su se radili nacrti, a naši američki kolege vodili su management za sastavljanje ponude. Rok je bio vrlo kratak i sve je trebalo dovršiti tijekom kolovoza i rujna. Kako smo istodobno već radili na projektu fasade za Rochdale zgradu u Manchesteru, bili smo svjesni da ćemo imati povećani fond prekovremenih sati, a kako bi ispoštovali rokove. Svi su zaposlenici na to pristali, a prekovremeni rad im je u cijelosti isplaćen po povećanoj satnici. S obzirom da nas zakon obvezuje prijaviti prekovremeni rad u trajanju duljem od dvanaest tjedana tijekom godine, i tu smo obavezu uredno ispunili, poslavši riječkom Državnom inspektoratu obavijest s imenima i prezimenima zaposlenika koji su radili prekovremeno i točnim brojem odrađenih prekovremenih sati za svakog pojedinačno, kaže Buljan. 


   Infarktni posao


Prekovremeni rad na ponudi za Freedom tower urodio je plodom, Permasteelisa grupa dobila je željeni posao, uslijedile su međusobne čestitke na relaciji Sjedinjene Države – Italija – Rijeka, ali i posjet – inspektora rada riječkoj podružnici. 


    – Nekoliko dana nakon poslane obavijesti u našu tvrtku stigla je inspektorica Sanja Orešković Penko. Iako je kazala kako je očito riječ o tvrtki u kojoj se poštuju prava radnika, dodala je i da nas mora prijaviti sudu i to zbog toga što smo imali ukupno 52 sata prekovremenih više od zakonom propisanog maksimuma, za što je propisana kazna od 60 tisuća do 100 tisuća kuna za tvrtku, te između 6 i 10 tisuća kuna za mene kao odgovornu osobu. Iskreno, ostao sam zatečen. Znam da zakon ograničava prekovremeni rad kako bi se izbjeglo pretjerano iskorištavanje radnika, no u ovom slučaju niti je bilo iskorištavanja radnika niti smo mogli naći ljude koje bi privremeno zaposlili za vrijeme povećanog obujma posla. U našem poslu sastavljanje ponude je »infarktni« dio, često su rokovi vrlo kratki, a stvari se mijenjaju doslovce iz sata u sat. Takav posao mogu raditi samo ljudi koji dobro poznaju vrlo složene tehnologije fasada kakve mi projektiramo, dakle stručnjaci koje sami moramo stvarati i odgajati, i to godinama. Na tržištu naprosto nema kadra koji bi mogao uskočiti na određeno vrijeme. Koliko su današnje tehnologije fasada kakve mi radimo složene najbolje oslikava podatak da nerijetko cijena fasadne obloge premašuje cijenu konstrukcije same zgrade, ističe Buljan. 


    Duh zakona, ističe, u potpunosti je ispravan i ne želi ga dovoditi u pitanje, jer smatra da radnike treba zaštititi od izrabljivanja i samovolje poslodavaca, ali isto tako inspekcija ne bi trebala tako kruto postupati u specifičnim situacijama poput ove u kojoj su se našli zaposlenici RI ISA-e.   


Upućen optužni prijedlog


Na naš upit, iz Državnog inspektorata potvrđeno je da je Prekršajnom sudu upućen optužni prijedlog protiv tvrtke, ali i istaknuto kako se Buljanovim argumentima ne može udovoljiti jer je posao inspektora da nadzire primjenu važećih propisa, bez iznimaka. 


    – Zaprimljena obavijest o prekovremenom radu upućivala je na povredu odredaba Zakona o radu kojima je propisano da se ne dozvoljava radnicima prekovremeni rad duže od 32 sata. Podnijet je optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Rijeci. 


    Gospodin Buljan nam se obratio sa zamolbom da obustavimo zakonom propisane mjere i radnje te da uvažimo ugled koji u poslovnom svijetu njegovo projektno poduzeće ima. To nije moguće jer je Državni inspektorat ovlašten provoditi nadzor primjene niza propisa, među kojima i Zakona o radu, a u postupku inspekcijskog nadzora i izricanju mjera kod utvrđenih prekršaja nemamo diskrecijsko pravo ne postupati ili činiti iznimke. Naša je obveza nadzirati primjenu postojećih propisa – zaključak je Državnog inspektorata.


Cijeli tekst pročitajte u nedjeljnom izdanju Novog lista