Rast cijene

Završio trend pojeftinjenja: Cijene nafte u travnju najviše skočile u zadnjih sedam godina

Hina

»Problem je u tome što uspon cijena nafte nije u korelaciji s fundamentima. Fundamenti – visoke zalihe i visoka proizvodnja – nisu se promijenili«, poručuje Hamza Khan, strateg u tvrtki ING



Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošli tjedan, već četvrti zaredom, pa su u cijelom travnju zabilježile najveći mjesečni skok u sedam godina.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 6,7 posto, na 48,13 dolara, dok je u cijelom travnju skočila 21,5 posto, što je njezin najveći mjesečni skok od svibnja 2009. godine.


Na američkom je tržištu, pak, barel prošloga tjedna poskupio 5 posto, na 45,92 dolara, a u cijelom travnju cijena mu je porasla 20 posto.




Cijene nafte dosegnule su najviše razine u posljednjih pet mjeseci jer se ulagači nadaju jačanju potražnje, a smanjenju proizvodnje.


Tako analitičari investicijske banke Jefferies poručuju da je tržište »došlo u bolju ravnotežu« i da bi se situacija trebala dodatno poboljšati u drugom dijelu godine.Analitičari Bank of America procjenjuju, pak, da bi u travnju ili svibnju moglo doći do prvog smanjenja globalne proizvodnje nafte na godišnjoj razini od 2013.Međutim, dio analitičara upozorava da se rast cijena temelji na špekulacijama, dok se zalihe nafte i proizvodnja još uvijek kreću na visokim razinama.

Prema izvješću Reutersa, proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u travnju je dosegnula najviše razine zadnjih godina.


»Problem je u tome što uspon cijena nafte nije u korelaciji s fundamentima. Fundamenti – visoke zalihe i visoka proizvodnja – nisu se promijenili«, poručuje Hamza Khan, strateg u tvrtki ING.


S druge strane, usponu cijena nafte pridonosi slabost dolara, čiji je tečaj prošloga tjedna prema japanskom jenu pao za 5, a prema euru za 2 posto.Slabiji dolar obično pridonosi usponu cijena nafte jer se cijene izražavaju u dolarima. Kada dolar slabi prema drugim valutama, nafta postaje jeftinija za zemlje s tim valutama, pa potražnja raste.

Podršku cijenama pružili su i podaci o jačanju potrošnje benzina u SAD-u, kao i kineskog uvoza nafte.


Uz to, tvrtka Baker Hughes izvijestila je da je broj bušotina u SAD-u pao i prošloga tjedna, već šestoga zaredom, i to za 11 bušotina, na njih 332, najnižu razinu od studenoga 2009. godine.


Usporedbe radi, u istom tjednu prošle godine u SAD-u je bilo 679 bušotina.


To podržava tezu da je završen trend pada cijena nafte koji traje već gotovo dvije godine. Od sredine 2014. cijene nafte potonule su s više od 100 na otprilike 40 dolara po barelu.


Zbog veće proizvodnje, a slabosti potražnje, početkom veljače, cijene nafte zaronile su duboko ispod 30 dolara, najniže u posljednjih 12 godina, no od tada su skočile gotovo 80 posto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.


Unatoč usponu cijena, ponuda na svjetskim naftnim tržištima i dalje je svakodnevno veća od potražnje, pa analitičari nisu sigurni da bi se rast cijena mogao nastaviti.