Poslovanje u minusu

Viktor Lenac na putu prema dolje: Na dokovima nema posla, gubitak gotovo deset milijuna kuna

Orjana Antešić

Foto arhiva

Foto arhiva

Gubitak je posljedica prvenstveno nedostatka posla s čime se »Lenac« suočio početkom ove godine. Ukupni prihodi gotovo su trostruko manji nego u istom razdoblju lani, umjesto 294 milijuna pali su na 111 milijuna kuna



RIJEKA Nakon lanjskih rekordnih prihoda i dobiti, poslovanje Brodogradilišta »Viktor Lenac« u prvom polugodištu ove godine strmoglavilo se u debeli minus koji je iznosio čak 9,3 milijuna kuna. Ukupni prihodi »Lenca« bili su gotovo trostruko manji nego u istom razdoblju lani, umjesto 294 milijuna pali su na 111 milijuna kuna.


Projicirani gubitak


Još relativno »friški« direktor ovog brodogradilišta Aljoša Pavelin koji je, podsjetimo, početkom svibnja ove godine imenovan za predsjednika Uprave, priznaje da je situacija ozbiljna, no – kako tvrdi – ne i dramatična. Ipak, doznajemo da je prije jučerašnje javne objave ovih rezultata na Burzi, održan sastanak sa Radničkim vijećem, a planiran je i skup sa svim radnicima.


Ovaj pozamašni gubitak posljedica je ponajprije nedostatka posla u dokovima s čime se »Lenac« suočio početkom ove godine. Za razliku od lani, kada je »pucao po šavovima« i kada je glavna briga bila da se svi ugovoreni remonti i preinake završe u rokovima.




Je li to omelo fokus ili je danak više nego ikad dosad uzela nepovoljna situacija na brodarskom tržištu koja je i dalje nepovoljna pa brodari dodatno »krešu« ionako male budžete za održavanje svojih flota, kao i jaka i nelojalna konkurencija koju je »Lenac« imao od turskih brodogradilišta, činjenica je da je Uprava, na čelu sa bivšim direktorom Robertom Škifićem, u planu za ovu godinu bila predvidjela da će prvo polugodište zaključiti sa gubitkom.


Doduše, taj je projicirani gubitak bio ipak značajno manji od onog koji se pokazao kad se podvukla crta koncem lipnja. Razlog je što se »Lencu« u travnju i svibnju dogodila velika »rupa« u zaposlenosti dokova na što se, očito, lani nije računalo. 


Pavelin, kojemu ovih dana istječe prvih stotinu dana otkad je preuzeo vođenje »Lenca«, tvrdi da će se situacija popraviti do konca godine.


– Sve naše sadašnje projekcije i kalkulacije, kada smo stavili na stol sve ugovorene i potvrđene poslove, kao i one s velikom vjerojatnošću da ćemo ih uspjeti dobiti, ukazuju da bismo u drugom polugodištu trebali nadoknaditi ovaj gubitak iz prvih šest mjeseci i da ćemo godinu izvući s pozitivnim rezultatom. Ta dobit neće, istina, biti velika, ali gubitka ne bi smjelo biti – kaže Pavel.



Riječko brodogradilište »3. maj« nastavilo je trend poslovanja u pozitivi. Prema objavljenom nekonsolidiranom izvješću za ovu članicu Uljanik grupe, »3. maj« prvo je polugodište zaključio sa 48 milijuna kuna dobiti, što je za oko 14 milijuna kuna više nego što je to bio slučaj u istom razdoblju lani.


Ukupni prihodi riječkog škvera do konca lipnja penjali su se na blizu pola milijarde kuna, točnije 486 milijuna, i u odnosu na lani narasli su za 117 milijuna kuna. U bilanci ovog društva, nije došlo do većih odstupanja u dijelu koji se odnosi na dugoročne i kratkoročne obveze u odnosu na prethodna izvještajna razdoblja.


Dugoročne obveze »3. maja« čine isključivo one prema povezanim poduzetnicima, i to u iznosu od 120 milijuna kuna. Istovremeno, kratkoročne obveze iznosile su 396 milijuna kuna i bile su veće za oko 15 milijuna kuna u odnosu na prethodno razdoblje. Pod te se obveze knjiže i uplaćeni predujmovi za novogradnje koji su iznosili 173 milijuna kuna, a obveze »3. maja« prema dobavljačima i dalje se vrte oko 100 milijuna kuna. Riječko brodogradilište nema značajnijih kreditnih zaduženja kod banaka.



On dodaje da su u brodogradilištu poduzete sve mjere na štednji i rezanju nepotrebnih troškova, ali da se plaće radnicima »Lenca« nisu, niti hoće dirati.


– Normalno je da smo zabrinuti ovakvim rezultatima poslovanja u prvih šest mjeseci ove godine. Predsjednik Uprave imao je našu podršku kod imenovanja i sada od gospodina Pavelina, kao i njegovog najužeg tima, očekujemo da napravi radikalan zaokret na privlačenju i organiziranju poslova kako bi brodogradilište bilo pozitivno – kazao je jučer povjerenik Sindikata metalaca u »Lencu« Damir Bačinović.


»Vjera« u Amerikance


Velike nade i očekivanja u »Lencu« polažu se u ponovno dobivanje posla sa Američkom ratnom mornaricom. U pitanju je još jedan obimni remont koji Amerikanci planiraju na zapovjednom brodu njihove 6. flote »USS Mount Whitney«, čime žele produljiti životni vijek ovog ratnog broda. Natječaj je u tijeku, »Lenac« je dao ponudu, a odluku o konačnom izboru Amerikanci bi, kako stvari stoje, trebali donijeti tijekom rujna. Upravo je osežan remont, koji je obavljen na »USS Mount Whitneyju« lani podebljao prihode »Lenca« za više od 30 milijuna dolara.


U jednom od dokova »Lenca« trenutno se nalazi i brod »Atlantic Navigator« koji je na vezu u ovom brodogradilištu dulji niz godina, za vrijeme koje se čekalo da se bivši brodovlasnik, odnosno brodovlasnici, odrede oko toga što žele s ovim brodom.


Kako doznajemo, nedavno je »Atlantic Navigator« kupila jedna ribarska kompanija s Islanda i brod je ušao u dok na prvu fazu preinake kojom se ruši postojeća konstrukcija u unutrašnjosti ovog broda. U drugoj fazi planirano je da se u brod ugradi postrojenje za preradu ribe, Pavelin se nada da bi i taj posao mogao dobiti »Lenac«, premda postoje indicije da Islanđani tu drugu, završnu fazu preinake ovog broda planiraju obaviti drugdje.


– Učinit ćemo sve što možemo da se Islanđani na kraju ipak odluče za nas – zaključuje Pavelin.