Najavljuju više cijene

Ugostitelji ogorčeni: ‘Događa se ono čega smo se bojali, zbog višeg PDV-a svi smo u minusu’

Hina

Ilustracija Novi list

Ilustracija Novi list

»Većina ugostitelja u Hrvatskoj, pogotovo restorani, u prva tri mjeseca zabilježili su minuse u poslovanju i nitko baš nema neku pozitivnu priču«, kazao je predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Ivan Bogović



U hrvatskom ugostiteljstvu događa se ono na što su ugostitelji i upozoravali – pad prometa i prihoda, ‘odljev’ radne snage i porast cijena zbog povećane stope PDV-a, porast i svih drugih cijena te brojnih nameta, što stanje u toj djelatnosti čini alarmantnim, upozorili su u utorak ugostitelji pri HGK.


»Većina ugostitelja u Hrvatskoj, pogotovo restorani, u prva tri mjeseca zabilježili su minuse u poslovanju i nitko baš nema neku pozitivnu priču«, kazao je predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Ivan Bogović na sjednici tog udruženja.


Kako je istaknuo, manje-više svim ugostiteljima ove su godine povećani rashodi u odnosu na prihode, koji su se pak smanjili zbog PDV-a, ali i svih drugih nameta i troškova koji opterećuju poslovanje.




Bogović naglašava kako su cijene usluga u ugostiteljstvu u kontinentalnom dijelu zemlje, gdje i on radi (ugostitelj iz Slavonskog Broda), ili tek minimalno povećane zbog PDV-a ili su u puno objekata ostale jednake kao prije, dok za primorski dio još nema relevantnih podataka jer većina ugostitelja ovaj mjesec tek kreće s jačim radom.


»Na Jadranu se može očekivati porast cijena ugostiteljskih usluga veći nego na kontinentu, čime će ugostitelji ‘namiriti’ povećanje stope PDV-a i ostalih troškova. Za razliku od njih, mi u unutrašnjosti zemlje, u Slavoniji, Baranji, Zagorju, Međimurju, Podravini i drugdje to ne možemo napraviti jer ovisimo o domaćim gostima. Naše cijene su iste kao prije 10 ili 12 godina, a svi su nam nameti porasli«, ustvrdio je Bogović, navodeći da ih osim PDV-a ‘muči’ i spomenička renta, komunalna naknada, cijene terasa, porez na potrošnju na lokalnoj razini, režijski troškovi i brojni drugi troškovi koje oni, kako kaže, ne mogu izdržati.


Napominjući kako su promet i prihodi ove godine najviše pali u restoranima, dopredsjednik Udruženja Marijan Martinjaš je istaknuo kako su prva tri mjeseca i inače najslabiji mjeseci u godini za ugostiteljstvo, ali je sada i gore nego prije, pogotovo što se u većini restorana nisu povećavale cijene hrane.


»Pad prometa rezultat je i pada kupovne moći u Hrvatskoj koja je sve manja, a kako ovisimo, pogotovo u unutrašnjosti zemlje, najviše o domaćim gostima, jasno je da ni oni ne mogu trošiti više nego što troše, čak troše i manje. Vidimo to po ‘prorijeđenim’ obiteljskim slavljima i okupljanjima na ručkovima i večerama u restoranima, a manje je i tzv. korporativnih ručkova i sličnog, jer ni tvrtke ne mogu troškove reprezentacije knjižiti kao troškove«, kazao je Martinjaš, inače poznati međimurski ugostitelj iz Čakovca.


Ocjenjujući sve namete zapravo najviše udarom na domaću potrošnju odnosno domaćeg gosta, kao i na kontinentalni turizam, rekao je da to utječe i na ulaganja ugostitelja, zapošljavanje, plaće, edukaciju kadrova i povećanje kvalitete, jer to više ne mogu adekvatrno platiti, kao niti zaustaviti »strahoviti odljev kadrova s kontinenta ili u inozemstvo ili na Jadran«.


Ugostitelji su stoga odlučili u suradnji s HGK izraditi analizu utjecaja stope PDV-a i drugih nameta i troškova na poslovanje ugostitelja, koja bi mogla biti gotova za dva-tri mjeseca. »Nakon toga ćemo u rukama imati činjenice i argumente za ministarstva odnosno Vladu da je ovakva situacija neodrživa i da se i nama, kao i drugim poslodavcima, moraju osigurati mjere za rasterećenje poslovanja koje sada uopće nemamo niti vidimo, nego upravo suprotno«, poručili su ugostitelji.