Zlatna žila

U godinu dana vrijednost računalne kriptovalute Bitcoin narasla čak 60 puta

Danko Radaljac

Nakon što je Kina dala legitimnost bitcoinu i time napravila pravi potres na tržištu, a u utrku se uključio i američki Senat odlukom o regularnosti novog financijskog instrumenta, počeo je vrtoglavi rast »valute«



Tko je prije godinu dana kupio stotinu bitcoina, računalne kriptovalute, sada može poskakivati od sreće. Naime, u godinu dana je vrijednost jednog bitcoina narasla i do 60 puta te je u svijetu nastala svojevrsna pomama za tom čudnom »valutom« koja se gotovo može mjeriti sa Zlatnom groznicom iz 19. stoljeća ili čak i s tulipomanijom iz 17. stoljeća. 


Čistim brojakama kazano, lani u prosincu se stotinu bitcoina moglo kupiti i za tisuću eura ukupno, a u petak, prije dva dana, prosječna vrijednost jednog bitcoina bila je oko 540 eura. Moglo ih se prodati dakle za 540 tisuća eura i zaraditi 539 tisuća eura. Pravih novčanica. Više je objašnjenja zašto je došlo do ovakvog naglog rasta vrijednosti kriptovalute koja je dobrom djelu javnosti zapravo nepoznata, a većina ih je zapravo nagađanje. Dosta ekonomista smatra da se u ovom slučaju radi o klasičnom »financijskom balonu«, no i to njihovo mišljenje također je čisto nagađanje.


Problem klasičnim ekonomskim stručnjacima je da se s nečim sličnim bitcoinima do sada nisu susretali. Definiran broj maksimalnih bitcoina, koji je 21 milijun, dovodi do urušavanja pravila koja vrijede za klasične valute, koje centralne banke mogu štampati po potrebi i procjeni. Zbog svega toga, kao i velikog kolebanja cijena, bitcoin bi se više trebao promatrati kao nekakav plemeniti metal, nego li kao klasičnu valutu.   

Pozdrav iz Kine


No, koji su to mogući razlozi da nevjerojatno podizanje vrijedonosti bitcoina u posljednjih godinu dana? Prije svega, razlog je Kina. Najmnogoljudnija država svijeta te jedno od najbrže rastućih gospodarstava ove godine je žestoko počela prihvaćati bitcoin. Baidu, kineski IT div, u svojoj socijalnoj mreži bitcoin koristi kao legitimno sredstvo plaćanja. Već je taj potez višestruko dignuo vrijednost ove »valute«. Tijekom ljeta su čak i neka kineska građevinska poduzeća kao sredstvo plaćanja stanova počela prihvatati bitcoine. A i sama ih kineska vlada je u svojim odlukama navela kao legitimno financijsko sredstvo. 


Kina je tako postala država pionir kada je bitcoin u pitanju. Pojedini analitičari smatraju kako to nije bila odluka bez rezona – naime, još prije par godina su imali jedan sličan eksperiment. Takozvane QQ bankote, izdane od tvrtke koja se bavila elektronskim plaćanjima, u jednom su trenutku postale legitimno sredstvo plaćanja u brojnim trgovinama diljem Kine. Nakon nekog vremena sama Komunistička partija je s nekoliko zabrana stala na kraj takvoj praksi, vjerojatno nezadovoljna činjenicom da jedna tvrtka kontrolira svojevrsnu valutu koja bi mogla postati konkurencija službenom yuanu.  

Potres na tržištu




Kod bitcoina se Partija, još uvijek alfa i omega kineskog društva i ekonomije, ipak postavila drugačije. Svojim odlukama je dala legitimnost ovoj »valuti« i time napravila pravi potres na tržištu. I stvorila zanimljiv paradoks – kineska vlada je dala legitimnost bitcoinu, koji je tom pojačao svjetsku reputaciju, što je pak dobro za Kinu koja je tako postala predvodnik bitcoin filozofije. 


Urušavanje ciparskog bankarskog sustava također je djelovalo blagotvorno na bitcoine. Jasna slabost klasičnih valuta, za koje se pokazalo da ih pošteno može uzdrmati čak i krah male države kakva je Cipar, bio je argument više za elektronsku kriptovalutu. Što je samo još jedna sličnost sa sustavom plemenitih metala, koji su također financijsko utočište u turbulentnim ekonomskim vremenima. 


Treći razlog je pomalo i biziran te još jedan pokazatelj da klasični financijaši teško shvaćaju pravila bitcoin tržišta. Naime, nakon što je krajem prošlog mjeseca FBI »rasturio« Silk Road, podzemni internet servis na kojem se za bitcoine moglo naručivati čak i ubojstva i drogu, klasični ekonomski stručnjaci smatrali su kako će to dovesti do pada vrijednosti kriptovalute korištene na tom servisu. No, dogodilo se suprotno: činjenica da je postalo jasno da se bitcoini mogu koristiti i u stvarnoj robno-novčanoj zamjeni navela je čak i neke investicijske fondove da ulože u ovo novo polje financijske vrijednosti. Što je pak samo po sebi podiglo vrijednost bitcoina.   

Uključili se i Amerikanci


Očigledno je da nitko pouzdano ne može kazati kakva će biti budućnost ovog fenomena. Trenutno je prozivedeno oko 12 milijuna bitcoina i izrada novih je sve sporija, što znači da će već i samo zbog toga vrijednost stremiti prema gore. Kako će se pak tržište adaptirati na još jedno financijsko sredstvo – to nitko ne može znati u ovom trenutku. No, pritajena kineska službena potpora, kao i ovotjedna odluka američkog Senata kojom je bitcoin potvrđen kao regularan financijski instrument, navode na pomisao da bi ovaj koncept, nereguliran od državnih institucija, zbilja moga zaživjeti. Dotani plus je i odluka WordPressa, jednog od glavnih open source svjetskih proizvođača softvera, koji odnedavna bitcoine prihvaća kao sredstvo plaćanja.