Program izgradnje visoko složenih brodova

U Uljaniku porinut samohodni usisni jaružal za nizozemskog naručitelja

Hina

Uljanik / NL arhiva

Uljanik / NL arhiva

Riječ je o samohodnom usisnom jaružalu dužine 152 metra, širine 28 metara i visine 8,9 metara te nosivosti od 2.650 tona



PULA U pulskom Brodogradilištu Uljanik u subotu je s navoza 2 u more porinut novoizgrađeni samohodni usisni jaružal, koji je pulsko brodogradilište gradilo za nizozemskog naručitelja Royal IHC, za čiju je gradnju ugovor potpisan koncem veljače 2014. godine.


 Riječ je o samohodnom usisnom jaružalu dužine 152 metra, širine 28 metara i visine 8,9 metara te nosivosti od 2.650 tona.


 Ugovor koji je potpisan s nizozemskom kompanijom različit je od Uljanikovih uobičajenih ugovora, jer se radi o montaži i djelomičnom opremanju trupa koji će uskoro biti predan Royal IHC-u, koji će ga dovršiti i predati krajnjem naručitelju, rekao je direktor brodogradilišta Silvano Kranjc.




 Istaknuo je kako ovaj projekt predstavlja nastavak programa izgradnje visoko složenih brodova u Uljaniku.


 »Taj program izgradnje visoko složenih brodova započeo je u kolovozu 2009. godine, kada je porinuto prvo jaružalo s naših navoza. Stoga danas s mnogo više sigurnosti prihvaćamo velike stručne i organizacijske izazove, što jasno pokazuje naša današnja knjiga narudžbi«, poručio je Kranjc.


 Nakon što su iznimnu suradnju s pulskim brodogradilištem istaknuli i predstavnici Royal IHC-a, Danijela Anjoš iz sektora financija Uljanika tradicionalnim presjecanjem konopa pustila je brod u more.