Najpovoljnija ponuda Dinamarina

Tvrtka Roberta Ježića dobila novi ugovor s Inom težak 40 milijuna

Marinko Glavan

Prethodni ugovor Dinamarina i Ine koji istječe ovih dana izazvao je velik interes javnosti, jer se sumnjalo kako je Ježiću taj unosni posao namjestio tadašnji premijer Ivo Sanader



RIJEKA  Brodarska kompanija Dinamarin iz Rijeke u vlasništvu Roberta Ježića ponovno je izabrana za dužobalni razvoz Ininih naftnih derivata, potvrđeno je iz nacionale naftne kompanije. Dinamarin je odabran nakon provedenog javnog natječaja na kojemu je sudjelovalo desetak domaćih i stranih ponuđača. Kako neslužbeno saznajemo, od domaćih kompanija ponude su poslali Uljanik plovidba, Jadranski pomorski servis (JPS), Liburnija te Dinamarin koji je razvoz derivata obavljao u posljednjih pet godina.  Kako su svi ispunjavali tehničke uvjete zadane natječajem, posao razvoza dodijeljen je Dinamarinu na temelju najpovoljnije ponude.


 Prethodni ugovor Dinamarina i Ine koji istječe ovih dana izazvao je velik interes javnosti, jer se sumnjalo kako je Ježiću taj unosni posao namjestio tadašnji premijer Ivo Sanader. Sumnje su dodatno potpirivali detalji iz natječajne dokumentacije, gdje se, primjerice, zahtijevalo da brodovi ne smiju biti stariji od 14 godina, čime je iz igre izbačen bio dotadašnji prijevoznik JPS, a upitno je bilo i to što je Ježićeva tvrtka brodove »Sepen« i »Kijac« kupila tek nakon što je natječaj raspisan. 


Vrijednost tadašnjeg ugovora bila je čak 250 milijuna kuna za pet godina, a iako službeni rezultati novog natječaja još nisu objavljeni saznajemo kako je novi »deal« između Ine i Dinamarina znatno skromniji. Posao dužobalnog razvoza ugovoren je na godinu dana, uz mogućnost produljenja za još toliko, a vrijednost mu je oko 40 milijuna kuna, ili dvadeset posto manje nego što je na godišnjoj razini Dinamarinu osiguravao prethodni ugovor s Inom.




Za Dinamarin se već neko vrijeme inače špekulira kako više nije u vlasništvu Roberta Ježića, odnosno s njim povezanih tvrtki, no iz samog Dinamarina o tome nisu željeli davati nikakve komentare. No glasine možda najbolje demantira činjenica da je većinskog vlasnika Dinamarina, švicarsku tvrtku Newcomarine AG, registriranu u Zugu,  na nedavno održanoj skupštini društva zastupao Ježićev sin Damir.


Drugi vlasnik Dinamarina je Dina Petrokemija, jedna od nekadašnjih stožernih firmi urušenog Ježićeva poslovnog carstva, s udjelom od deset posto, tako da će se dio dobiti iz novog ugovora pretočiti i u omišaljsku petrokemiju, gdje očekuju i dio dobiti iz poslovanja u 2013. godini. Završni obračun za prošlu godinu još nije dovršen, ali kako je u 2012. kompanija ostvarila dobit od tri milijuna kuna, u Dini vjeruju kako je i u 2013. ostvaren sličan rezultat, što bi značilo da će na opustjeli račun petrokemije »leći« tristotinjak tisuća kuna.