Napokon zaključen posao

Todorić se širi: Mercator prodan Agrokoru

Hina

Prodajni konzorcij dioničara Mercatora prodao je 53 posto Mercatorovih dionica Agrokoru, priopćila je Pivovarna Laško u ime konzorcija



LJUBLJANA Slovenski trgovački lanac Mercator prodan je hrvatskom koncernu Agrokor, objavila je u četvrtak ujutro slovenska novinska agencija STA.


Prodajni konzorcij dioničara Mercatora prodao je 53 posto Mercatorovih dionica Agrokoru, priopćila je Pivovarna Laško u ime konzorcija.


Prodajni konzorcij većinskih dioničara Mercatora sklopio je s Agrokorom sporazum o prodaji 53 posto Mercatorovih dionica do 30. lipnja ove godine, po cijeni 86 eura za dionicu.




Zadnjih su tjedana povećani pritisci pojedinih političkih i drugih krugova da se ugovor ne realizira. NLB kao banka u 100-postotnom vlasništvu države ima oko 10 posto Mercatorovih dionica.


Konzorcij prodavatelja Mercatora i koncern Agrokor potvrdili su danas da su ispunjeni svi uvjeti za zaključenje transakcije prodaje većinskog paketa dionica slovenskog trgovačkog lanca najvećem hrvatskom koncernu, a prema najavama prodavatelja, ugovor bi trebao biti potpisan u petak, 27. lipnja.


Iz Agrokora su objavili samo da je taj koncern, »kao i konzorcij prodavatelja potvrdio da su svi uvjeti za realizaciju Ugovora ispunjeni i, sukladno tome, krenulo se u proceduru zatvaranja transakcije, koja se očekuje tijekom narednih dana«.


Potvrdu ove informacije putem Ljubljanske burze objavila je, pak, Pivovarna Laško, koja je u konzorciju prodavatelja Mercatora, zajedno s Pivovarnom Union, Radenskom, NLB, Novom KBM, Gorenjskom bankom, Prvi faktor-Faktoringom, Bankom Koper, Hypo Alpe-Adria Bankom, NFD, Bankom Celje i NFD Holdingom.


Iz Pivovarne Laško podsjećaju kako je konzorcij 14. lipnja 2013. s Agrokorom potpisao ugovor o prodaji ukupno 53-postotnog udjela u društvu Poslovni sistem Mercator, a 28. veljače 2014. aneks tog ugovora. U ugovoru i njegovom aneksu je bio dogovoren, među ostalim, suspenzivni uvjet restrukturiranja dugovanja Mercatora do 31. svibnja ove godine. Taj uvjet do dogovorenog roka nije ispunjen, što nije utjecalo na valjanost ugovora, navode iz Pivovarne Laško.


Agrokor je 24. lipnja 2014. konzorcij prodavatelja Mercatora obavijestio da se odriče uvjeta restrukturiranja dugovanja, čime su, u skladu s ugovorom i aneksom ugovora, ispunjeni uvjeti za zaključenje transakcije. Konzorcij prodavatelja i kupac su 24. lipnja pisano dogovorili zaključenje transakcije za 27. lipnja ove godine, najavljuje se u obavijesti Pivovarne Laško.


Priopćenje za javnost danas je putem Ljubljanske banke objavio i sam Mercator, u kojem navodi da su Grupa Mercator i dostatna većina vjerovnika grupe – banaka i leasing društava, na ponudu koncerna Agrokor, potpisali dogovor o suglasnosti za izmjenu trenutne financijske dokumentacije za provedbu nedavno dovršenog financijskog restrukturiranja Grupe Mercator. Dogovor osigurava komercijalne uvjete provedbe financijskog restrukturiranja Grupe Mercator u slučaju preuzimanja od strane koncerna Agrokor, a na snagu će stupiti pod brojnim uvjetima, među kojima je i da Agrokor u korist društva Poslovni sistemi Mercator odobri pozajmicu, koja bi se uporabila za raniju otplatu dijela dugova Grupe Mercator bankama.


Ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica Poslovnog sistema Mercator Agrokor je s konzorcijem 12 prodavatelja potpisao 14. lipnja prošle godine, a tim je ugovorom bilo predviđeno da Agrokor plati 120 eura po dionici Mercatora, odnosno ukupno 240 milijuna eura.


Slovenski mediji danas, pak, navode kako je dogovorena cijena od 86 eura po dionici, odnosno da bi Agrokor za većinski paket dionica Mercatora trebao platiti 172 milijuna eura.


U više od godinu dana pregovora o konačnom tekstu ugovora o prodaji većinskog udjela Mercatora Agrokoru, tijekom koje je ta koncentracija dobila uvjetovano odobrenje uprava za zaštitu tržišnog natjecanja na svim tržištima na kojima bi spojeno društvo djelovalo, konzorcij prodavatelja, ali i slovenska vlada bili su pod velikim pritiskom da ne dopuste prodaju Mercatora Agrokoru.


Slovenska vlada, naime, nema izravne udjele u Mercatoru, ali preko NKBM-a, Nove Ljubljanske banke (NLB) i Pivovarne Laško (PL) kontrolira oko 30 posto njegovih dionica.


Po provedbi koncentracije, nova će kompanija, procjenjuje se se, ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi eura te zapošljavati 60 tisuća ljudi, a time će i nastati najveća maloprodajna kompanija u Središnjoj i Istočnoj Europi.


Porasle cijene dionica Mercatora i Agrokorovih tvrtki


Nakon vijesti o prodaji Mercatora, na Zagrebačkoj su burzi porasle cijene dionica tvrtki iz sastava Agrokora. Najviše je, više od 11 posto, do podneva skočila cijena dionice Belja, dok je dionica Vukovarskog poljoprivredno-industrijskog kombinata VUPIK-a poskupila oko 9 posto. Slijedi cijena Zvijezde, s rastom za više od 4 posto, a potom Leda, s rastom od 1,3 posto. Pala je, međutim, cijena dionice Jamnice, za 0,7 posto.


»To je jako dobra vijest ne samo za Agrokor i njegove kompanije, nego i za cijelo hrvatsko gospodarstvo. To znači daljnje širenje domaće industrije u Sloveniju, ali i druge zemlje regije, u kojima je Mercator jak. Premda ćemo tek vidjeti sve detalje sporazuma, ovo je, nakon niza loših, jedna dobra gospodarska vijest«, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.


Na Ljubljanskoj je burzi, pak, cijena dionica Mercatora danas porasla više od 5 posto.