Zaštitarska tvrtka

Švedski Securitas preuzeo riječki Protect

Robert Frank

Šveđani su za 43 milijuna kuna, uz preuzimanje kreditnih obveza, kupili 85 posto Protecta. Preostalih 15 posto ostaje u vlasništvu sinova dosadašnjeg suvlasnika



RIJEKA Švedski Securitas, najveća europska i druga po redu svjetska grupacija u sektoru zaštitarskih usluga, prošlog je tjedna kupio 85 posto riječke zaštitarske tvrtke Protect.


Nakon šestomjesečnih pregovora Securitas je, nakon što je za otprilike 40 milijuna kuna kupio zagrebački Zvonimir Security te neuspješno pregovarao sa Sokol Marićem, za 43 milijuna kuna te uz preuzimanje svih kreditnih obveza, postao većinski vlasnik Protecta.


Preostalih 15 posto u vlasništvu je Ivana i Luke Funčića, sinova Damira Funčića koji je zajedno s Ginom Pastorčićem prodao Securitasu svoje udjele u Protectu.




Ivan Funčić potvrdio nam je da će s novim vlasnikom Protect umjesto dosadašnje tročlane ubuduće imati jednočlanu Upravu, na čijem će čelu biti upravo on. Njegov brat Luka postat će glavni operativni menadžer, Đino Pastorčić dolazi na mjesto savjetnika Uprave, a Damir Funčić postat će jedan od pet članova Nadzornog odbora u kojem će trojica dolaziti iz Securitasa. Ivan Funčić kaže da je novi vlasnik odlučio pustiti mlađe kadrove Protecta da nastave voditi firmu.   


Otvorene ruke


– Securitas upravljanje u potpunosti prepušta nama, neće dovoditi svoje ljude, a mi imamo otvorene ruke za vođenje poslovne politike. U Securitasu respektiraju naše znanje, tradiciju, običaje i kontakte koje imamo prema korisnicima naših usluga u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, kaže Ivan Funčić.


Iako nisu bili u situaciji da zbog eventualnih poslovnih problema moraju prodati Protect, Damir Funčić kaže da su se za to odlučili iz nekoliko razloga.



 295 tisuća zaposlenih prisutan u 49 država 7 milijardi eura godišnji prihod najjači zaštitari u Europi i Sjevernoj Americi žele biti najjači hrvatski zaštitari


– Europska unija je pred nama. To znači da će uskoro svatko moći u Hrvatskoj obavljati zaštitarske poslove. Upravo zato smatrali smo sasvim prirodnim da se s nekim povežemo. Procijenili smo da je Securitas, kao najbolja takva kompanija u Europi, pravi partner za povezivanje.


Pritom smo dobili partnera koji je stabilan, dobili smo na sigurnosti kako prema zaposlenicima, tako i prema korisnicima naših usluga čija će kvaliteta, uvođenjem know howa švedskog Securitasa, biti još veća. Osim profesionalne, u ovoj je akviziciji važna i socijalna komponenta, što znači da ćemo poslovati ne samo bolje i kvalitetnije, nego i bezbrižnije u ovim gospodarski teškim vremenima, kaže Damir Funčić koji je siguran da isplata plaća u novoj konstelaciji vlasničkih odnosa ne bi trebala biti upitna kao ni u prethodnih 18 godina.   


Nema daljnje prodaje


Prihodi Protecta u 2011. iznose nešto više od 60 milijuna kuna, uz dobit od oko tri milijuna kuna. Tvrtka zapošljava 568 osoba, a sezonski ih se angažira još pedesetak.


Iako se spekuliralo da će tijekom 2013. švedski Securitas otkupiti preostalih 15 posto udjela koji pripadaju Ivanu i Luki Funčiću, saznajemo da oni zasad ne razmišljaju o tome da svoj dio prodaju većinskom vlasniku.


 – Brat i ja zainteresirani smo za ostanak u zaštitarskom biznisu, potvrdio nam je predsjednik Uprave Protecta Ivan Funčić. Preuzimanjem većinskog udjela Protecta, Securitas je postao prva i jedina međunarodna zaštitarska tvrtka koja djeluje na hrvatskom tržištu.